Posts

Showing posts from September, 2008

No mood today......

Today is the last day of work before heading back to Kedah to celebrate Hari Raya...MasyaAllah...memang takde mood langsung nak buat satu keje pon...aduhhh...kan bagus kalau diberi cuti free hari ni..yela,since keje kat sini..kenela plan cuti elok-elok..sebabnya, annual leave hanya 14 hari compared to my previous company 20 hari...dahtu, company dulu even ca ya nun alif punya, kalau raya all Muslim staff akan dapat satu hari extra cuti free selain cuti yang memang dah di 'gazzette' kan....hemmm... . . hari ni Jumaat kan..jap lagi plan nak kasi zassss ini rambut..hehe..rambut raya?takle..saje je nak kemaskan diri sikit..bila ada anak kecik ni, kurang sesuwai berambut panjang nak ikat bagai...leceh... . . semalam dah pack baju dalam beg, pack kuih2 raya masuk plastik..masyaAllah..banyak rupanya kuih raya yang dibeli..lebih 10 jenis kut..isk..camne boleh ter'banyak' pulak tahun ni..rambang mata sebab ramai pulak yang menjual compared to last year...takpe..boleh agih ke rumah my…

Kad Raya & Duit Raya

Image
Got this from MIMI...thanks mimi

Sempena hari raya yang bakal tiba minggu depan...saya dengan ini ingin menyusun jari memohon kemaafan dari semua yang mengenali (sama ada kenal personally or thru the web shj) andai kata ada tersilap bahasa, terkasar bicara..minta dimaafkan...

Nih duit raya(olok-olok aje tau) untuk korang..karang jangan pulak ketuk pintu umah datang claim betul2 duit raya RM100...pengsan terussssssss

Teruji kesabaran & keimananku

Semalam lepas ambil Haiqal dari sekolah, balik rumah bersiap2 untuk berbuka puasa kat luar sempena birthday Haiqal...nak pegi Pizza Hut/KFC jauh dangat kat Batu Gajah..tanya2 opismate dia suggestkan Restoran Sabila..so, pre-order siap2 on the way dari sekolah Haiqal balik rumah tu..dalam kepala pikir senang sikit, nanti takyah nak tunggu lama-lama sebab dah order pukul 5.40pm..so, sampai di restoran tu pukul 7.00...belum ramai yang dah sampai..tapi nampak semua meja di dalam & luar restoran mmg dah ada orang reserve...by the time nak masuk waktu berbuka dah penuh restoran...yang ada atas meja kami cumalah sepiring buah kurma..anak2 bertiga dah bising...mana air? mana nasi? mana makanan????? isk...takkan order awal pon tak sampai2..
.
.
then nampakla pekerja2 kedai kelam-kabut bwk keluar satu persatu hidangan tapi semuanya untuk meja kat luar...isk..dah masuk waktu berbuka 7.14pm...baru sampai air...fresh orange...minum la fresh orange..budak2 merungut..cuba sabarkan..dalam hati ni Al…

EBM

Image
Dah lama tak update tentang my EBM stock...the above photos were taken about one week before Ramadhan..I was worried so much that my milk production will decrease till I have to use up all my EBM... . . Well, to admit...my production did decrease during the first week of fasting...I kept being cool knowing that if Alysha were to use up all the frozen EBM, I left the fate to decide...and alhamdulillah...the production stabilize on the second week of fasting ....I keep pumping as usual and I hope that I manage to fully breastfeed Alysha at least until she is two years old...AMINNNN .

How to banish biting?

Yup! Alysha started biting my thigh yesterday while I was playing with her on bed. To my surprise, she tried to bite me again..and again...Today, she tried the trick again on my arm...she's teething and she needs something to ease the discomfortness of her gums... poor Alysha!!!
.
.

From WhatToExpect.com:
.
As your 10-month-old adds to her collection of teeth, your baby may also add biting to her bag of tricks. While she's teething, the counterpressure afforded by sinking her gums into something hard — be it a teething ring, the railing of her crib, or your finger — can offer some relief. Then, even after the offending tooth has made its entrance, your baby may still enjoy trying it out on whatever's handy, including various parts of your body (even your nipples — ouch). While she's probably fascinated by your reaction (her stuffed animals don't let out a yelp when she gives them a chomp), she doesn't mean any harm with her nibbles. .

HAPPY 8th BIRTHDAY MY BOY, MUHAMMAD SUFI HAIQAL

Image
c





23 September 2000 - Haiqal (my second child) was borned at 02.02am in the morning in Strand Specialist Hospital Sg Petani, Kedah...my first time giving birth there---too good and friendly nurses and matrons but really not good and not friendly doctor...will never ever seek service from HIM again,insyaallah...


.


.


Out of the three (Alysha is excluded), Haiqal is the one who is very attached to me...sampai Ayah selalu panggil dia 'anak manja Ummi'...nak buat macam mana..bukannya Ummi suruh dia manja2 dgn Ummi pon...memang nature dia macam tu...waktu dia umo less than 6 yo dulu, asyik nak duduk atas riba Ummi je...beza dengan Adam...kalau dipanggil duduk atas riba pun, dapatle seminit pastu dah taknak..Adam is such an independent boy, until now...

.

.

Bila 'diagnose' balik dgn Ayah, macam mana Haiqal boleh extra manja dengan Ummi..so, kitaorg buat conclusion...maybe sebab Haiqal dijaga Ummi(Ummi tak bekerja waktu Haiqal lahir) sejak lahir smp umo dia 5 mos, then baru Ummi dapa…

Sunday...21.09.08

Image
Nilah hasilnya..tgkla ada pelbagai bentuk hasil tangan assistant2 yg sangat berkaliber


*patutnya kuih tuh kene dip in choco & put into the paper cup..tapi disbbkan malas dan jugak dah reserve paper cups tu untuk buat Choco Cornflakes nanti..Ummi pepandai sukahati je dip 1/2 je..x kisahla..janji mmg sedappp resepi ni




Pagi semalam, budak bertiga tuh tak menyabar2 nak buat kuih raya..okeylah..bahan semua dah ada...suruh semua mandi wangi2 dulu, cuci dan keringkan tangan, baru boleh join Ummi buat kuih raya..

.

.

ni first time try juih raya ni..beli majalah RASA keluaran Oktober semata-mata nak tengok resepi..nama kuih 'Bahtera Kasih'...alhamdulillah, menjadi semua kuih...dapatla 2 balang...satu untuk Tok (Ummi) & another untuk Maktok(Ayah)...Ayah pon tapau sikit bawak balik KL nak merasa...waktu membakar kuih tu, memang satu rumah harum semerbak..padahal, dalam resepi tu xde eltak esen vanilla or apa2 esen pun..maybe sebab letak cornflakes, sebab tu wangiiii sangat...the two…

Saturday...20.09.08

SIL(kakak hubby no 2) bagitau nak datang berbuka kat rumah on Saturday...she's in Manjung sebab kene standby that her daughter(Ila) akan bersalin bila-bila masa from now(her 3rd child)......so, pagi-pagi tuh ajak hubby pegi Batu Gajah sebab nak tengok2 wardrobe for my room kat sini.....dalam perjalanan tu, nampak signboard Tesco Pengkalan dah dibuka..uiks...cepatnya..hubby tanya, nak pegi ke...hehe...soalan yang memang kompem jawapannya...JOMMM... . . Wahhh..menarik betul Tesco nih..besar....macam2 adaaaa...balik dari Tesco tu sempat singgah ke satu kedai perabut dekat my house je..tapi tengok2 je dulu...balik je baru nak landing2 atas katil kejap..rombongan SIL dah sampai..adehhh..kelam-kabut bangun... . . Rupa2nya, diorang dah siap masak gulai ketam dan bawak ikan2 untuk dibakar & digoreng...Memang meriah la malam tuh berbuka beramai-ramai...Meh tengok menu berbuka kami : . . -Sup Ikan Merah -Kangkung Goreng+Telur -Gulai Ketam -Ikan Terubuk Sumbat Goreng -Ikan Keli Bakar -Sambal Belacan -A…

Last Friday...bonus 1st treat for my family

Alhamdulillah...syukur....bonus+gaji September dah dikreditkan ke dlm akaun last Thursday...berpinau jugakle mata mula-mula menatap skrin ATM tu...maklumla, first time dapat bonus banyak camni... . . Friday-Ayah sampai awal dari KL..ajak Ayah berbuka di luar..saje nak belanja family merasa duit bonus..lepas Haiqal balik sekolah je,terus pegi ke Lumut..this time around, cuba tempat baru pulak...Medan Ikan Bakar terletak di belakang Hotel Marina Cove Lumut...tempat menarik sbb betul-betul tepi laut...kami pilih tempat di hujung sekali, paling dekat dengan air laut..hehe..so, Ummi order : . -Siakap Stim Halia(since my favorite Siakap 3Rasa xde kat situ..pity me!), -Sotong Goreng Tepung -Ikan Kembung Bakar -Tomyam Campur(a bit weird sbb diletak sawi dalam tomyam!!!) -Telur Dadar -Kangkung Goreng Belacan -Kailan Ikan Masin -A big plate of fruits cuts(honeydew, papaya, mango & watermelon) -A pitcher of fresh orange drink -A complimentary plate of bananas & dates . . The food was quite okay for me e…

Kepanasan

Image
Disebabkan kepanasan yang amat semalam, Ummi pon golek-golek atas katil dengan Alysha sambil layan dia bermain..pastu tengok dah basah lencun dek peluh baju dia..so, togelkan je dia pakai diaper je..senang...seronok dia duk main kat grill tingkap tuh..semua pic nih Ummi amik dari bawah..jadi nampak macam Alysha terlebih bam..bam..layannnnn










Cuti Nuzul Quran 17.09.08

Image
Semalam cuti Nuzul Quran buat Perak, Selangor & a few states more. Budak2 tuh merengek nak buat kuih raya jugak2...Ummi dah beli 2 kotak jumbo cornflakes, plan nak buat cornflakes coklat macam tahun-tahun lepas..tapi since Ayah dah bawak oven ke sini last week,teringin nak buat kuih yang boleh dibakar dalam oven..
.
.
Jadi, pagi semalam dalam pukul 10am, kami keluar ke kedai berdekatan nak cari few things utk buat kuih raya nih eg. alat penimbang bahan tapi puas cari di 3 kedai semuanya takde jual...sooo disappointed esp the kids..sempat sambar magazines Pa& Ma October, Rasa & satu buku resepi(yg x sedap langsung resepinya)...
.
.
It was sooo hot yesterday sampai Ummi rasa macam nak pitam..Alysha pulak asyik nak berkepit dengan Ummi je, takdela masa Ummi nak rest kejap(on the other hand, kak Siti yg byk rest dalam bilik dia)...dah petang tu Ummi decide nak masak tomyam campur+telur dadar je sbb badan letih yang amat..pegi dapur nampak biji sagu mata ikan ada sepek..terus terpiki…

MERAPU tag

dah lama x kene tag..tetiba buka blog ena tadi..ku terkena rupanya...panjang lak tuh tag nih..jenuh ligat otak memikir..hehe

First Name - sempena nama one beauty product...boleh gitu?that's right..that was what my parents told me..disebabkan my dad mmg suka sgt guna product nih(moisturizing cream), maka anak sulungnya diberi nama sempena nama product nih.. Nickname - Ina
Birthday - 6 July
Birthplace - Hospital Sg Petani,Kedah
Time of Birth - 5.28pm
Zodiac sign - Cancer
.
–This or That– . Flower or Chocolate - Mustilah chocolate...my additive haha Pepsi or Coke - Coke..tapi sejak bf Alysha nih, berjaya mengelakkan diri dari minum Coke dan yang sewaktu dengannya,tapi sekali-sekala still minum 100+ Pop or Rock - definitely Pop. Rock tak sesuwai dgn jiwaku Relationship or One Night Stand - erkk...x mungkin 1nite stand.Relationship laaaa School or Work - school...boleh memain byk2..boleh kutuk lecturer(erk!!!)..boleh dapat scholarship, x payah susah2 nak keje pon dapat duit..heh…

Amoi ...Telonoh mali maaa

Image
ast weekend,lepas dimandikan..si Siti ikat pulak rambut Alysha yang halus-mulus tuh...sekali tengok..macam amoi pon ada..isk..isk..mmg sahla anak Ayah..ikut Ayah..kalo ikut Ummi...takla cam amoi tuh... :) adusss..nampak sgt btg hidung flat habis..isk..sorang pon xnak ikut Ummi Tadaaaa...nampak gigi dia tuh Aucakkk!!!
Ala nangis-nangis cayang busyukk nih
Sengih je.....
Pantang nampak Ummi pegang kamera, kelam-kabut nak ambik..pastu bila tengok gambar dia kat screen tuh, dicium2 screen
Oopss..cam terkujat pulak

Alysha and her teeth

Image
Alysha's first tooth
Last month, elok nak masuk je umur Alysha 9 bulan, dia kene cirit-birit...sehari sampai 7-8 kali poopoo...sian dia...seminggu dia kene cirit-birit tu diikuti dengan demam 2 hari..isk..siannn sangat manja Ummi tuh...tapi waktu dia cirit-birit tu Ummi dah perasan air liur duk meleleh je & gusi bawah nampak bengkak..rupa-rupanya, elok baik je demam tuh keluar le gigi comel kat gusi bawah...
.
.
memula gigi tu keluar Ummi ingat gigi Alysha tumbuh senget..rupanya gigi kacip kecil dia tumbuh dulu, kacip besar(gigi rabbit) tuh belum tumbuh...pastu baru nih demam lagi dan keluarlah gigi kacip kecil atas pulak...elok-elok je naik atas bawah position yang sama...semalam pulak belek mulut Alysha,dah naik lagi sebatang kacip besar bahagian atas...patutla demam, sakit nak tumbuh gigi rupanya...
.
.
last week waktu Alysha demam dan bawak pegi jumpa doc, timbang berat still 8.2kg--sama macam berat bulan lepas waktu demam..sian dia..memang nampak susut badan Alsyha...tapi sekar…

Menu berbuka 13-14.09.08

Last Saturday, ngendeng2 kat Ayah ajak gi Jusco Kinta City nak carik kasut raya bebudak tu...Alysha tinggal kat umah sbb demam dia still belum betul2 sembuh + meragam seharian x nak tido..time Ummi tgh bersiap nak keluar baru dia nak tido...so, pegi JJ dapatla sandal Adam & Haiqal...sian Kakak, x dapat yang berkenan di mata Ummi...(biasalah, Ummi nih mmg fussy bab-bab nih)..so janji dgn Kakak nak beli kasut raya dia kat SP nnti b4 raya...kat sana lagi byk choice kan.. . . dah lps shopping tuh, keluar je terus nampak Secret Recipe, apalagi, Ummi mmg dah berzaman x merasa keenakan kek SR nih...so beli 2 slices of Chocolate Indulgence+Choc Mud(nani le yg ajar makan choc mud nih..hehe)...balik sesat kejap,smp rumah dah pukul 7 lebih..Ayah pulak nak modify resepi Bawal 3 rasa Ummi..so,ended up berbuka dgn air+kek SR dulu(2 keping kek dikongsi Ummi, Kakak, Abg Haiqal & Abg Adam) sementara Ayah siapkan ikan tuh...(Ayah modify tambah kiub nenas+sambal belacan plus goreng ikan semula samp…

Alhamdulillah..syukur ya Allah!!!

Baru je duk kemas-kemas barng & meja sebab plan nak balik awal harinih, dengan kepala berdenyut-denyut sakit sebelah kiri dari pagi tadi lom baik..tetiba masuk email dari Datuk***...announcing annual bonus for this year...yippeeeeee!!!!!!!!!! Tahun lepas x merasa bonus sebab blom confirm jawatan...tahun ni dah memenuhi semua syarat kelayakan, confirmation pon dah dapat bulan Oct tahun lepas...alhamdulillahhhhh...dapatla raya sakan tahun nih...dahla dibayar bersama-sama gaji bulan nih (gaji sebulan+bonus 3 bulan!!!)...1st time in my life dapat rasa bonus lebih sebulan...ALHAMDULILLAH...rezeki di bulan Ramadhan... . *bayaran terlebih bayar cukai from LHDN last 2 weeks pun lom tau nak spend camne..dikurniakan lagi rezeki buat hambaMu ini...syukur tidak terhingga atas rezekiMu ini ya Allah...

Cerpen : Isteri Tersayang

Got this email from my hubby...very touching

PENDAHULUAN

Cerpen ini diadaptasi dari sebuah kisah benar (sahabat baik saya) yang ceritakan dari email. Nama,watak serta plot di dalam cerpen ini telah diubah supaya cerpen ini tidak menimbulkan unsur sensitiviti bagi sesetangah pihak. Penghasilan cerpen ini sekadar ingin dijadikan sebagai ikhtibar untuk kita semua. . Zubir, seorang lelaki. Pesan ibunya, insan bernama lelaki pantang menangis. Insan bergelar lelaki tidak boleh menitiskan air mata. Pesan ibunya terbuku - terpaku diruyung minda. Hampir 40 tahun bertapa di kepala, pesan ibunya hari ini Zubir ingkar lupa. Pesan dari seorang insan yang berkerudung di bawah nama wanita. Zubir sudah lama tidak ketemu dia. Kali terakhir mereka berutusan berita 20 tahun lalu. Dia rafiq terakrab Zubir. Sahabat yang Zubir anggap terunggul. Taulan yang tidak keterlaluan Zubir katakan, diantara bebintang yang bergentayangan di langit hitam pekat, dialah satu-satunya purnama yang bersinar. Zubir sibuk menyi…

You are so sweet Gift

Image
Fuhhh..macam-macam award, tag, gift etc yg ada...heheh...nih dapat dari sorang mommy yg amat rajin fwd mende-mende nih kat Ummi...thanks Mummy HnH




Nak kasik kat sape ek...adusss...bulan pose nih blurr kejap

Nah, nak kasik kat:

miss ryn
lin mama haziq
cikwawi
erleyna
nuds

Menu berbuka 08.09.2008

Menu semalam: -bawal masak sweet n sour - sayur lemak pucuk manis (beli) -kerabu jantung pisang (beli) -bawal goreng kunyit -cucur udang (beli) -karipap(beli) -sate ayam (beli- haiqal beria-ia nak sgt sate nih waktu dia mengekor Ummi gi pasar ramadhan,sian pulak budak sorang nih..dahla poser penuh for the first time...beli jelah..alhamdulillah, mmg licin semua)

Suatu masa dahulu...

Image
Tetiba ada email dari salah sorang schoolmate lama mintak sy log in to the facebook..masuk je terkejut nengok gambar nih...so oldies...this was taken in 1989 kot...ada barbeque party thrown by our loved English teachers - Miss Loh and Miss Rudina at their house..not all were invited..only their English class students...still can remember the 'so yummilicous' of the chicken barbeque till now...to those who know me in person, try to identify which one of the 'classical' ladies in the pic is ME!!!hahaha

Ramadhan Tag

Image
Been tagged again by Mummy HnH & mimi dan bersesuaian dengan bulan Ramadhan al Mubarak nih...here comes the Ramadhan tag...




Didukung oleh: Antown, Mangosteen, Sha, Jasmine, emh, Mummy HnH, UmmiIna your name here!
Gimana caranya?1. Copy gambar di atas lalu posting di blog anda2. Lanjutkan tags ini minimal ke 5 blogger muslim yang anda kenal. Jangan lupa tinggalkan komentar pada blog mereka3. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tagsCatatan:Yang mendapatkan tags ini hanya untuk blogger muslim.
Hence, mummy HnH dengan besar hati nya, ingin memberi tag ini kepada... 1. Haslina mama Haziq 2. Koci mama Danish 3. Zurina ibu Aina 4. Nuds mommy Anis 5. cikwawi mommy Haikal & sesiapa juga yang 'bersinar' di Ramadhan ini... hehehe

I LOVE YOUR BLOG gift

Image
Got this soooooo cute gift from MummyHnH and N....thanks to both of you for giving me this cute gift..Now I am passing this gift to all the blog links that I have in my blog....friends...don't shy shy...do take it....I mean it...

Menu berbuka last weekend

Since Ayah was here last weekend, Ummi pon apalagi,mmg berapi-api je nak memasak..yela..if not during weekdays makan dengan budak-budak je,selera pon kene downgrade ke selera budak2 bertiga tu la jugak...so, on Saturday our menu for iftar was:

-daging goreng berempah
-ikan mabong masak asam pedas melaka
-telur dadar
-telur masin
-sup sayur bayam
-sambal belacan

kuih-muih(beli je)
-roti jala(kakak hari2 nak roti jala)
-tepung bungkus(my all time favorite)
-ketupat palas+rendang(Ayah's fav)
-donat
-karipap kentang

on Sunday:

-laksa utara
-ayam goreng tepung
-sambal sotong kembang+isi petai
-sayur lemak putih petola
-sambal belacan

kuih muih(beli gak)
-tepung talam(another fav of mine)
-kuih lapis
-buah melaka
-lemang+rendang tok (Ayah le beli nih)
-buah tembikai

Alysha lepaskan gerammm

Few weeks ago, Kakak macam biasa ler, lepas buat homework, dibiar je barang2 dia merata-rata...sekali Alysha dapat pencilcase Kakak yg mmg dah sedia unzipped..apalagi, dihambur isi perut pencilcase tuh..pastu macam geram yang amat dengan segala pen,pensil segala....hehe..

Alysha's new gear

Image
Sebenarnya,memang dah lama ngidam nak beli mende nih untuk Alysha..tapi duk pikir gak,since Alysha insyaallah will be the youngest in the family, macam tak berbaloi je nak beli yg Fisher Price tuh...nak pakai bukannya lama pon...kalau anak sulung mmg worth buying la..tapi anak bongsu..isk...
.
.
Last Saturday Ayah ajak pegi Tesco Kampar yg baru bukak tuh..fuhh..boleh tahan gak jauhnya...sekali ternampak le Activity Walker nih dalam kotak..belek2 tengok harga then letak balik & pusing rak lain...pastu,nampak Push Car...tanya Ayah if okay ke tak nak beli push car nih untuk Alysha...Ayah cakap mahal le kat sini, kat tempat lain boleh dapat lagi murah with various designs...then Ayah cakap lagi, "daripada beli push car nih, baik beli activity walker tadi!"..Ummi pon apalagi..."betul ke bang?"...bila dah double confirmkan yang Ayah setuju, tak tunggu lagi dah terus amik walker tuh masuk troli...balik umah je suruh Alysha bergaya dengan walker baru dia..mmg gumbira le s…

The kids & fasting...

Setakat hari ni- 05 Sept 2008 - ketiga-tiga Syafiqah, Haiqal & Adam masih berpuasa penuh..alhamdulillah...walaupun,banyak rintangan yg perlu ditempuhi especially dalam memujuk Adam & Haiqal meneruskan puasa sehingga ke Maghrib...letih jugakle nak melayan kerenah budak berdua tuh..tambah2 si Haiqal yg selalu tak tahan daulat nak minum la..nak makan la...isk...geram betul... . . Syafiqah (10 thn) -dah diajar berpuasa sejak umo 5 thn (puasa separuh hari) -umo 6 thn dah mula puasa penuh sehari, ada la ditinggalkan 2-3 hari sbb tak sihat sangat . . Haiqal (8 thn) -diajar puasa sejak umo 6 thn tapi manjang nangis tak larat...tak larat...dah dengan fizikal dia yang kurussss tu..sian la pulak tengok...last year pun kononnya puasa, tapi balik je sekolah agama dah mula resah..bila masuk pukul 6.30 ke atas dah mula menangis laparrrr...sakit perutttt..peninggg..semua ada...at last, dapat berapa hari je puasa penuh... . . Adam(6 thn) -tahun lepas, belajar puasa gitu-gitu aje -tahun ni, since tak nak kas…

SELAMAT DATANG RAMADHAN AL MUBARAK

Alhamdulillah....bertemu lagi Ramadhan kali ini...dengan harapan dapat berpuasa penuh sebulan...namun, berpuasa kali ini paling mencabar sebab pertama kali berpuasa dan fully lactating...insyaallah, YAKIN BOLEHHH!!!
.
.
.
Menu 01092008-1st day fasting
Masak :
-kari ketam
-sotong goreng tepung
-bendi goreng kunyit+telur
.
Beli:
-ikan mabong percik
-kuih: karipap,vadai,roti jala,kuih lompang,donat
-air:cendol & soya panas
.
.
Menu 02092008-2nd day fasting
since balik lambat sbb hujan lebat,x sempat nak masak:
.
Masak:
-telur dadar
-cempedak goreng
.
Beli:
-ayam masak kurma
-ikan masak taucu
-sambal kering tempe+tauhu
-kuih:roti jala,vadai,donat
-air:soya+cincau