Posts

Showing posts from July, 2011

Senarai peserta "CER TEKA'

Image

Contest CER TEKA is officially closed

Image

CER TEKA............................

Image
*Sticky entry*




SOALANNYA:-


berapakah nilai keseluruhan voucher Jusco di atas?

hint : > dari RM100 tapi < dari RM1000



RULES:-
mesti follow blog ini
tiap peserta hanya boleh meneka SATU kali sahaja
sila buat entry ringkas di blog anda menyatakan jawapan anda
tinggalkan URL link jawapan tersebut di kotak komen entry ini
jika terdapat lebih dari seorang peneka yang betul, pemenang akan ditentukan oleh tuan punya blog
keputusan adalah muktamad
HADIAH:-akan diupdate kemudianTarikh tutup : 27/07/2011 jam 5.00 pm

Hadiah Cer Teka.....

Image
Seorang pemenang bertuah akan menerima sekeping voucher Jusco bernilai RM 10.00



Wordless Wednesday

Image
*got this complimentary feeding set from kind lady doc. when seeking treatment for Firas Zahin last Sunday*





Dah mula pandai......

Image
Satu hari tu kan, Ummi sapu sampah
terjumpa sesuatu di bawah meja
tertanya2 sape punya keje
dan budak di bawah ni selow jek mengaku dia punya keje
Ummi tegur jek
takdela marah beria2 pun
tapi since dia dah takut
maka terjadilah scene di bawah ini




muka bersalah
dah gelabah

I confess I did it...uwaaaaaaaa


I'm guilty as charged


alolo sayang...dahle tu nangis...jenuh pulak Ummi nak memujuk nih



sob...sob.....lain kali Alysha tak buat lagi Ummi



dan tajuk di atas bersambung di bawah ini


Dah mula pandai.......................
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





gunting rambut sendiri!!!!!!!!!

patutla Ummi tengok tetiba rambut depan dia cam pelik sket
adoyai...sib baik sikit jek digunting....kalo sana sini senget benget dah cemana le anak ooi....

bahan bukti





Weekend lepas

Image
Last weekend, kami pulang ke KL....reason being : nak pulangkan maid #3 pada ejen semula.......yup....since bibik Siti buat hal dulu & kami hantar balik in Jan this year, we've tried 3 maids of various ages......but sad to say, semuanya problematic!!!! Ayah sebenarnya dah taknak amik maid lagi lepas si Siti balik, tapi Ummi berkeras, sebab Ummi rasa Ummi tak mampu nak buat semuanya seorang diri.......lagipun, Ummi baru bercadang2 nak sambung belajar secara part time kalo ada maid, sebab memang impian Ummi nak mula buat PhD by the age of 40.......but now, ntahla.......


memula meh nak citer kisah maid...secara ringkasnya jela:


maid #1,
namanya Misna, orang Madura, umo kat passport 49 tapi bila disoal few times, terus jawab dah 58 tahun...huhu...memang nampak muka dah nenek2 sangat dan mmg dia ada 2 orang cucu dah.......keje yang dibuat memang teliti tapi.............buat keje sikit pastu ilang, bila g cari rupanya tengah baring.....bukan sekali tapi berkali2 dalam sehari......bear…

Travel dengan si kecik

Image
Last weekend kami balik ke KL
cerita detailsnya dalam next entry insyaAllah
kat sini cuma nak mengisahkan suka duka travel dengan anak kecik
yang bernama FIRAS ZAHIN
sangat le tak reti duk diam budak kecik sorang nih
sangat2 berbeza dengan kakyang ALYSHA IMAN waktu kecil dulu
sangat behaved....maklumlah kan, gegurl
kalo dah namanya boboy, kenelah macho gitu huhu
tapi Ummi yang extraordinary penat dibuatnya tawww

nak kasi dia diam, ada beberapa tips:

-kasi dia main mainan sampai dia bosan
-kasi dia makan (roti ke, biskut ke etc)
-buat aktiviti bersama yang mampu dibuat dalam kereta yang bergerak
contohnya: nyanyi tepuk amai2 sambil tepuk2 tangan @ kaki dia, nyanyi cuk cuk emping...pastu geletek dia..kompem tergelak2
-kadang2 tuh semua dah dibuat tapi dia nak melasak jugak.....siap cuba melorotkan badan nak turun bawah.......so biarlah dia duduk kat tempat kaki tuh sambil kelebet henbeg Ummi (tapi kene make sure alas kaki tu bersih sokmo la)

jom layan gambar budak kecik nih dalam kereta
tepuk2 cermin

Rezeki anak-anak

Image
Alhamdulillah....dimurahkan rezeki lagi dan lagi
pengumuman bonus dah dibuat semalam
alhamdulillah, lebih dari tahun lepas :)
seiring dengan bonus adalah kenaikan gaji tahunan dan juga performance merit
semua staf tersenyum lebar
rezeki menjelang Ramadhan dan Syawal

minggu lepas baru je dapat seikat voucher Jusco sempena penamatan perkhidmatan Ayah di syarikat lama di KL (dah nak habis digunakan untuk beli baju raya anak2)

Alhamdulillah.....
berbagai rintangan......berbagai dugaan kami tempuhi.......
kami bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi
semoga kami sentiasa dilimpahi rezeki dariMu ya Allah
dan jadikanlah kami manusia yang sentiasa bersyukur
AMIN


Wordless Wednesday

Image

Jerebu teruk melanda negeri Perak

Image
Indeks pencemaran tertinggi di Jalan Tasek Ipoh mengikut laporan suratkhabar semalam....hemmm........patutlah sejak seminggu dua nih rasa2 macam mendung, tapi bahang terik terasa especially waktu malam....fuhhh...berfeluh2 kalo x pakai aircond.......and ada satu malam tuh, resah sebab panas padahal aircond dah berada pada suhu 22degree celcius(normal days around 26-27 jek)....

rupa2nya, semua nih sebab cuaca jerebu akibat pembakaran terbuka di Sumatera (again?)........patutla lately ni, Ummi kerap sangat kene semput tengah2 malam.......bangun mengagau press inhaler......sedut sedut sedut......lega....baru boleh tido.....

pagi nih ada potluck breakfast ngan opismet2 sekalian......Ummi masak sotong goreng kunyit.....terlupa nak snap pic tadi,tunggu if opismet send piccas makanan nanti bolehla share kat blog nih

anyway, on the way ke opis tadi sempat snap few piccas jerebu pagi nih.....jom tengok




see....keadaan macam mendung jek...padahal jerebu






simpang masuk ke opis
keadaan matahari diselipu…