Posts

Showing posts from March, 2011

Solid Food 6 - 8 months

Image
*credit to wholesomebabyfood.com

Bili ditengok pada chart di atas, banyak lagi makanan yang Ummi belum intro pada Firas...yang penah cuba :



rice

oat

pumpkins

carrot

tofu
tu je...selain dari yang ada kat chart tu, Ummi penah gak try bagi :


ikan bilis

bayam

broccoli

kentang
dan penah gak guna air rebusan daging untuk buat bubur Firas
duk tengah mencari² lagi idea nak variasikan bubur dia....other than in the charts dan juga yang Ummi penah cuba, ada apa² lagi yang Ummi boleh try for a 7 month old baby???? Jom share.....

Baby sling

Image
Am thinking of letting go my 2 baby slings

1. Regin ring sling (blue color)

2. NLSW ring sling (stripe light green n white)

both are ring slings...
nak jual murah² je
I'll upload the piccas with details later
*tgh usha nak beli meitai or SSC..hemmm*

Wordless Wednesday

Image

Rumah Baru Kami

Image
kemain lagik tajuk
propa je lebey sebenarnya..
hanya 'mode verangan² ala mat jenin' gitu
bukan realiti


kami ni anak-beranak(except Ayah & Firas yg. lom tau apa² hehe)
suka sangat pi showhouse
sonok tengok umah baru
sonok tengok interior design
sonok sonok sonok

hatta kat tempat kami bernaung ni
tak banyak tempat boleh dilawati
maka showhouse dah termaktub
dalam salah satu places to visit kami
hahaha

ni salah satu tempat yang kami penah pegi
memang akan gempak kawasan ni
baru nak dibangunkan
dekat sangat dengan sekolah Haiqal,IPPD perak tengah,bomba etc
yang gahnya the bunglow lots
sumer rumah single storey sama ada terrace, semi-d atau bungalow

dan yg spesel pasal projek perumahan ni adalah....jeng jeng jeng...nanti kita tengok kat gambar kat bawah ye
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




individual swimming pool beb!!!
ini yang amat mengujakan anak² Ummi
asek duk tanya, 'bila Ummi nak beli umah yg. ada swimming pool tu?'
adoila anak...kita gi swimming pool free kat U*P jela
free je nak masuk tiap2 hari pun..h…

My lil growing Alysha

Image
Ummi sekarang dah jarang belikan Alysha toys
instead Ummi suka belikan dia buku, crayon, colour pencil etc.
Ayah je suka sogokkan Alysha dengan macam² mainan
padahal ada 2-3 bakul mainan tersimpan gitu je
Ummi malas nak kuarkan sebab abis bersepah jadinya nanti
tapi one fine day Ummi nak kuarkan dan dort out mana yg elok &
mana yang dah terbarai untuk dibuang

di suatu malam yang tenang
dengan Ummi yang di dalam good mood
melayan 2 anak kecil bermain
while 3 anak besar layan diri tengok TV kat luar bilik



buku Alysha...mesti ada feveret karakter dia sama ada Pooh, Barney, Mickey mouse,Princess...



memula...koyakkan kertas pembalut crayon dan tulis kuat² sampai patah...hanya berhenti bila Ummi dah marah...huhu


nengok tu...dah patah 2 padahal baru jek beli..sebab tu Ummi beli yang murah² aje buat lenjan


ni le ropanya padahal baru 1st time digunakan
hasil karya Alysha

tanpa disuruh, dia gayakan camni bila Ummi nak snap pic


tekun

harap² Alysha terus tekun & gigih mcm ni la ye bila dah masuk …

Jalan-jalan cari makan

Image
Semalm lepas balik dari keje amik budak berdua tu dari nursery terus balik rumah macam biasa sampai je kat muka pintu si Kakak bagitau dia kene fotostat something utk keje sekolah dia so, on balik enjin and zass kuar semula alang² dah kuar alang² budak berdua tu nampak mood hepi sangat Ummi ajak akak dine out terus biasanya tapau je bawak balik sebab mood Firas jarang elok so kami singgah ke t.g.c.o.r.n.e.r tak jauh dari rumah masuk ke tempat makan ber'aricond' takde orang langsung bestttt Ummi order kueteow goreng+laicikang suam Kakak lak bihun ladna+horlicks ais Alysha taknak pape menangis nak sweet kat kaunter bayaran tuh huh...asek sweet jek camne gg x rosak untuk abgCik n Abang tapau nasi goreng pattaya
tempat makan beraircond ni baru dibuka b4 this ada 2 ruang makan je ruang makan biasa n ruang makan aircond kecil now dah ada ruang makan ke 3 yang besar n santekkk baby high chair pun santek n baru 1st time letak Firas kat hi chair memang elok je dia duduk dalam tu x kaco pun tak lama pastu ada 3 org. a…

Kek Coklat Devil's Food

Image
hahaha
kek cokolat..bukan wajik ye kak Lima huhu...rupa memang buroks tapi rasa memberangsangkan bahan² semua dah lama ada tepung premix tu beli dah berbulan (time ada maid aritu lagik) aritu lak ada beli baking pan removable bottom cenggini la rupanya (hasil carian google)

memang senang digunakan
tetiba lak duk selongkar bawah katil maid dulu terjumpa electric mixer laaaahai....selama ni ingatkan ada kt umah Semenyih rupanya ada kat sini huhu so hari Ahad petang aritu bermulalah aktiviti baking membaking nih senang jek guna tepung premix nih cuma tambah telur 3 biji, air & minyak masak (or unsalted butter) then biarlah mixer tu buat keje dia and tuang masuk baking pan dan bakar duk tgh bakar tuh tetiba si Haiqal datang bwk. 2 bekas choco. rice & choco. chips yang belum dibuka lagi haih..pandai dia g carik (asalnya dia yg duk request soh buat kek cokolat dah lama dah) dengan selamba Ummi buka oven and tabur bende alah tu atas kek yg tengah dibakar dalam hati duk pikir..janganlah bantat lak kek nih..fuh…