Posts

Showing posts from September, 2010

Supplements, ubatan, jamu during my confinement

Image
Kan berpantang kali ni Ummi rasakan macam tak berpantang sebab takleh bertungku, berbengkung dan berurut waktu awal bersalin hari tu...tapi.....Ummi nih memang strict kalo bab makan ubat/supplement/jamu nih...bab nih memang orang takyah suruh, Ummi akan sukarela telan sebab nak cepat baikkk
antara yang Ummi amalkan berpantang kali ni:




pati ikan haruan Polleney's : atas nasihat cikgu haslina yg dah melalui 3 caesareans b4 this, Ummi minum 3 botol pati ni sehari selama 2 minggu...pastu berkurang jadi 2 botol ke sebotol sehari





Gamogen Healin :bila dah cukup sebulan, Ummi amalkan pati gamat Gamogen ni pulak

tablet haruan Har One : seiring dengan Gamogen, Ummi makan tablet ni pulak menggantikan pati haruan
vitamin C(untuk cepat sembuh luka) : Ummi minum sekali sehari selama sebulan...vitamin C nih jenis kene dissolve dalam air...sedappp

Obimin Pluz with DHA and EPA -pre and postnatal vitamin: Ummi continue amik sebiji sehari as recomended by my gynae

Obical (calcium) : sebiji sehari jugak sa…

Progress my 1 month old

Image
Memula...jom belek picas dulu ye.....




Firas Zahin @ 19 days (picas above & below)





Firas Zahin @ 1 month old (picas above and below)



Amacam...ada nampak beza tak picas Firas waktu 19 hari & sebulan? hehe...ada la sket isi kat pipi tu kan Meh citer progress dia pulak.... sekarang kalo dia nangis Ummi dah leh kenal apa yang dia nak sampaikan......... cthnya..kalo tetiba nangis nyaring cam kene cubit tu, maknanya, dia dah poo poo..huhu...rimas agaknya kalo nangis manja2 ehek ehek tu..maknanya, nak susu le kalo nangis manja tapi cam resah2 gitu, maknanya, nak tido zzzzzz hemm...senang bila dah tahu sebab dia nangis..kalo tak memula dulu, blur gak sebab tangisan dia sama je bila lepas mandi, Ummi memang biarkan dia layan diri sensorang...ini memang petua Tok supaya baby tak memerap nak berdukung je...senang bila Ummi masuk keje nanti...so, pas mandi letak dia atas tilam dan dia akan buka mata luas2 dan perhati keliling dia sambil 'bual' sensorang hehe...Ummi biar je dia kat situ sampai…

Sedapnyaaaa berurut....

Finally, Ummi mula diurut semalam...lega rasanya . Memula tu pening gak kepala nak cari tukang urut..yela..Ummi bukannya berasal dari sini...pastu duk umah pulak, kalo kat opis boleh le tny member2...tapi Ummi sms a few colleagues yang penah bersalin dekat area sini dan dapatla 2 no hp tkg urut...setelah ditimbang2, Ummi pilih tukang urut bernama Kak Timah...dia ni nurse kat klinik desa tak jauh dari sini & at the same time memang mewarisi skil mengurut ni dari nenek dia . lepas few times dia postpone urut sebab asek hujan je petang2(dia urut petang on weekdays sbb paginya dia keje), maka sesi mengurut dimulakan semalam (Jumaat) pada jam 6 petang..first time tengok muka dia tu Ummi cuak lak sebab muka serius + garang...kita senyum pun dia buat dek jek..huhu...tapi bila mula mengurut, ramah amat rupanya... . sebelum diurut Ummi remind dia lagi yang Ummi bersalin secara caesar...tetiba, 1st thing dia cakap ' meh saya nak check perut dulu'......gulp!risau lak Ummi...isk..boleh ke d…

1ST CHECKUP AT 1 MONTH

Tadi Ummi bawak baby Firas Zahin g amik jab untuk 1 month kat klinik panel kat sini je...memula plan nak amik kat Hosp Pantai gak...tapi memandangkan Ummi nak kene drive sensorang ke ipoh dalam keadaan yang belum pulih sepenuhnya ni, Ummi kensel jela...tunggula next checkup pulak...kene jab Hepatitis B tadi, memula nganga nak nangis punyalah luas mulut dia..Ummi amik dukung sambil tepuk belakang dia, terus tak jadi nak meraung...nangis ekk ekk 2 kali jek..terus tido...good boy Firas! . Hasil checkup tadi, seperti dijangka, berat baby naik sikit jek... berat lahir = 2.7kg berat sebulan=3.25kg pertambahan berat = 550g je . baby firas ni paling sikit pertambahan berat dia compared to siblings yang 4 orang tu..paling sikit pun 0.9kg..paling banyak 1.5kg . sebabnya berat dia naik sikit jek, minggu2 awal kelahiran dia dulu...dia asek tidoooo manjang...kejut camne pun x bangun...ada kalanya sampai 4 jam dia tido straight, then bangun minum 2oz and sambung tido balik . lately ni baru dia kuat nyusu...ad…

One month today

Dah lama Ummi menyepi...dalam berpantang pun sibuk itu ini....berpantang di Perak seminggu, pastu balik KL almost 2 weeks...then balik beraya kat Kedah 10 hari...then balik Perak semula...fuh...sibuk berjalan rupanya tapi syukur jugak Ummi berpantang 2 minggu tu kat KL...sebab at the same time Alysha & Adam kene chicken pox habis satu badan...kalaulah Ummi sesorang kat Perak, memang x menang tangan la jawabnya...at least bila kat KL ada Ayah...budak kene chciken pox ni merapnya melebih2...tambah2 waktu malam...asek 'nak tido ngan Ummi' je...jenuh duk jauhkan baby Firas dari Alysha takut terjangkit sama...pastu, satu umah pulak kene demam selsema diikuti dengan batuk berkahak...Ummi & baby Firas pun x terlepas jugak...sian baby...baru je jengah dunia dah kene macam2 penyakit...Ummi pulak tiap kali bersin & batuk memang horror...rasa cam rabak je tempat luka jahitan esp. bhg dalam tu...huhu . citer baby Firas pulak.... . harini genap sebulan usia dia...badan xdela naik sa…

Sebelum dan sesudah....

Image
Gambar baby Firas sebelum dan sesudah dibotakkan Kenangan bersama rambut hitam berkilat lebat
Dah siap cukur oleh Ayah...amacam...encem tak saya???

Day 14

Hari ni dah 14 hari usia baby Firas Zahin...Ummi pun dah 14 hari berpantang...pantang kali ni Ummi rasa biasa2 je...takde spesel pun sebab lom boleh berurut, bertungku,berbengkung bagai...Ummi baru beli girdle semalam dan dah mula pakai...hemmm..sedap sket perut rasanya...Datin Mimin gynae Ummi yang syorkan waktu checkup seminggu aritu

Harini juga baby dah selamat dibotakkan oleh Ayah...baru le nampak cerah sket muka baby...kalo tak, berserabut ngan rambut dia jek...itupun Ayah amik dekat sejam gak nak botakkan rambut dia...dahle rambut lebat...panjang...duduk tak diam lak tuh waktu Ayah tengah cukur...huhu

Ummi tengah diserang batuk berkahak sekarang ni...sakitnya tiap kali batuk...terasa jahitan dalaman tu berdenyut sakit tiap kali batuk...baby pun dah berjangkit batuk...nak buat camne..dah satu rumah tak abih2 sakit...memula demam selsema...pastu Alysha & Adam kene chicken pox yang besar berair tu...now batuk pulak menyerang...banyak betul la dugaan kali ni

Ummi pun kekadang datan…

Introducing our lil prince

Image
FIRAS ZAHIN BIN MOHAMAD SURIF DOB : 23 August 2010 TOB : 10.08 am POB : Hospital Pantai Putri,Ipoh Weight : 2.7 kg Born on 37 weeks using LSCS due to breech First few minutes after being born...time ni kulit putih melepak mulussss
Day 2...kulit dah jadi kulit melayu...hehe

Day 4...kuning dah naik


Day 7



Day 7

yang bestnya...sumer orang yang datang tengok baby Firas cakap baby ikut muka Ummi.....best...best...selama ni tiap kali bersalin mesti orang cakap muka Ayah...at last, ada jugak yang ikut muka Ummi.... ^_^