Posts

Showing posts from October, 2008

How do I handle 4 kids on my own???

Yup..that's the title for this post..
sebabnya...
raaamaiiii sangat yg bertanya....
.
'camne you jaga anak sorang-sorang kat sini?'...
'eh..ada baby kan?boleh ke you jaga all the kids without your husband?'...
'mesti letih kan sorang-sorang nak urus anak-anak'...
'what if your kids jatuh sakit ke tengah-tengah malam...apa yang you buat?'...
'oooh..you ada maid kan...relax la..maid buat semuanya'--->DUSH!^#@%&#$(maap ye...my maid nih not that competent...)...'
and the questions went on endlessly...
.
.
bukanlah nak riak ke,bangga ke sampai masuk dalam blog..no intention at all...just to share sebab I know many mommies out there are in my shoes as well, maybe saiz kasut lain la kan eheh..
.
.
my kids came to stay with me starting from Jan this year...I have to arrange everything for their necessity..for the first few months, I was their school car driver to/fro their schools & kindy...penat jangan cakapla...macam nak tercabut lutut..yela,bawak…

Tazkirah # 1

TUNTUTAN HARGA DARI 360 SENDI MANUSIA
Dari Saidatina Aishah katanya , Rasulullah S.A.W telah bersabda :

Dijadikan manusia ini diatas 360 sendi, oleh yang demikian mana2 orang yang bertakbir dengan Allah, bertasbih kepada Allah, berzikir kepada Allah, minta ampun daripada Allah dan membuang ranting atau duri2 di jalanan, mereka menyeru yang makruf dan juga melarang yang mungkar, bererti orang itu berusaha untuk dirinya menjauh dari api neraka. ( Hadis Riwayat Muslim )

Demikianlah sabda Junjungan yang menyatakan tentang kejadian manusia yang mengandungi 360 sendi, di mana setiap sendi itu Allah menghendaki dikenakan cukai. Sedekah dan zikir kepada Allah adalah cukai sendi itu. Jika tidak dengan sedekah maka Allah menghendaki agar kita bertakbir dengan Allah, bertahmid, beristigfar, bertasbih. Dengan demikian harga sendi yang Allah SWT ciptakan itu tidak semestinya dibayar dengan wang ringgit yang disedekahkan, tetapi juga dengan sentiasa mengigati Allah taala.

Dengan menyebut nama Allah itu…

My mini adhoc open house

Image
The main dish : lontong+sambal kacang


Last Sunday, we did a small makan-makan activity by inviting some friends & relatives. Well, this was my 'popped out' idea actually. Last minute decision & everything was very kelam-kabut. Went back to Semenyih on Friday morning & as I mentioned in the previous entry, we did the housekeeping to keep the house 'back in shape'...hahaha...Haiqal started to get feverish that night... . Got two open house invitations on Saturday but I have to turned down Penn's invitation at Damansara as Haiqal was on fever. We went to Tesco & Giant Saujana for few times to find bunch of things for our open house. Later at 8pm, we went to Kak Bibi's open house in Section 4 Tambahan in Bangi and we had mee bandung & mee soto and also homemade soy drinks--very nice. While Haiqal was still on fever, Syafiqah's body temp started to rise..*duh* . . Sunday morning- I cooked Rendang Ayam, fried meehoon & fruit pudding...as I have …

Yayyy...go back to my home sweet home...

I will go back to Semenyih tonight..therefore, this blog 'may' not be updated till Tuesday...(tapi kalau ada masa kat umah sana, bolehla update apa yg patut)...nervous gak sebenarnya...ntah macam mana la rupa rumah kami tuh...dah 3 bulan Ummi tak balik buat springclean...adusss...mesti nak kene buat operasi besar-besaran ni..Ayah mana ada masa nak buat semua tuh..asyik outstation jek..dahtu weekend je mesti balik Perak...sian Ayah...

Saturday & Sunday-open house & wedding invitations

Image
Wajah2 kesayanganku On Saturday, we had an open house invitation by Auntie Zila at her new big house in Bt Gajah...The menu were : laksa utara, bihun goreng, rojak pasembor, satay,fruits & kuih raya... . . Oon Sunday, we attended a wedding ceremony Ummi's friend....and for the first time I was so surprised to find 'sambal kelapa' to substitute sambal belacan and be eaten with ulaman such as cucumber...is this one of Perak's traditional food? I wonder... Ayah yg sangat suka gomol Alysha

Alysha pandang sape tuh
Haiqal
Ummi, kakak dah siap berbaju kurung nih...jomla pegi kenduri tu



Raya gathering

Image
Kakak Syafiqah & Nur Ain(anak my good buddy kat sini, her husband is Ayah's school friend dulu-Uncle Kerol) . . Last weekend, in fact, dari Jumaat malam lagi dah penuh dengan aktiviti...aktiviti apa?????makan...dan makan...dan makan.....adeilaaa.....
.
.
Friday night- my company organized a Hari Raya gathering for all the staff...since Ayah tak sempat sampai on time dari KL, so Ummi bawak Kakak, Abang & Abg Cik aje ke jamuan tu...Alysha kene tinggal dengan Kak Siti sebab dari petang sampaila ke malam tu hujan tak berhenti langsung...biarla dia kat rumah daripada bawak dia & then demam pulak later...
the food stalls : bihun soto, satay, cucur udang, lemang & rendang tok, nasi beriani, kambing golek, fruits, cendol, ABC & teh tarik...all the food were realllyyyyy gooooddddd except for the satay which was not that umphhh..At the end of the event, the kids(below 12 years old) were given duit raya 2 packets each...

Adam yang kelaparan menunggu majlis bermula

Model iklan Sun…

Alysha & her toys

Image
Ummi perasan Alysha ni cepat jemu dgn mainan dia...memula mmg excited...lps 5 minit, dia dah tak mau main dah..main bende lain pulak...yang paling dia suka sekarang ni ialah----->SEPAHKAN BARANG<----- adeilaaaa....VCD kat rak habis satu2 dibaling kat lantai..pastu, kalo ada buku kakak abang dia atas meja ABC kecik tuh, satu2 jugak dia amik & buang atas lantai sampai dah licin meja tu baru dia puas hati..sambil baling atas lantai tu, mulut dia pon bising dok ngomel apa tah...nada macam geram ada, macam marah pon ada...


.


.



Mula-mula, letakkan beberapa mainan berwarna-warni utk tarik perhatian Alysha..buat Lin...masih kenalkah anda dgn Mr Crab itewww?
.
.


Pukul berapa Datuk Harimau???

Mula-mula nampak excited nak main
Dah jumpa pen kakak pulak...

Uiks kakak..nak wat homework pon siap bergaya dgn sunglasses lagi?Dah nampak kakak punya pencil case feveret dia
Kakak marah & amik pencil case letak atas kerusi...

Ada budak merajuk
Tak dapat pencil case idaman hatiAt last,beralih kepada…