Friday, June 26, 2009

Unplanned vacation

budak kecik yg sangat kelaparan

the view from our balcony...so breathtaking...big bungalows down there






pantang jumpa bedak..habis nak disapu kat kepala dia..isk

minat sungguh membaca..............................dan menconteng.....


Citer ni dah basi..tapi since Ummi asek bizi dan x sempat nak hapdet blog sedangkan pics dah byk amik..Ummi citer la sikit kat sini ye...

Last 3 weeks(maybe kut) Ayah kene outstation ke Penang..memula dia ajak ktorg balik kg jek sbb Penang & SP dekat jek...tapi bila smp kat sana dia berubah pikiran, ajak kami semua sefamily overnight kat Penang sbb dah dapat hotelroom kat Equatorial..rugi la nak membazir gitu aje...Ummi mmg suka sangat le dapat relax macam ni...budak2 lagi la sonok bila tengok pool yg sgt besar dan tak crowded dengan orang...

so, ktorg di sana 3 hari 2 malam...puas hati Ummi..dapat rehat puas-puas....plus dapat jalan-jalan kat Queensbay Mall (walau Alysha buat perangai nak didukung Ummi je sepanjang kat sana..isk)...then, malam dinner kat tepi laut tak jauh dari Queensbay tu..ape tah nama medan selera tuh...the price was not bad at all...yela kat Penang kan..ingatkan mahal melambung...rupanya, very reasonable dan masakan pon sangat sedapppppp.....hari terakhir kat sana kami ke 'Akuarium Penang'...ada la ikan sikit2..takdela banyak sgt...syok tgk ikan besar2....the kids pulak dapat feed fish & turtles....tapi kamera Ummi dah abih bateri...so,guna kamera Ayah jek...

Wednesday, June 24, 2009

ADAM'S BIRTHDAY



Kakak pakaikan mask nih kat Adik...ciannnn dia...sepet2 mata dah

Fruit choc fudge cake...picked by the bday boy..yummy






Abang baru balik sekolah dgn gigi Dracula





Bday boy - ADAM IKHWAN- shomot baru balik sekolah kebangsaan












Tuesday, June 23, 2009

Happy 7th Birthday to Adam Ikhwan

Well, it was yesterday...22nd of June...when Adam turned to 7...I bought a cake and we just ate it ourselves....5 of us including Siti my helper...pity that Ayah was not around (again!) to enjoy the moment...more stories and pics will be uploaded tomorrow as I left them in my lappy...sigh...I'm getting old, I know that...lol

Sunday, June 21, 2009

CD lunatots


Saya baru mula nak berjinak-jinak menceburkan diri dalam dunia perniagaan...oleh itu, pada semua yang mennyinggah ke blog saya ini, sudi-sudikanlah diri melawat blog perniagaan yang baru saya tubuhkan:

Mushy Mushy e-store


UPDATE:

ALL promotions for Lunatots Cloth Diaper will be ended on 20 April 2009 (including Package of Five-RM233). If you wish to have one set CDs for your baby, don't miss the golden opportunity :)


~~~~~~~~~~~thanks for your support~~~~~~~~~~~~

Friday, June 19, 2009

Report card day...at last

d

Alhamdulillah...tak sia-sia Ummi gigih menghadirkan diri ke Mesy. PIBG yang lalu...ususl Ummi supaya report card diserahkan terus kepada ibubapa/penjaga dan bukannya melalui pelajar...syukur...apa yang diimpikan akhirnya terlaksana...

Tuesday, June 16, 2009

Still in busy mode


I am so sorry guys....there's always one thing after another....sigh....don't have the time to update my blog eventho I have a LOTS to tell here..insyaAllah...everything will be back to normal by next week...c u then...cheers

Thursday, June 4, 2009

Underweight?Overweight?

Lama tak tepek aksi Alysha kat blog Ummi nih..maklumlah, Ummi bizi yang amat...adeilaaa (yg penting, esok Ummi cuti sampai hari Selasa depan..yahoooooo)

Meh kita tengok gelagat budak kecik nih...



Okey ke Ummi berat Adik ni?Nak kene mamam vitamin Appeton banyak2 lagi ke?


tadaaaa...lihatlah aksi akrobatikku...berdiri atas penimbang sambil lepaskan tangan


dah cukup timbang berat..meh proceed to projek no 2 lak


nak bawak lari ke mana lak penimbang Ummi tuh dik???


wallaaaa.......nak panjat nengok meja ABC dia rupanya....hadoi la

Tuesday, June 2, 2009

Umpamanya....


Buat renungan bersama...wallahua'lam


Receive praise with modesty....That' s humility!
Sabda Rasulullah SAW:- "Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
UMPAMANYA:


1) Dari bujang-kahwin No 1 ---- no.2 ----- DLL.

2) Dari pakai moto kap --- kancil-wira --- Honda ---- seterusnye..

3) Badminton ----- Golf ----

4) Rumah sewa---- rumah murah ---rumah teres --- banglow...

5) Technician ----supervisor ----- engineer --- manager...

6) Tv 14' --- 21" --- 29" ---- Home theather...

7) Sg Danga --- Tanjung Leman --- Langkawi ---- Hadnyai --- Bangkok ..

8) Dalam semua segi kita mau kan perubahan kearah yang lebih baik dan
glamour...

9) mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye)----
laut dalam (sewa bot mewah)......

TETAPI...

KITA JUGA LUPA...

SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN
KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT
ADALAH
PEMBERIAN TUHAN..."ON LOAN"...

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH
KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH "PERSEDIAN UNTUK MATI"

Umpamanya:

1) tak sembahyang ---- pastikan sembahyang-- -jadikan amalan....

2) banyak maksiat ----- kurangkan ----- hapuskan...

3) Bangi ---- madinah ---- mekah---

4) sedekah RM1.00 ---- RM10.00 --- RM100.00/

5) sembahyang dirumah --- sembahyang di surau/mesjid. ...

6) 5 jam sehari menonton TV ----- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU....

7) 3 jam baca suratkabar/majallah /internet ----- 2 jam majallah/surat
khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.

8) Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL
improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan
AKHIRAT slowly di ketepikan... .

Contohnya:

Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur. .......

Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE. .. bila tuhan beri kenaikan
pangkat &
gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa... Macam macam lagi yang
kita
pun sedia maklum dan tahu... malah berlaku dikalangan ahli keluarga
kita,
jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN,
BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang
pun
yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun... Tuhan juga memberi
kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan. ..

dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih
kurang
40~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya...

infiniti...

Semuga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya
di
dunia dan akhirat.
1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut
kehendak
mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi
dan
tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak
misik.

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka
diseksa
berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat."


Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

"Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat
pada
hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3.Orang berpuasa di hari Arafah."

Sekian untuk ingatan kita bersama.

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages