Friday, June 29, 2012

Umrah 2012 : KLIA-Jeddah-Madinah......the story PART 1

Urusan booking secara online telah selamat dibuat bulan Jan lalu dengan travel agency(TA) Andalusia  Travel & Tours....kenapa pilih Andalusia? disebabkan good testimoni dari hubby, MIL, SIL, BIL yang pernah gunakan TA yang sama sebelum ni.....walaupun TA ni berada di KL dan kursus umrahnya di jalankan di KL (melaka pun ada), namun, semangat dari  hubby merangkap my sponsor katanya tak susah nak menunaikan ibadah umrah tambahan akan dapat bimbingan sepenuhnya dari para mutawwif bertugas di sana nanti.....lega sikit rasa di hati.....hanya sempat hadiri kursus umrah oleh Datuk Daud Che Ngah sekali sahaja.....lain² ilmu ditimba dari buku² panduan umrah dan info dari internet.

Seminggu sebelum bertolak, hati semakin berdebar², ditambah dengan cik P yang masih belum datang², dah overdue....doa tetap berdoa semoga semuanya dipermudahkan...namun, Allah tetap menduga sedari awal....cik P datang sehari sebelum keberangkatan ke sana...apa nak buat....redha dalam tangis....ini semua kekuasaanNYA...dahlah ke Madinah dulu for 3 days, selebihnya di Mekah....tak dapatla masuk ke dalam Masjid Nabawi dan ziarah Makam Rasulullah dan Raudhah...

8 Jun 2012  (Jumaat)

Tepat lepas solat Jumaat, setelah bersalam²an dan bermaafan dengan ahli keluarga, kami pun menuruni eskalator untuk ke kaunter imigresen di tingkat bawah...sambil melambai mereka yang ditinggalkan, berdoa semoga Allah memelihara dan menjaga mereka.....dan semoga Firas dapat menyesuaikan diri tidur tanpa umminya selama 2 minggu....air mata berjujuran di situ tak dapat dibendung...namun, kuatkan hati kerana perpisahan sementara ini adalah untuk menunaikan kewajipan ibadah. Alhamdulillah, sebaik masuk ke dalam perut pesawat, tiada lagi kesedihan ....dada dilapangkan dan hanya menumpukan pada soal utama untuk ke sana...iaitu menunaikan ibadah umrah....masa diluangkan dengan berzikir, menelaah buku panduan umrah dan menonton video yang ada di depan seat tentang tatacara umrah dan lainnya. Memang sesuai benar naik pesawat Saudi nih, sesaat pun tak dibazirkan untuk menonton cerita² yang tak berkaitan.

Kami terbang dengan Saudi Airlines SV841 jam 4pm waktu Malaysia dan tiba di Jeddah jam 7pm waktu Saudi (12am waktu Msia)....selepas selesai urusan di situ, dalam jam 7.30pm kami berangkat ke Madinah pula dengan menaiki bas yang memakan masa 6 jam perjalanan (dan berhenti makan di Yemen Restaurant di Wadi Kudaik, namun, perut tak dapat terima makanan sebab waktu Msia lebih kurang jam 3 pagi). Tiba di Madinah lebih kurang jam 2.20am...selepas check in bilik di Hotel Durrat Fayroz di bilik bernombor 712, kami berehat sambil berkenalan dengan rakan sebilik baru dari Melaka. Seorang makcik yang datang ebrsendirian mengerjakan umrah. Hebat betul semangat dia walaupun baru pertama kali datang ke sini.

Lebih kurang jam 3.00 am, azan berkumandang.....hati terus sebak....suara muazzin berkumandang...sangat mendayu² meruntun kalbu....tanpa disedari air mata mengalir tanpa henti, menangis sampai teresak².....tak menyangka dapat rezeki berpijak di bumi suci kota haram Madinah....mereka yang boleh solat bergegas ke masjid...tinggallah sy & biras yang sama² 'uzur' di bilik....tetiba jam 4.00am, berkumandang azan Subuh lagi sekali....ooo...inilah yang dikatakan kalau di Madinah & mekah, azan dilaungkan 2x...yang pertama, untuk mengejutkan orang yang tengah tidur supaya bangun dan bersiap ke masjid...azan kedua barulah azan Subuh sebenarnya...

Selepas sarapan pagi, kami berkumpul di lobi untuk event pertama iaitu menziarahi makam Rasulullah dan masuk ke Raudhah....beberapa jemaah wanita yang turut 'uzur' hanya duduk berzikir dan berselawat di dataran Masjid Nabawi...hati kecil sy merasa tak puas sebab tak dapat masuk ke dalam....jadinya, sy & biras duduk berzikir di ruang tepi dekat pintu masuk masjid...di mana polis wanita rancak menggeledah dan memeriksa henbeg sebarang beg yang dibawa masuk bagi memastikan tak ada yang bawa masuk kamera ataupun henfon berkamera....Selama 3 jam kami di situ, barulah rombongan grup kami yang masuk tadi keluar...lama rupanya Q untuk masuk ke kawasan Raudhah....untung mereka.....tak apalah....bukan rezeki kami kali ni....ini semua perancangan Allah....maka, berkobarlah harapan yang Allah akan kembali menjemput sy menjadi tetamuNYA tidak lama lagi dan kali ini adalah diharapkan dapatlah menziarahi makam Rasulullah dan masuk ke Raudhah....

Jemaah lelaki berpeluang menziarahi Pemakaman Baqi' di mana para isteri, anak², sahabat² Rasulullah dimakamkan di sini....kaum wanita tak dibenarkan ziarah....hari ke 2 kami mula ziarah luar....jam 7am dah berkumpul di lobi...kemudian, tempat pertama dilawati : 

MASJID QUBA' - masjid pertama dibina untuk umat ini....Nabi Muhammad S.A.W. juga turut menyumbang tenaga dalam pembinaan masjid ni.....since sy x boleh solat, jadi berjalan² di sekeliling masjid ni sambil bergambar ...tetiba ada budak ppuan comey jual tasbih...bila dibgtau, taknak, dia terus merayu sambil cebik² nak nangis...siap tarik² baju....aduhai....memang ramai budak² kecil comey nih jual tasbih dalam lingkungan umo 6-10 tahun kut...dahle muka comeyyy sangat cam budak² Bosnia tuh...gerammm jek....dia ikut je kita ke mana-mana....sampai biras cakap 'dahla comey, ikut je orang ke mana-mana...angkut bawak balik Msia kang..ha'....hihi....dah kita taknak beli tasbih dia, dia duk mintak pulak brooch yang kami pakai kat tudung tuh...adoyai...kalo le tahu nak jadi macam tu, awal² lagi angkut banyak² dari Msia dan sedekahkan aje pada budak² comey nih...tapi nak buat cemana, kalo dikasi brooch tuh, longgar pulak le tudung yang kami pakai....sorila cayang ye

Selesai urusan di Masjid Quba', bas menuju ke Masjid Qiblatain pulak
MASJID QIBLATAIN - masjid di mana berlakunya pertukaran qiblat dari asalnya mengadap Masjidil Aqsa ke arah Kaabah.....sedang Nabi Muhammad tengah solat Zohor rakaat kedua, turun wahyu supaya mengubah qiblat ke arah Kaabah

lepastu, kami ke ladang kurma....Subhanallah...memang macam pokok kelapa sawit hehe....then kat situ ada pulak free flow of Arab mint tea...semua pengunjung boleh rasa teh Arab panas tuh...segar rasa pas minum teh panas tuh....berlegar dan bergambar di ladang kurma...in laws pulak gigih menyopping barang² jualan di tepi jalan tuh.....ada buah zuriat, ada minyak habbatussauda, ada kayu miswak(sugi), ada tasbih koka dan pelbagai macam lagi le.....ada sekali tu, pegang le satu botol tuh dan tanya penjual Indo tu 'ini untuk apa?' .....'Eh buk! Jangan buk! Itu untuk laki-laki aja'.....adoyai...minyak dhab rupanya...huhu....langsung tak beli apa² pun kat situ while my inlaws dah berplastik² kiri kanan....kurma memang tak beli kat situ sebab ramai dah pesan better beli kat Pasar Kurma atau BinDawood yang ternyata lebih murah.





 pemakaman syuhada yang gugur sewaktu Peperangan Uhud





Destinasi seterusnya adalah ke Jabal(Bukit) Uhud untuk melihat di mana berlakunya Peperangan Uhud yang ada di dalam silibus sek. men. dulu......hati amat tersentuh di sini...mutawwif mengimbau semula kisah Peperangan Uhud...tak dapat tahan kesedihan...masing² sok sek sok sek menangis....usai mendaki Jabal Rumat(Pemanah) maka ternampaklah pemakaman para syuhada yang mana tak dapat dilihat dengan jelas dari bawah....hati terasa sangat sebak melihat makam para pejuang Islam pada zaman Nabi Muhammad dulu....tak sangka Allah beri rezeki dan kesihatan yang baik untuk melihatnya walau dah beribu tahun berlalu


-to be continued-


8 comments:

  1. ya Allah ...
    saya suka sgt dapat dengar/baca kisah2 pengalaman teman2 jadi tamuNya ni kak...
    cepat2 sambung citer ye ... :)

    ReplyDelete
  2. SZ,

    nnti akak sambung lagi tau ...kene tnggu mood free sket

    ReplyDelete
  3. Seronoknya baca dan lihat gamabar2 dari akak ni.

    Oo, akak pun pergi dengan TA ya, sama mcm blogger Hanis Azla jugalah ya. Nanti nak usha2 TA ni jugalah kalau berpeluang ke sana...

    p/s: Akak, nak buat kolum besar pada template tu rasa akak kena guna template dari blogger je, guna template luar susah sikit kot. Pas tu edit kat bahagaian template yang ada tulis layout. Pilih yang sidebarnya di bawah saja, kemudian pilih untuk adjust width kotak pos pula.... Saya suka macam tu skrg sbb boleh letak gambar besar2, cuma semua yg ada bahagian sidebar kena pindah ke bawahlah....:)

    ReplyDelete
  4. Salam Yong Ina,
    detail story. Elok jugak, sebagai rekod ibadah Yong Ina, buat panduan dan kenangan.

    ReplyDelete
  5. yus,

    yeke sama TA dgn Hanis?akak pun tak tahu...so far, akak mmg puashati dengan TA ni...memang recommended la

    ReplyDelete
  6. kak Lima,

    ya kak...sebagai kenangan...lepas ni ntah bila pulak ada rezeki nak ke sana lagi

    ReplyDelete
  7. ya ALLAH..baca pun sebak.. perasaan tu klu kt sana, hanya y pergi yang merasa sayunya..y xde rezeki lg ni, duk meneka..

    ReplyDelete
  8. Imaan,

    perasaan tak tergambar....yg diceritakan hnylah sedikit..tapi perasaan di hati hanya Allah yg tahu....doakan selalu moga ada rezeki ke sana...insyaAllah

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages