Monday, March 11, 2013

Makan-makan di Bangkok

s
sambung citer Bangkok lagi
ntah bila le nak abis...pfttttt
satu perkara yang agak payah sikit di Bangkok ni adalah mencari makanan yg halal
Nasib baiklah hotel berada di tengah2 city centre....so jalan kaki ajelah ke restoran halal seperti Restoran Fareeda Fatornee, Restoran Taj Mahal ni etc.
di sepanjang kaki lima jalan banyak juga dijual makanan cuma x berani le nak beli
dek status halalnya kan...
hanya memerhati tengok apa yang dijual
satu perkara yang sangat menarik hati tentang Bangkok ni adalah....
kotanya SANGAT SANGAT BERSIHHHH!!!!!!!!!!!
walaupun sepanjang jalan ada hawkers yang berniaga makanan,
ada penjual baju, cenderahati dsb.
cariklah celah bedah mana pun kut2 nak terjumpa dengan sampah
memang xdekkkkkk
KAGUMMMM SANGAT DENGAN SIKAP DIORANG NI
walaupun bukan negara Islam tapi sangat2 mementingkan kebersihan

selain tu, walaupun kekadang terpaksa berseorangan lepak kat mana2
sementara menunggu hubby menelek barangan di pasar2 di sana
x wujud rasa takut malah terasa sangat selamat
tapi klu kat KL duk sorang2 pun boleh terasa takut n henbeg kompem dipegang erat2 takut diragut
di Bangkok x timbul perasaan tu semua
maybe sbb Bangkok dipenuhi dengan orang2 dia saja(selain pelancong) ie. locals sahaja yang ada di sana, tiada immigrants /pendatang asing macam di Malaysia
dan orang2 Bangkok memang diakui lemah-lembut dan baik hati
sangat senang berurusan dengan diorang
customer service memang no. 1....bagus sangat2
layanan kat hotel pun sama...dari front counter, porter etc...
memang sangat2 berhemah dan hormatkan pelanggan
(sedangkan di Malaysia selalu kecewa dengan front desk pny customer service kat hotel2....nak tak nak je layan pelanggan...hemmm)

meh layah mata tgk makanan di sana


spesies kebab...halal

dan sedapppp...dibeli di pasar Chatuchak

ini pulak di Taj Mahal restoran...banyak restoran India halal di kawasan sini (Indra Square) cuma mmg kami masuk hanya yang betul2 nampak yakin sebab ada a few jugak nampak berderet botol Arak di dalam restoran dia


hubby order nasi beriani

while I order tandoori chicken kebab nih...both makanan mmg lazatttt.....x larat nk habiskan sbb both portion banyakkkk



ternampak gerai smoothies ni...sangat menarik tengok botol2 tuh....tapi x beli pun...dah kenyang

4 comments:

  1. wahhh..seronoknya jalan2 bangkok..ila lum pernah ke sana..hehe

    salam kenal..ila follow sini =)

    ReplyDelete
  2. faktor utama mmg sebab negara kita ni ramai sgt org asing kan kak.
    horror...

    satu kenangan yg menarik bila melancong kenegara org.
    buat je post nya kak.

    ReplyDelete
  3. salam ila,

    seronok tgk tmpt orang ni...klu ada rezki lebih,bolehla ke sana...xdela jauh sangat :D

    ReplyDelete
  4. Lin,

    aha...negara kita ni terlalu ramaiiii pendatang asing esp kat KL...dah macam bjalan kt negara lain pulak rasanya

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages