Monday, June 30, 2008

Wajah-wajah Alysha

Alysha umo di antara 30 hari-45 hari...pic yg plg kiri tuh waktu hari raya haji thn lepas 20/12/2007 merangkap anniversary ummi n ayah yang ke 11...

Wednesday, June 25, 2008

Kelebihan wanita- subhanallah

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki
yang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80
rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya
(susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang
diberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam
keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana
menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20
orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang
melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan
penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah
dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun
lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan
bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu
suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak
yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila
dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan
oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan
berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala
seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan
mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia
suka.

15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa
dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala
haji.

18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia
akan dikira sebagai mati syahid.

19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12
tahun solat.

20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun),
maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga
wajib baginya.

21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis,
Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7
tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat
pahala tola perak.

23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki
syurga.

24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala
80 tahun ibadat.

25. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,
tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya
iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga.
Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan?
Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga
kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu
belum terbela. Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada
kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilih lah
Syurga dan bukannya Neraka.

Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan
jalan kita bertemu Izrail.

Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab
dipertengahan jalan, dia berjumpa Izrail. Bagaimana rasanya ketika
berjumpa Izrail? Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam
mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman, bayangkan pisau
potong daging kat pasar tu yang tumpul.

Pisau tu menetak kepala kita macam mana orang memecahkan tempurung
kelapa. Kepala kita di kopak dua, dipisahkan dengan kasarnya, ketika
kita masih hidup. Lepas tu di kapak-kapak kan kepala kita macam
tembikai. Itu baru bab kepala. Belum masuk tangan, kaki, badan,
etc....

Hadis Nabi Mengenai Wanita.

Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang
lebih kuat daripada lelaki.Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal
tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa
orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

Wallahua'lam..

Tuesday, June 24, 2008

Pok amai-amai

Alysha pantang dengar org nyanyi lagu pok amai2 mesti dia pon nak tepuk tangan sambil mulut buat bising..nyanyi la jugak kot

22 Jun 2008 - Adam Ikhwan's 6th birthday

Last Sunday was Adam's birthday but sad to say, Ayah could not come back to Perak...nak buat camne kan..Adam pon mmg dah excited sgt to celebrate his birthday..so that Saturday,sbb boring sgt Ayah x balik..ummi pon ajak budak2 bertiga tuh pegi main2 kat playground Bt Gajah...besar rupanya playground kat situ..mcm keluasan satu padang bola...bila diorg letih main segala swing/slides semua n dah kelaparan,ummi ajak semua g Pizza Hut tp rupanya pukul 11am baru bukak..so pegi supermarket dulu , nak beli brg2 utk buat goodie bag nak bagi kt kawan2 Adam kt montessori.

Selesai membeli-belah, straight pegi ke Pizza Hut and ordered the new Starzbites sausage pizza..punyala lama menunggu sampai dah licin semua sup & garlic bread...nengok org yg makan kt dalam tu ada 3 meja je tp lambat le sangat nak siapkan pizza dia..maybe staff ramai blom masuk lagi kot..sian budak2 kelaparan..sampai je pizza, sumer dah tak sabar2 nak makan..to me, the taste was not that great...sedap lagi pizza biasa tuh...anyway, tak habis pun large pizza tuh,siap tapau lagik utk kak siti
The next day which was Sunday which was Adam's birthday...Adam insisted very very much to have a cake..dahle kat sini xde bakery yg ok..so, before maghrib tu, keluar la jugak cari kedai kek & tawakkal jela beli, harap2 sedapla (time nih teringat2 le kek Secret Recipe yg pelbagai tuh *drool*).. bwk balik Adam potong kek n makan..bolehla tahan..cuma tak suka the blue icing which tasted quite bitter...
Anyway, Happy Birthday to my beloved son Adam Ikhwan---moga menjadi anak yg baik dan soleh....dan moga berjaya di dunia dan di akhirat kelak...aminnn

Adam - teladan, nama nabi
Ikhwan - persaudaraan



Kanak-kanak ceria





Suka angkat kening sebelah ala ziana zain


Anak dara manisku heheh(cepatnya masa berlalu)



Birthday boy-Adam Ikhwan

The pizza feast ...

Thursday, June 19, 2008

Celebration time at the office


Last Thursday, we had a kind of small feast to celebrate few of my colleague who manage to publish a book and also at the same time to celebrate the birthdays of those who were born between April - June (we celebrated quarterly...next celebration would inculde MINE as well hehe) . The menu was Nasi tomato set, watermelon and the yummilicous Secret Recipe Chocolate Strawberry cake....



Secret Recipe Chocolate Strawberry - yummy!!!

The main dish - Nasi Tomato

Birthday 'boys' and 'girls'
While waiting, it's good to gossiping around first as the appetizer..heh
2 english lecturers and a very sporting young ustazah
MBA?
My colleagues and I
Really great to eat like this...macam kenduri pulak duduk bersimpuh

The main authors and the book


Wednesday, June 18, 2008

Spectra buat hal pulak...

As the milk production is slowly 'recovering' and increasing, I felt such a relief compared to last week when I only managed to get abt 3-4 oz per session compared to 6-7 oz per session during normal period. Unfortunately, yesterday evening, as I switched on the pump as usual, to my surprise there was NO suction at all...the machine seemed to be running...*sigh*... I was sooooo frustrated and I had to use back my Avent Isis due to this.... baru je duk fikir2 nak letgo Avent nih sbb dah lama sgt terperam je sbb tiap2 hari duk guna Spectra3...alih2 masih diperlukan lagi jasa khidmat Avent nih...dah call histopoint td n esok nak kene hantar tru poslaju ke histopoint...

now that my spectra needs to be warded in the ICU...i'm praying that it will get well very soon to serve me even better...aminnnn

Thursday, June 12, 2008

Lamanya tak update blog

Adusss...lps seminggu bercuti last week...malasnya nk update blog...isk...dah tak tau mana nak start...

Well, cuti seminggu tu, bawak budak2 balik Semenyih..plan nak cuti2 malaysia tp x jadi sbb keta hubby buat hal pulak..so, bwk budak2 jalan dekat2 jela...pegi Zoo Negara (asalnya nk g Zoo Melaka tp x jd la nampaknya) tp dun enjoy much sbbnya sampai zoo dah dekat pkl 11am..then terus g tgk animal show kt situ dlm 40 mins kot..then nak naik tram punyala ramai org...jln kejap je langit dah mendung sesangat...so, ummi, alysha n kak siti terus tunggu kat zoo entrance/exit while ayah, kakak,abg n abg adam terus pegi tgk tmpt ular(haiqal requested sgt nak tgk anaconda..hehe..)

B4 balik Perak, ayah bwk semua pegi piknik kt Sg Tekala...b4 that dah plan nak buat bbq...so while the 3 kids having fun in the water..ummi n ayah gigih membakar plain ikan mabong(ikan temenung borek) n marinated beef slices...dah siap bakar...mkn dgn nasi n air asam...fuhhhhh....sume berselera makan...sian syafiqah sampai tercekik tulang...sib baik kuar tulang ikan tuh....

Bila nak balik Perak, semua tak nak balik (especially ummi la..haha).....tgklah..ada rezeki balik semenyih semula,syukur alhamdulillah

Monday pulak ummi was on medical leave sbbnya : ahad mlm dari kol 11pm till pagi xleh tido sbb sakit perut gastrik..memulas2 mcm contraction rasanya...dahla cirit birit...muntah lagik 2x x sempat2 g toilet..seksa sungguh...so..monday tuh lembek satu badan sbb dehydrate....sib baik alysha ok..alhamdulillah...gastrik2 n x tido mlm menahan kesakitan gastrik pun...gagahkan diri menyusukan alysha gak

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages