Thursday, July 11, 2013

Alysha & puasa

Bab puasa ni, Alysha dah diperkenalkan dengan puasa 
sejak tahun lepas lagi
Tapi takdelah puasa full day
Kat tadika memang digalakkan berpuasa untuk yg berumur 5-6 tahun
So sepanjang kat tadika memang xde makan minum la
Dan as a reward, tiap hari Jumaat sape yg puasa dari Isnin-Jumaat akan dapat hadiah
Tadika yang sponsor as menggalakkan dorang berpuasa
Hadiahnya selalu dalam bentuk makanan jugak
macam buah epal, air kotak dan muffin

Tahun ni dah cakap dengan dia
kalau larat puasa sampai maghrib
kalau tak larat, takpelah
Ummi tak paksa pun


As expected, bila amik dari tadika je memang merungut perut dah tak tahan
sebab sape yang terus continue taska kat situ 
akan diberi makan tengahari (bagi yang tak berpuasa)
si Alysha ni apa lagi
bau2an semuanya sedap kata dia haha

dapat puasa half day pun alhamdulillah
dah cukup bagus
my intention hanya nak biasakan dia dengan gambaran berpuasa
so nanti senang dia nak biasakan diri

Yang penting adalah solat
Kalau di rumah, dia akan solat sama2  kami bertiga
Alysha, me and sape lagi kalo tak Firas haha
kelam kabut dia amik sejadah kalo nampak kita nak solat

Cuma I blom biasakan dia solat di taska lagi
Tapi tadi dah cakap dengan dia
Nanti kita beli telekung lagi satu dan letak di taska
so that dia leh solat kat sana
bacaan dalam solat alhamdulillah boleh dikatakan
hampir 85% dah lulus
credit to Mutiara Islamic Montessori
tempat dia belajar 
ada amali solat tiap hari
dan yang terkejut sangat 
ada one day tu nak tido tetiba dia baca ayat Kursi
pun hampir 90% betul bacaannya
kecuali 2-3 ayat terakhir tu kene guide 
sebab dia ingat2 lupa
 
rupa2nya anakku itu dah tahu baca ayat Kursi
astaghfirullahala'zim
betapa alpanya Ummi ni
betapa kurangnya masa nak amik tahu pasal anak
Allah...Allah...Allah
ampunilah diriku ya Allah
 



Photo: Ustaz sama pandangan dengan saya :) Azra pun puasa setengah hari. Dari breakfast sampai lunch. Lunch makan. Dari lunch sampai maghrib... :) Berat puasa ni..kita yang dewasa pun tak larat apa lagi anak-anak kecil. Solat dan kenal Allah InsyaAllah mereka akan menjadi mulsim yang baik...

10 comments:

  1. Suffiya pun setengahari kak.

    Pastu malam sebelum tdo minta dia cerita macamamana boleh bukak puasa ??? dia cakap minum nyorok2, ambik kat dapur taska. Tak tahan tengok air, masa ambik air sembahyang terasa dahaga sgt ... hahaha

    so far solat ... dapat la dia buat 2kali cuma bacaan jerk, nieza tak tekan lagi. Tak sempat nak chck ... dia buat pergerakan jerk pastu pesan baca fatihah.

    ReplyDelete
  2. Nieja,

    aah sama la deme ni kan...hehe...bab pergerakan alhamdulillah alysha pun dah reti...bacaan pun lancar...cuma dia baca kuat...kekadang klu kuar jejalan n singgah solat kat masjid jenuh remind dia soh baca pelan2 sebab nnti habis semorang terganggu dgn bacaan dia tu haha

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah. pelan2 ye sayang. dugaan buat budak kecik kan kak.

    ReplyDelete
  4. repeat ni tau.. :P hahahahah :P

    komen camni.. agak2 sama tak bunyi ek?

    ummi tak sedar kan anak dah boleh baca ayat kursi tu.. sebab nani pun penah tak sedar.. haikal waktu dia umur 5 tahun, dah pandai baca surah al-fatihah.. tu pun nani teruja gile.. sbb festime tu dengar.. tu pun lepas dia baca doa tido.. :)

    cam tak sama je komen tadi.. tapi inti kata isinya maksudnya sama.. tau tau.. :P hahah

    ReplyDelete
  5. Lin,

    aah pelan2 le kan...dugaan pun kemain byk haha

    ReplyDelete
  6. Nani,

    tq tq...hehe tulong repeat komen...sowii aaa akak terdelete lak wktu nak reply komen 1st tu ha

    memang pun kekadang kita ni sibuk dengan hal2 lain smp terabai nak tny perkembangan anak2 huhu

    ReplyDelete
  7. Ok la tu puasa sekerat hari.. saya ni belum berjaya pujuk Aisyah utk puasa.... nak kejut bangun sahur pun bercinta.... huhuhu
    Sejuk hati bila anak dah pandai baca ayat kursi sendiri... bagus la sekolah tu....

    ReplyDelete
  8. nurbijen,

    Alysha ni pun x nak bangun sahur...kekadang dia mintak susu botol dalam kol 5am...itu jela sahur dia

    alhamdulillah....berkat sekolah dia dan didikan guru2 dia...nmpk progress dia baik

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah, syukur & tahniah anak akk dah pandai baca ayat kursi. tahniah juga dapat puasa separuh hari. Good job! :)

    ReplyDelete
  10. Suhailah,

    alhamdulillah...moga dia lebih bersemangat lepas ni

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages