Thursday, December 31, 2009

Cerita Pangkor pula

Last Thursday, kami sekeluarga balik KL sebab nak hantar bibik bercuti
seminggu kat kg halamannya...hari Sabtu petang, balik semula ke Perak..
Ummi ligat with the housechores sampai nak memasak pon tak sempat...
nasib baik Ayah amat memahami...for dinner Sabtu tu Ayah yang memasak-
Oat porridge with carrot+potato+celery+chicken+anchovies++++...the kids
loved the porridge very much...

Sunday pagi, again, Ayah buatkan bekfes mee goreng dan bawak bekal untuk
ke Pangkor...kami sampai kat Jeti Lumut pukul 12 lebih...Ayah tapaukan nasi
putih+lots of lauk pauk(in case kat Pangkor nnti susah nak cari kedai jual makanan)
...kami naik feri dalam pukul 12.45...best sebab orang tak ramai...tiket pulak
murah la sangat...RM10 dewasa & RM5 kanak²--->return ticket ni tau...

sampai ke Pangkor around jam 1.15...amik 'teksi' or rather it's a van, tapi diorg kat
sana semuanya panggil van tuh as taxi and all of the taxis were painted in PINK color
..sampai ke hotel yang Ummi book kat Teluk Nipah around 1.30...our 1st impression,
wow...canteknya hotel nih...and it has just celebrated it's 1st year anniversary this Christmas
memang baru lagi...si Alysha pulak dah tertido dari dalam teksi tuh..so baringkan dia
kat daybed kat lounge tu....the front desk staff tu asked us to wait while they prepare for
our room...clock ticked...time passed by...me & hubby dah 2-3 kali pegi tanya kat adik tu,
dah siap ke belum biliknya?....jawapan standard 'kejap lagi'...ada one family mat salleh
tu pun cam dah hangin sbb lama sangat menunggu...diorang lagi lama menunggu dari kami
then the hotel owner & his wife datang...punyala baik pegi menyapa mat² salleh and minah²
salleh yg ada kat situ...bukan main ramah...tapi dengan kami yg the only local kat situ, takde
la pulak datang bertanya khabar beramah mesra...hemmm...sungguh dabel std
at last, dah pukul 2.45pm, dengan hati yg membara Ummi pegi lagi & tanya soalan yg sama
dan of course dapat jawapan yg sama...

Ummi: 'Dik...dari tadi asek kejap lagi,kejap lagi...dah sejam menunggu takkan tak siap² lagi
biliknya???sampai bila nak siap nih?'

Barulah dia kelam-kabut pegi check bilik kami and then bagi kunci bilik...kami sampai kat bilik
pun still ada lagi budak² housekeeping tuh...terkocoh²...I noticed lantai pun berdebu
tak disapu...coffee+sugar etc pun dia tak letakkan...haishhh...takpelah..janji dapat bilik....
Despite the unfriendly and unprofessional service tu, the room was sooo cozy...sooo spacious
...and sooo uniquely built....hilang segala amarah tadi...so, unpack barang...buka makanan...
makan puas-puas..haha

Petang tu, bebudak dah tak sabar nak ke pool...Ayah bawak diorang gi pool...Ummi lepak kat katil sambil layan HBO...fuhhh...heaven sungguh....Ayah ni bila takde bibik, bukan main
ringan tulang....alhamdulillah...besttt... nih yg buat makin cayang nih...opssss...

Malam tu hujan kejap, then bila hujan berenti...kami kuar dari hotel & yang bestnya,sangatla dekat dengan food stalls/restaurants...sepanjang lorong kat depan hotel tu pulak ada macam²
gerai souvenirs, gerai baju etc...happening sungguh...kedai² makan seafood berderet...
yg menarik tu sbb setiap seafood tu dah ada label tanda harga
so,senang la nak bajet kan...
tapi yg x bestnya,
almost semua gerai penuh sesak ngan orang
puas gakla pusing² and at last
dapat gak table kosong kat gerai
yang paling dekat ngan hotel

Ummi order:
nasi putih
ikan siakap 3 rasa(a big one which only cost RM30)
kailan ikan masin
tomyam campur(mabeles)
telur dadar
drinks
total: Rm54
murahhh sungguh

Pepagi esoknya
again, anak² nak main pool
tapi tgh dibersihkan
selow la pulak tu
at last
tak dapat mandi pool pon
sbb staf tu cakap kol 12pm
baru settle bersihkan
b4 balik
kami stroll along tepi pantai
cantekkkk pantainya
sungguh tenang

and I really enjoyed this short vacation this time...^_^


meh layan pics...

pics nih dari web agoda.com.my where I did my online booking:

santek kan


the pool yg berbentuk perahu


the king bed

the 2 beds upstairs on the 'attic' like



ni pulak pics dari kamera Ummi:
from our balcony


the 'attic'

stairs....nampak budak tecit berbaju pink tuh


so unique


budak tecit yg tak lepas² dgn bubble toy dia kat leher

Kakak & abang pose dekat jetski

sungguh indah

ramai yg memancing

ada jugak boating service around the island tapi tak tahulah brp charge nya

8 comments:

  1. cantik..makanan pun murah gak ek...

    saya pernah pergi pangkor masa masuk palapes di utm dulu..lama da tahun 1994 kot..

    ReplyDelete
  2. wahhh beshnya cuti2 malaysia... last time p pangkor masa peknen aQim 5mths lam perut tapi pegi gak snorkelling ekekeke...... mama terejal ekeke..


    tahun ni kami tak kemana2 kak...mode sedih tak abis2...so abiskan cuti kat umah dan kemas barang2 antar ke umah hubby...huhu

    ReplyDelete
  3. ena,

    lama gak tu...bila pindah spore?

    ReplyDelete
  4. kak, apa nama hotel nih. satu mlm berapa?

    ReplyDelete
  5. puan punyer,

    nama hotel nih=SRI ANJUNGAN BEACH & SPA RESORT kat teluk nipah

    satu malam utk family room tuh =RM230-250

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages