Tuesday, December 15, 2009

Siput Kemudi???

Waktu kami pergi ke Psr Mlm Seri Manjung last 2 weeks, tetiba
Ayah tegur, 'Uishhh....sedapnyaaaa siput tu..payah nak jumpa tau'
Ummi : 'Siput apa mcm tu? Pelik rupa dia'
(Ummi mmg x adventureous when it comes to exotic food nih)
Ayah : Siput kemudi
Ummi : Hah?Tak penah dengar pon nama siput tu...rupa dia pun 1st time baru tengok nih
.
.
uols...
penah ke tengok or makan siput nih?
Ummi ni yang memula geli gak tekak
tapi bila Ayah duk insist yg siput nih sedap yg amat
Ummi masakkan untuk Ayah la
Masak Halia Berlada Hitam


Nih rupa dia with shell and without shell

Isi siput




satu RM1 je


cara mengopek siput ni


Ayah tgh bertugas..Ummi failed bab nih


dah terkopek

hati² ye...kulit luar dia sangat tajammmm

8 comments:

  1. wooo mesti sedap tu..tak pernah makan..tp i mmg suka la siput2 ni.

    ReplyDelete
  2. Tak pernah tgk lah kak siput tu. Kak ina mkn tak? sedap?...ahaks...

    Tapi saya suka siput sedut, masak lemak cili api...fuh ...sedap ☺☺☺

    ReplyDelete
  3. mama miya,
    owh suker makan siput ye???akak memula rasa geli nak makan,tapi bila hubby cakap sedap...akak try la satu...not bad!!!

    ReplyDelete
  4. fiza,

    akak rasa la seketul...sedap gak rupanya...ngeeee...siput sedut tu pun akak x reti2 makan smp sekarang...huhu

    ReplyDelete
  5. hi,first time here.

    siput kemudi? tak pernah dgr mahupun tgk.kulit die bsar tp isi sikit je ye?

    so cemane rasenye?sedap tak?

    ReplyDelete
  6. Cik Qemm,

    tulah pasal..akak ni pun baru 1st time tengok dan rasa...rasa sedap...

    ReplyDelete
  7. Siput ni lebih sedap berbanding siput belitong, lala, lokan, kepah, dan mentarang. Ada dijual di Simpang Empat Seberang Perai dan di Manjung Perak. Ia boleh digoreng kunyit campur bawang besar atau pun dibuat kari lemak.

    ReplyDelete
  8. Anon,

    ooo cenggitu ye masaknya?thanks ye

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages