Friday, January 15, 2010

It has started....again

pic credit to here


This is the 'beauty' of pregnancy--->morning sickness...
or it's rather evening sickness to me...huhu...
exactly the same as when I was expecting Alysha before...
siang-siang datang ofis maintain je...well...takdela se 'maintain' itu...
pepagi tuh ada la mual² tekak tapi still boleh control
breakfast mesti something heavy macam nasi lemak @ mihun goreng etc
lunch is a bit lighter..kalo nasi pun, maybe 1/2 senduk jek
dinner is much much more lighter or takde langsung
tak lapar????
lapar sangat...
tapi kalo makan nasi or heavy meals
tak sampai 5 minit, kompem kuar balik sumer
tak larat den wehhhh
hazabbbb
kalo lapar sangat,
Ummi makan sekeping dua
roti bakar sapu kaya+butter
itu je yang tekak lalu makan
dan perut boleh terima
so far
biasanya,
bila dah dekat jam 5 petang je
perut mula rasa sebu
tekak dah rasa macam tersangkut
kepala mula rasa pening
walau takde makan/minum pape
angin mula naik
asek sendawa je
so,
Ummi kene cepat² balik umah
taknakla muntah kat ofis pulak
balik umah pun tersadai kat katil
lepak² tengok tv dengan Alysha
b4 that dah suruh Siti prepare
bahan memasak apa yg patut
supaya Ummi boleh memasak dengan cepat
malam pulak,
pukul 10pm je mata dah tak larat nak angkat
badan dah terasa berat nak berlabuh
once tutup mata je,
zzzzzzzzzzzz
pagi pulak,
macam tak cukup² tido
isk...

Pregnancy 1st dulu : xde mabuk langsung...sihat kuat...
smp terpikir² camne rasanya
mabuk/alahan mengandung tuuu

Pregnancy 2nd : pun xde mabuk...sihat cam biasa

Pregnancy 3rd : mual every time pas berus gigi jek

Pregnancy 4th : evening sickness...other than that ok je

Now : evening sickness jugak..kekadang mual gak waktu pagi

SESAPE ADA TIPS CARA NAK KURANGKAN MUAL @ HINDARI MUNTAH WAKTU PREGGIE NIH????BOLEHLAH SHARE BERSAMA YE...

19 comments:

  1. kak,naura pun kuat mabuk2 time preggy..tapi nampak akak cam ok jer..still bleh masak2 lagi..

    ReplyDelete
  2. naurah...alhamdulillah, mabuk akak ni takle teruk sangat cam orang lain...boleh lagi la nak buat keje umah...cuma kene gagahkan diri sket..kalo tak, tak makan le anak²ku yang 4 orang iteww...huhu

    ReplyDelete
  3. saya mmg tak de tips utk akak...sebab saya pun gitu...

    betul tu kak...bila da ada anak kuat atau tidak mesti kita leh buat...kan kak..

    semoga dipermudahkan...amin..

    ReplyDelete
  4. tahniah akak...hehheh..bertambah geng ni

    ReplyDelete
  5. salam k ina...lama dh tak jenguk akak...peknen dh rupanya...jelesnya ramai geng2 yg dh peknen..tahniah yer...iskk azam thn ni nak nambah lg 1 nih...doakan kay....take care k

    ReplyDelete
  6. Lin,

    lin sampai skrg pon duk muntah2 lagi ek?siannn

    ReplyDelete
  7. Nina,

    tulah...tak sangka lak sama ngan adik Damiea

    ReplyDelete
  8. Ida,

    jom join jom...kasi adik kat Uwais

    ReplyDelete
  9. Kesian awak Hez..tapi saya mmg tak dak petua, setiap anak tu berbeza-beza pembawakannya.Yelah...umur kita dah makin naik..anak² yang lain pun nak kena tengok, tu yang letih. Dulu masa saya 1st pregnancy..punyala tak tau..pi cari eno telan..nasib baik la x jadi apa².Hez selalunya lama ke jadi alah ni? Nak tulis dlm 'FB' tapi x keluar pulak tag comment kat 'wall' Hez tu..kenapa la pulak..

    ReplyDelete
  10. helnie,

    tulah...nak tak nak kene kuatkan diri jugakla kan

    ReplyDelete
  11. Ya..jadi ibu bukannya senang...nak tak nak memang kita kena kuat.

    ReplyDelete
  12. saya pun takde petua sebab saya alah lagi teruk... kalau malam tu jgn kata nak masak.. nak angkat tangan pun tak larat.. jadi lesu dan letih terus... tapi ada kawan saya tu dia alah teruk, dan dr dia bagi ubat .. terus dia ok.. saya pun tak pasti apa nama ubatnya.. selalunya dr specialist tau la jenis2 ubat yang bagus..

    ReplyDelete
  13. CikguHaslina,

    uishhh teruknya tu...sy alhamdulillah makin better rasanya...pagi kalo few days ago asek mual, now dah rasa ok..cuma petang tu kompem muntah..tapi still under control

    ReplyDelete
  14. ok lah camtu... kalau 1st pregnancy dulu langsung tak alah, maksudnya memang bukan jenis alah sangat lah tu... saya kalau ada ubat yang boleh hilangkan alah.. puluh2 rm sebiji pun saya sanggup sebab memang tak tahan punya.. tu yang tak confident nak pregnant lagi nih.. husband jauh pulak.. mak oii... ngeri rasanya... hehehhe.. kali ni rasa2nya boy or girl.. ?rasanya boleh agak kan..

    ReplyDelete
  15. CikguHaslina,
    girl ke boy?kecik sgt takleh nak agak..dah ada 2 pasang..boy/girl tak kisahla

    ReplyDelete
  16. i have "all day sickness" sampai kena masuk spital. severe dehydration.

    then i learned, during 1st tri mmg patut makan benda masam2 coz baby feed nutri from liver. so kalo makan benda masam helps with mabuk2 ni, bedal aje daa..

    take care...

    ReplyDelete
  17. tahniah hez,
    i dulu masa pregnant kan Aliya.. i bawa daun limau purut (kebetulan rumah mak memang ade pokok limau purut), simpan dlm poket seluar @ baju kurung.. bila rasa2 mual tu, i cium2 le bau daun tu..

    dan 1 lagi kena makesure makan a bit snack in between lunch & tea break or b4 dinner.. like biskut tawar jacob ker, roti kosong pun okay.. i dulu selalu bawa pack jacob tu.. kena elak makanan berminyak & lemak2..

    btw, semua ni terpulang pd individu.. memang setiap pembawaan anak tak sama.. Insya ALlah, semoga dipermudahkan spjg pregnancy ni...

    ReplyDelete
  18. Mama Miya,

    aduh...you kes teruk tu ye...smp kene admit hosp..

    ReplyDelete
  19. kakyong Bib,

    owh daun limau purut ye?kat umah sini ada pokok tu tapi kocik je la...takat nak beli daun tu singgit dah dapat melambak..aah..memang kene sokmo mengunyah kalo tak mula mual2

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages