Thursday, August 30, 2012

Di Pagi Raya


Orang lain dah lama bercerita kisah raya....I nih terhegeh2 baru nak story bizi dengan urusan keje dan anak2 pagi Syawal di rumah my parent pula tahun ni walaupun tinggal di daerah yang sama dengan hubby tapi kami tetap bergilir bila tiba hari raya barulah adil namanya kan both parent dapat merasa beraya bersama anak,menantu,cucu selang seli nanti raya haji beraya pertama di rumah mertua pulak tahun ni


bangun pagi semuanya dah mandi sunat raya then pegi solat Aidilfitri di surau balik dari solat, acara makan2 bermula my mom masak makanan raya wajib ie. ketupat palas, gulai daging, rendang ayam, nasi himpit, kuah kacang lepas sesi makan2, sesi bersalaman dan bergambar beramai2 pulak kami semuanya 4 beradik my youngest sis beraya kat KL dulu bersama mertua dia(dia mmg live in dgn mertua dia pun dari mula kawen dulu) so yang ada hanyalah kami 3 beradik and this time adalah pertama kali beraya dengan adik ipar baru bersama 4 anak2 buah baru (suami barunya duda anak 4)....so, jumlah anak dia dari 3 orang terusss jadi 7 orang....

hehe lepas bersalaman, bergambar, kami bertolak menuju ke kampung my mom untuk jengah sedara-mara di sana Kg. Pinang Tunggal tak jauh perjalanannya, cuma dalam 15 minit dah sampai seronoknya bila ziarah ke kampung yang masih kuat dengan budaya ramah mesra ada yang baru pertama kali bersua tapi dilayan bagai anak cucu sendiri siap dijamu dengan nasi tomato, ayam masak merah yg sangat sedapppsss my kids makan bertambah2...huhu...takpe nak...rumah sedara....tak kisah pun

panas terik di 1 Syawal tak halang kami berkonvoi dari satu rumah ke satu rumah yang lain ada 5 rumah yang kami sempat ziarah ada juga rumah yang ingin diziarahi tapi tuan rumahnya pulak keluar menziarahi saudara yang lain selesai semuanya, singgah sebentar ke rumah mertua adik bongsu hubby (chef kat Navy) masak nasi Arab dengan lauk pauk aduyai...perut dah sendat makan macam2...amik piring kecil je meratah ayam goreng rempahnya sambil berbual ngan biras2 kemudian, balik ke rumah my mom dan berehat malamnya, beramai2 ke rumah my sis untuk sesi anak2 main bunga api while mak2 pak2 bersembang dalam rumah
























9 comments:

  1. Wah...keluarga biru. Saya masih blom citer pasal raya lagi kak.

    Comel alisha berbaju kurung.

    ReplyDelete
  2. Salam Aidilfitri! Buat para blogger di luar sana!! Jom join contest ini! 3 pemenang bertuah akan mendapat duit raya EDISI TERHAD sampul wajah saya!!;) Klik http://www.aimisyahirah.com/2012/08/contest-nak-duit-raya-cik-misya.html untuk maklumat lanjut.

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya utk k.ina & keluarga...

    ReplyDelete
  4. Selamat hari Raya buat kak ina sekeluarga, canteknya kaler biru:):)

    PS: allysha dah besar, comeinya.....rambutnya mahal tu:):)

    ReplyDelete
  5. Imaan,

    Alysha je ke?umi dia tak kiut ke?huwaaaa...hihihi

    ReplyDelete
  6. Mieja,

    selamat hr raya kembali
    aah dah besar dak nih...:D

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages