Tuesday, August 14, 2012

Her first visit to dentist...



My Alysha sejak gigi dia mula tumbuh dulu memang dah ada masalah dengan gigi. Of my 5 kids, dia lah yang paling awal diperkenalkan dengan berus gigi...tapi dialah jugak yang paling cepat rosak dan reput giginya...entah di mana silapnya....memula terpikir jugak, adakah kerana hanya dia yang fully breastfed, maka gigi dia cepat reput disebabkan oleh kurangnya pengambilan kalsium by me...?

Jawapan dari dentist : TIDAK sama sekali....fuhhh...lega

ok...back to story...alkisahnya, kat tadika Alysha ni selalu ada lawatan dari klinik pergigian kerajaan...so last vist was early last week dan teacher maklumkan yang dentist tu minta alysha pegi ke mana2 klinik pergigian buat rawatan gigi sebelum bertambah teruk

sebenarnya, kami pernah utarakan masalah gigi ni  few years back pada sorang kawan lama hubby yang keje as dentist dah berpuluh tahun and he said 'takpe...tak payah jumpa dentist...dia kecik lagi....gigi susu takpe'....so, kami ingatkan takpela tak pegi jumpa dentist as dentist sendiri cakap tak perlu...cuma sian gak sbb ada masanya Alysha dah mula sakit gigi

so, since dentist kat tadika dah suruh pegi...Alysha yang beriya2 ajak me g dentist...dah tak sabar katanya nak cabut gigi....I explained to her yang the process might be a bit painful and she has to be very strong....she paused for a while...then cakap balik 'takpe...Alysha boleh tahan' sambil tersenyum menampakkan gigi rongak dia

so buat appoinment last Friday dan bawaklah dia berjumpa dengan dentist....alhamdulillah....dentist aka Dr Norazleen tu sangat child friendly...dahle lemah lembut doc tu...pastu b4 buat apa2 dia akan explain (in child's wording/to kids' level of understanding) apa yang ida akan buat step by step...so, doc maklumkan ada 5 lubang pada gigi yang perlu ditampal....but for that day, dia akan buat 2 tampalan dulu so that Alysha tak trauma...later lepas raya boleh buat baki lagi 3...

jom tengok Alysha sepanjang proses rawatan....asyik senyum je sbb doc panggil dia 'sayang' and 'manje' fuhhh:


Dah siap! Tengok cermin, cantik tak gigi sekarang?kata doc

Published with Blogger-droid v2.0.6

2 comments:

  1. umur alisha brp ye....kena tampal ke gigi dia.anak sy pun gg dia rosak.reput

    ReplyDelete
  2. shima,

    umo dia masuk 5 tahun bulan Nov nih...aah kene tampal...elok la bwk anak g dentist...dgr sendiri pendapat dentist...klu dentist cakap ok, takyah le buat apa2...senang le sikit hati kan

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages