Friday, October 5, 2012

Wedding di Teluk Intan

 Alkisahnya, anak buah hubby (anak ke-2 kepada abang sulung hubby yg duk Johor) bertemu jodoh dengan orang Teluk Intan....makanya, wedding di T.Intan dululah yg diadakan last weekend...so, berkampunglah beramai2 di T.Intan.....akad nikah Sabtu malam while kendurinya hari Ahad....plan asalnya just nak ulang-alik je dari S.I ke T.Intan sebab tak jauh pun...dalam 45 min perjalanan......tapi hubby insist soh bawak baju persalinan semuanya.......sbb even family belah ppuan ada sediakan rumah untuk family belah lelaki tapi since family hubby besar (9 anak with menantu plus cucu plus cicit), so hubby cakap 'takpela...nnti kita g cari bilik hotel murah2 kat sana...so takyah ulang-alik'......fine lah....ada orang nak sponsor kan....I okay ajelah

hari Sabtu tu ketiga2 org anak bersekolah ganti untuk Raya Haji.....lepas diorang balik sekolah, paksa semua cuci kasut sekolah siap2 since nak overnite kat T.intan kan....lepas Asar baru gerak ke T.Intan......kebetulan, family pengantin lelaki pun baru je sampai ke T.Intan dari KL.......kami sesat kejap mencari rumah penginapan yang dimaksudkan....sudahnya, abang ipar suruh datang ke masjid besar T.Intan dan tunggu kat sana.....elok je kami sampai dan berjumpa abang ipar....eh eh.....family Kakcik dari KL pulak sampai.....eh eh....diikuti family adik Mi n Kakteh pulak (dari Kedah tapi ke KL melawat abangcik yang buat open heart surgery bypass jantung)......elok aje kami nak bergerak ke rumah penginapan, family kakLong dari Manjung pulak sampai....wallaaaa....semuanya bagai berjanji2...so, bersama2 lah gerak ke rumah penginapan......rupa2nya family pengantin ppuan dah booking 4 bilik di Rumah Rehat T.Intan......abang ipar serahkan 1 kunci bilik buat family kami...tapi hubby cakap kasi jelah pada orang lain...sbb hubby nak pegi tempah bilik sendiri....so, 4 family dapat bilik while yang lelain semuanya gi tempah bilik sendiri.....tak mahal pun sebab kebanyakannya govt. servant and dapat diskaun 10%...dari RM100 for deluxe room dapatle RM90...klu standard room cuma RM50(after diskaun jadi RM45) tapi biliknya dah habis.......deluxe room pun dah selesa sangat dan besarrrr biliknya.....ada 1 katil queen, wardrobe besar, bilik air besar, ada balcony,coffee & tea facility...hubby cakap lain kali boleh datang lagi nginap kat sini....kedai makan pun dekat sangat....depan rumah rehat tu je

malam tuh semua dah siap nak g umah pengantin ppuan untuk majlis akad nikah.....panic mode ON......carik2 jubah yang memang dah kuarkan nak dibawa utk majlis nih takde pulak...ah sudah!!! kerah anak2 pegi cari dalam kete kat bawah kut2 terjatuh waktu amik baju yang disangkut dalam kete....takde jugak...huwaaa...cam nak nangis pun ade...isk......pasrah jela pakai semula blouse & pants yang pakai petang tadi....kompem le tertinggal kat umah waktu kalut2 nak datang tu huhu......bila berkumpul kat bawah.....lega bila tgk. my biras pun pakai pants & blouse gak...sbb dia pun bwk sepasang je bj kurung utk kenduri esok hari....phewwww

majlis akad nikah di rumah pengantin ppuan(kat Tmn Aman klu x silap, yg kompem nama lorong tuh Lorong Durian hihi)......hmmm....better buat kat masjid rasanya sebab bersesak2 orang kat ruang tamu tu (sebab half the space dh digunakan untuk pelamin....so ruang sangat sempit.....dan dimonopoli oleh ibuk-ibuk dan anak-anak jela...bapak-bapak sumer kene duk luar sebab tak muat...huhu...alhamdulillah, akad nikah berjalan lancar dengan sekali lafaz aje....maka Norhayati sah menjadi isteri Mohd Razif.....semoga kalian berbahagia hingga ke akhir hayat ye.......chef hotel(lelaki) bertemu jurutera(ppuan)....menarik kan?

esok paginya, I, hubby, SIL n MIL ke pasar pagi T.Intan dekat Menara Condong tu...besar jugakle pasar paginya cuma tak banyak dijual makanan....banyak baju-bajan, tudung2 dan paling I like....ada sepasang nyonya n apek nih jual pokok2 segar dan cantekkk sgt....kat depan HSBC bank tu.....wahhhh.....memang teruja tengok pokok2 bunga, buah, hiasan yang segar2 belaka.....rembat 3 pokok = pokok bunga melur, pokok apetah berdaun merah dan pokok apetah berbunga purple kecil2 tp cantekkk.....haha nama pokok semua tak tahu.....kene mula membela pokok dari sekarang...nnti pindah umah baru thn depan, pokok dah besar2.....balik ke rumah rehat, SIl n biras2 jeles pulak tgk pokok2 tu...diorang kuar g cari pokok jugak...hati tak tenang pulak sbb ada pokok yg berkenan di hati tadi tapi teragak2 nak beli....pas bfes, ajak hubby ke sana semula...kali ni bawak Firas & Syafiqah sekali...hehe....beli lagi 2 pokok....pokok keladi daun celoreng putih ngan pokok kemboja....pokok ala bunga raya berbunga putih lebat dah habissss...uwaaaa...ingatkan nak beli pokok tuh...isk...banyak pokok dah dikebas orang ....hmmm

tengahari tu kol 12.45 dah sampai kat umah pngantin ppuan...then berarak bersama kumpulan kompang...Firas pulak tido time tuh...sib baik dia tak terjaga dek paluan kompang tuh...then bersanding dalam umah tapi mals nak masuk ke dalam sebab lagi panas kat dalam umah...kat bawah khemah sejuk sikit....then, SIL ajak makan sama kat meja depan meja pengantin yang dikhaskan....hubby soh passkan Firas kat dia sbb dia dah kenyang sampai 2x bekfes kekunun temankan Firas yg nak makan nasi time kali ke 2 kami ke pasar pagi tu....maka, makanlah bersama SIL2.....nyam nyam nyam....

dah penat menaip...jom nengok gambar lak :D


pengantin dikipas oleh adik pengantin lelaki sampai dia yg berfeluh2...hemmm tak lama lagi dia pulak le naik pelamin...jgn memain....polis tu tau...

3 stooges...eh!....hehe..dari kirri HASYA HUSNA.....DAMIA IZZATI...ALYSHA IMAN...Hasya n Alysha sebaya




Haiqal

sengih2 Adam & Haiqal...nmpk me & my biras pun sama2 sepesen mendukung anak yg ketiduran kat bahu(baru perasan sama pesen la pulak)

rombongan cik kiah...haha

sian tgk pakcik dah tua2 yang main kompang nih

suker le tuuuu


ramai kan?semua anak beranak cucu cicit je tu...itu pun, ada 2 keluarga yg x dpt datang haritu

Family abg Mail, kak Sofi,with 4 anaknya....2 dah kawen, 2 lagi coming soon

me n kakLong

me n kak Long yg keje Navy kt Lumut...kat sebelah tu abang Ngah(adik kak Long) pun keje polis kat KLIA....memang family hubby ramai yg keje as polis dan seangkatan dgnnya since arwah ayah hubby pun polis dulu

some of anak2 buah....dah anak2 daresss belaka


hantaran dari pengantin ppuan

hantaran dari penagntin lelaki





malam akad nikah...terpaksa pakai blouse aje....budak tecit nih kita nak amik pic akad nikah yg dia lak sibuk rebut tab sbb nak main game...isk

akad nikah..panjang gak tok kadi berceramah sblum mula akad nikah..sib baik settle sekali lafaz xde sangkut

kak Teh yg manis yg sama2 pegi umrah aritu


pengantin sama segak sama cantik....pelamin pun cantekkk


anak2 buah dan cucu buah...errr...cucu sedara

lagi best duk bawah khemah sambil krup krap makan kerepek sambil bergosip dgn biras...eh....manade


sleep tight....x sedar dah apa yg berlaku sekeliling dia
DJ in da house.....1st time tgk DJ wanita...sedap tau sore dia menyanyi

4 comments:

  1. Selamat Pengantin baru pada kedua2 mempelai.. semoga terus bahagia melayari bahtera berumah tangga... meriahnya majlis... sonok kan.. tapi best la.. kenduri jauh.. so semua dah di sediakan.. dah standby siap2 pada yg memerlukan.. :)

    ReplyDelete
  2. Jassnani,

    aah tuan rumah pun tahu bakal biras dia datang jauh dari Johor...so dia siapkan penginapan :D

    ReplyDelete
  3. suka tgk deko pelamin..cantik sgt!
    woww.. pertemuan y menarik..jurutera bertemu chef..inilah y dikatakan jodoh ptemuan di tngan tuhan.. dalam bidang y blainan & btentangan kan.. smoga mereka berbahagia hingga ke syurga..amin

    ReplyDelete
  4. Lya,

    aah deko pelamin simple yet menarik...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages