Friday, August 29, 2008

Alysha busyukkk

Lama Ummi tak hapdet ttg Alysha..Ummi bizi yg amat sekarang nih...isk...lagi seminggu lebih je anak Ummi sorang tuh nak masuk 10 bulan..isk..tak lama lagi cukup la setahun..bila nengokkan Alysha skrg ni mmg dah nampak berubah ke toddler dah...dah makin hilang ciri-ciri kebayian..hehe..(ada ke word kebayian)...her progress now:
-dah expert merangkak & duduk dengan stabil
.
-dah merangkak carik Ummi dalam bilik tido & ada one time tuh dah merangkak nak masuk bilik air..isk..nasib baik nampak
.
-pastu sekarang ni pantang nampak rak tv & kerusi,sibuk pull herself up pastu sepah2 CD yang ada kat rak tv tuh
.
-kalo duk atas katil pulak, sibuk merangkak sampai ke hujung katil pastu tukar position jadi meniarap,tangan sibuk tepuk-tepuk rangka katil tuh
.
-at last, sama macam abg haiqal n abg adam, tumbuh gigi sulung masa umo 9 mos...Alysha tumbuh gigi bawah dulu tapi Ummi tengok macam senget la pulak gigi dia..hemm..patutla, kene cirit-birit seminggu +demam 2 hari,rupanya nak tumbuh gigi...dahsyat betul penangan nak tumbuh gigi ni ye
.
-makin giat kutip bende masuk mulut pastu dikemam-kemam main-main...
.
-mulut bising sebut itu ini dalam bahasa dia..dah ajar sebut 'ummi' berbulan-bulan dah tapi tak boleh-boleh jugak...yang dia boleh sebut 'aaaayah'...'aaadam'...'tet'-for cat 'tet'-for bird/dog N semua binatang yang sewaktu dengannya
.
-amat manja dengan Ummi...pantang nampak Ummi,abis kene sondol dgn dia...macam rindu sangat la tuh...
.
-dah mula timbul 'stranger anxiety'...taknak kat orang lain kecuali Ummi,Ayah, abg kakak n kak siti ajer...
.
-dah boleh makan 1/2 blended porridge...takyah nak blend halus2 lagik

10 comments:

  1. kak ina...make sure pintu air sentiasa bertutup...bahaya...budak2 mmg suka main air...nak2...ada baldi/besen yg direndam kain..bahaya oooooo

    kak...pandai alysha sebut ummii ekkk....aniss sampai laaaa tak reti..papapa dia reti laaa..

    ReplyDelete
  2. kak ina,
    tang "kabayian" yg tak tahan tue... kihkihkih... kreatif umi reka word baru...

    ReplyDelete
  3. mommmy anis,
    itula pasal..mmg kene monitor betul2,takut gak

    manade alysha pandai sebut ummi lagik..uwaaa..ayah..abang..tu ada le bunyi..bila soh panggil ummi, dia panggil aaateh..isk

    ReplyDelete
  4. mummy hnh,

    heheh kebayian..abih nak sebut apa ye?

    ReplyDelete
  5. kak!
    alysha da pandai sebut banyak pekataan arr...ehehehe paling lawak kisah dia usik semut dan sebut tet tet ekekekeke....

    kak, tak seriau alysha geget masa BF ker?? ekeke

    ReplyDelete
  6. boleh la ena
    itupun akak xde byk masa sgt nak ajar dia

    isk seriau...mmg skrg kene hati2 bila nak bf...penah gak la 2-3 kali terkene gigi dia sbb dia lahap sgt nak minum time tuh

    ReplyDelete
  7. wahhh...da besar tu alysha...mmg kena pantau jea bila da 'lasak' camtu...
    untung ada abang kakak tlg tgk2 kan sekali...

    ReplyDelete
  8. tulah..untung gak beranak ramai nih...leh tolong menolong..ummi leh lepak2 baca majalah hehe

    ReplyDelete
  9. Nud samalah Danish reti sebut papa dulu baru mama, baru berapa minggu aje pandai mama, kalau dak asyik papa aje :) bangun pagi tadi pun sebut papa gak huhuhu...

    Yang bestnya dia dah pandai sebut nama sendiri...bukan Danish tapi Dan ish...dua perkataan...excited sungguh dengar dia cakap

    ReplyDelete
  10. nape ek bebudak kecik nih mesti leh panggil ayahnya dulu..padahal, lagi close dgn kita kan?emmm

    bestnya Danish dah pandai sebut nama sendiri...cam best je dia sebut 2 words tuh- Dan Ish

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages