Monday, November 9, 2009

Alysha kene infection




Hari Ahad minggu lepas, tiba² je badan Alysha mula dedar nak demam..isk...heran lak Ummi...dia baru je baik demam 2 weeks b4 that...takkan demam lagi??? Ayah cakap dia asek demam sebab dah putus susu kot (wean off siang & malam-kisah wean off susu akan diceriterakan di entry yang lain ye)...hari Isnin, Ummi bawak dia pegi jumpa panel doktor Poliklinik A****...doc cakap demam biasa je..hemmm... malam tu, Ummi kesiankan dia lalu Ummi menyusukan jugak Alysha walau hakikatnya susu dah kering...

hari Selasa pagi dia still demam tapi tak berapa panas...masalahnya, dia emragam waktu malam sepanjang dia demam tu...sampai Ummi tak tau dia nak apa...kejap nak air...kejap nak naik buai...kejap nangis tatau apa punca...pagi tu, waktu Ummi tukarkan diapers dia baru perasan banyaknya ruam memerah+blisters kat lidah, mulut, tangan, kaki & nappy area...OH NO!!! Ummi hanya terfikir 2 perkara je : Chicken Pox @ HFMD.......ya Allah....serabutnya perasaan Ummi time tu...dahla abang kakak dia tengah final exam...takutla berjangkit kat diorang pulak...isk...tak boleh jadi ni...Ummi rush ke panel klinik Klinik C**W** pulak sbb Ummi selalu kureng puas hati ngan doc kat Klinik A*** tu (doc jns berat mulut..kita yg nak kene tny itu ini)...jumpa je ngan doc kat C**W**, Ummi terus spelled out my worries....Ummi siap tny dia 'is this chicken pox or HMFD doc?'....dengan tenang, doc tu cakap 'neither'....Ummi tak puas hati lagi dan tanya le 'then what?'...dia cakap cuma infection...isk...infection pon boleh jadi sampai camni sekali ke...siannya anak Ummi...doc bagi calamine lotion,antobiotik & oral aid utk sapu kat lidah dia...

Sian Alysha...dia lapar & mintak nak makan..tapi baru sesudu masuk mulut, terus menangis kesakitan sbb pedih kene blister dalam mulut dia...huwaaaa...Ummi pon nangis sama...tak sanggup tengok dia camtu...kekadang kalo Ummi kene blister sebiji dalam mulut pon dah rasa hazabbbb...inikan dia yang ada 3-4 biji blister kat lidah,bibir, tepi mulut...huwaaaaaaaaaa.....minum pon ikut cawan je..kalo ikut botol tak boleh sbb kalo puting tu kene blister dia kompem dia menangis......sian....dah makin kurusss badan dia jadinya...tapi, syukur alhamdulillah, lepas amik ubat dari klinik kedua tu..terus surut ruam² tu but it took about 4 days for the blister to heal....

nampak ruam berair kat tepi jari kaki dia (kaki pon dah kurussss)

menangis kesakitan


blister besar kat lidah yg membuatkan dia menangis tiap kali makan


ruam memerah kat lutut


Kakak & Adik

6 comments:

  1. Salam Kak Ina, siannya Alysha. Iman pon kena gak masa bln august aritu..oral ulcer, nasib bukan HMFD.

    Memang seksa sbb byk sgt ulcer kat mulut, amik masa sminggu gak lah nak elok. Get well soon to alysha ^_^

    ReplyDelete
  2. fiza...

    memang sian sbb dia xleh nak makan..sudahnya asek minum air pakai cawan je...

    ReplyDelete
  3. salam....anyway my doter pun baru sihat dari virus infection nie...sampai kena admitt 4 days kat hospital sbb ulsernyer penuh dalam mulut sampai nak makan n minum pon tak bleh...anyway she getting better now....

    lepas ni suruh alysha minum banyak air...cepat sihat ye alysha...

    ReplyDelete
  4. Maizatul,
    siannya..smp kene admit?dehydrate eh?

    ReplyDelete
  5. salam perkenalan kak...nurul terjumpa blog akak masa tgh membelek-belek di nuffnang hehehe...kesiannya dengan anak akak..nurul penah kena macam tu tapi untuk cepat sembuh nurul minum air sehari 1 liter sampai kembunglah perut dan aiskrim vanila dan chcolate tapi jangan bagi ais krim malaysia plak ni jenis aiskrim walls tu untuk sejukkan tekak..untuk kongsikan pengalaman yang ada....

    ReplyDelete
  6. Ayu,

    tengs sudi singgah blog akak ni...penah kene gak ye?sian...mmg kene minum air bebanyak kan...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages