Tuesday, September 28, 2010

Supplements, ubatan, jamu during my confinement

Kan berpantang kali ni Ummi rasakan macam tak berpantang sebab takleh bertungku, berbengkung dan berurut waktu awal bersalin hari tu...tapi.....Ummi nih memang strict kalo bab makan ubat/supplement/jamu nih...bab nih memang orang takyah suruh, Ummi akan sukarela telan sebab nak cepat baikkk

antara yang Ummi amalkan berpantang kali ni:





  • pati ikan haruan Polleney's : atas nasihat cikgu haslina yg dah melalui 3 caesareans b4 this, Ummi minum 3 botol pati ni sehari selama 2 minggu...pastu berkurang jadi 2 botol ke sebotol sehari






  • Gamogen Healin :bila dah cukup sebulan, Ummi amalkan pati gamat Gamogen ni pulak


  • tablet haruan Har One : seiring dengan Gamogen, Ummi makan tablet ni pulak menggantikan pati haruan

  • vitamin C(untuk cepat sembuh luka) : Ummi minum sekali sehari selama sebulan...vitamin C nih jenis kene dissolve dalam air...sedappp


  • Obimin Pluz with DHA and EPA -pre and postnatal vitamin: Ummi continue amik sebiji sehari as recomended by my gynae


  • Obical (calcium) : sebiji sehari jugak sama macam time preggie


  • NR Phytonatal : 1 1/2 biji sehari bermula lepas 2 minggu bersalin...Ummi xleh amik 2 biji sebab lawas amat




4 comments:

  1. saya pun suka jamu2 ni, tapi kena makan lepas anak2 hais bf jaundice, which is lamaaa... seulan lebih baru bf jaundice

    ReplyDelete
  2. aida...


    oo bf jaundice lama ye?akak haritu sib baik kejap jek...tu pun saje je tgu smp 2 weeks baru consume jamu

    ReplyDelete
  3. saya yg bersalin haifa br ni ada gak telan pati ikan tu kak...tak ingat sekotak ke 2 kotak...

    saya sama cam akak....part makan ubat mmg makan pun....
    i luv my air rebusan akar kayu...sedap..tak pahit pun...
    ;))

    untung ada cikgu tu bg akak byk tips utk bersalin kali ni...

    p/s mesti sihat akak skrg ni kan...

    ReplyDelete
  4. haslina

    telan gak ye?akak wktu bersalin normal pun wajib minum cuma takat 1-2 kotak besar tu je..kali ni operate sampai 6 kotak besar

    aah...sib baik ada org sanggup kongsi experience & tips :)

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages