Thursday, September 23, 2010

One month today

Dah lama Ummi menyepi...dalam berpantang pun sibuk itu ini....berpantang di Perak seminggu, pastu balik KL almost 2 weeks...then balik beraya kat Kedah 10 hari...then balik Perak semula...fuh...sibuk berjalan rupanya
tapi syukur jugak Ummi berpantang 2 minggu tu kat KL...sebab at the same time Alysha & Adam kene chicken pox habis satu badan...kalaulah Ummi sesorang kat Perak, memang x menang tangan la jawabnya...at least bila kat KL ada Ayah...budak kene chciken pox ni merapnya melebih2...tambah2 waktu malam...asek 'nak tido ngan Ummi' je...jenuh duk jauhkan baby Firas dari Alysha takut terjangkit sama...pastu, satu umah pulak kene demam selsema diikuti dengan batuk berkahak...Ummi & baby Firas pun x terlepas jugak...sian baby...baru je jengah dunia dah kene macam2 penyakit...Ummi pulak tiap kali bersin & batuk memang horror...rasa cam rabak je tempat luka jahitan esp. bhg dalam tu...huhu
.
citer baby Firas pulak....
.
harini genap sebulan usia dia...badan xdela naik sangat...ntah labrp kg skrg ni, lom g timbang
The first 3 weeks tuh memang Ummi jadi pumping mom la..sebab dia memang tak reti2 nak nyusu direct...so Ummi akan pam every 2 hours dan each session akan dapat 2 oz...3 weeks tu jugak keje si Firas ni tidooooo jekkk...ada masanya dia tido smp 4 jam and then baru bangun nak nyusu...waktu minggu ke 3 tuh Ummi dah berada kat Kedah...hari pertama berbuka puasa kat umah MakTok...hari kedua duk kat umah Tok...tetiba bila Ummi ngepam, kpspng jek x kuar pape dan takde rasa tekanan pam pun..bila check tengok white star valve tuh takde....ughhh!!!! dah kali kedua jadik camni..kali pertama dulu kat Kedah gak, bibik g buang valve tu dlm tong sampah pas dia cuci pam Avent tu...kali ni memang terus x jumpa kat mana2...rasanya memang masuk dalam lubang sinki kat umah maktok la...huhu...maka bermulalah proses 'memaksa' baby nyusu secara direct...dalam sehari dua gakla duk paksa dia nyusu, alhamdulillah berjaya especially night feeding yang selalunya failed bila nak direct BF....ada hikmah di sebalik kehilangan valve tu
.
bila balik Perak, Ummi terus 'charge'kan BP baru Ummi...Medela Freestyle....terus guna...hem...sama je cam guna Avent...sekali pam dapat 2oz jek...sejak seminggu dua nih...baby Firas kuatttt sangat nyusu...siang2 okay lagik..tapi bila memalam...bergayut sampai kempis B & sore nipple pun dia tak puas lagik...bayangkanlah Ummi duk melayan ragam dia dari kol 10pm sampai kol 3am...tak tertanggung rasa sore nipple tuh....Ummi bangun buat FM(yg hospital bagi dulu sekotak-susu Nan) 2 oz, terus tido lena...huwaaaaa...tak tercapai hasrat Ummi nak fully BF cam kakak Alysha dulu...huwaaaaaaaa......sedeyyyyyy sgttttttttttttttttttttttttttttttttttt
.
susu Ummi tak banyak ke....atau...baby Firas yang kuat nyusu......atau...susu Ummi x banyak sebab lom berurut sampai sekarang...??????
huwaaaaaaaaaaaaaaaa

12 comments:

  1. mgkn sbb blum berurut, sian baby firas ek... tak per, tunggu lepas umminya berurut ya :)

    ReplyDelete
  2. akak, alahai ...agaknya sbb tak mengurut lagi kot ...

    takpe la awal2 ni mmg payah sket cuma akak jangan give up yerk .. cuba jerk bagi Firas .. lama2 nanti banyak la susu akak ..

    ** ceh nieza nasihat cam akak tak tahu pulak ekk ... hihihi

    Boleh boleh akak bolehhhhhhhh ... chayuk chayuk ... cuba lagik.

    Paksa Firas bf, lama2 susu banyak .... aminnnnnn (kasi semangat ni .. bagi akak UP UP ... jangan putus harap)

    ReplyDelete
  3. tp leh berurut kt bhg 'atas2' area aliran susu kan kak...supaya susu byk...

    banyaknyer dugaan akak....semoga sentiasa di beri kekuatan dan kesihatan utk menjalankan duty as a mother...amin amin

    ReplyDelete
  4. waa..dlm berpantang pun dah beraya merata kak ina ni...xpe ke kak?
    aduih..mmg siksa kan bila nak batuk/bersin..tempat operate tu mesti rs cam bergegar jer...huhu

    ReplyDelete
  5. salamss aidilfitri kak ina......misss u:):)

    Kak, kejapnya dah sebulan....

    Akak, petua mak yah utk lancarkan semula perjalanan susu, akak angkat tangan...pastu akak cari urat kelenjar susu, pastu akak ketap-ketapkan/tarik2 kat bawah lengan tu ada urat kelenjar susu. Kat situ kedudukan urat susu utk lancarkannya semula :):)

    Akak kena makan 6kali sehari juga.

    Akak mesti boleh, insyaallah...yeahhh kita sokong kak inaa....

    ReplyDelete
  6. Mak su,
    insyaAllah...esok baru mula berurut..tapi tak sure le tkg urut tu reti urut urat susu ke tak...tawakkal ajela

    ReplyDelete
  7. nieja..

    tulah...mmg x givap...tapi sedey gak sbb awal2 lagi dh buat mcm2 preparation...tapi gini lak jadinya

    ReplyDelete
  8. lin,

    boleh urut atas je tapi bila tanya tkg urut,smua soh tunggu smp dekat sebulan baru diurut

    ReplyDelete
  9. mieja,
    salam aidilfitri :)

    isk..akak x penah kenal urat susu mana satu la dear :(

    ReplyDelete
  10. hez,
    kalo dpt minta tlong hubby urutkan belakang/bahu.. area dekat bahu tu... at least the urat is somewhere there.. & dekat2 celah ketiak tu...

    ReplyDelete
  11. bib...hubby x balik minggu nih...os ke swak lak..huhu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages