Friday, September 24, 2010

1ST CHECKUP AT 1 MONTH

Tadi Ummi bawak baby Firas Zahin g amik jab untuk 1 month kat klinik panel kat sini je...memula plan nak amik kat Hosp Pantai gak...tapi memandangkan Ummi nak kene drive sensorang ke ipoh dalam keadaan yang belum pulih sepenuhnya ni, Ummi kensel jela...tunggula next checkup pulak...kene jab Hepatitis B tadi, memula nganga nak nangis punyalah luas mulut dia..Ummi amik dukung sambil tepuk belakang dia, terus tak jadi nak meraung...nangis ekk ekk 2 kali jek..terus tido...good boy Firas!
.
Hasil checkup tadi, seperti dijangka, berat baby naik sikit jek...
berat lahir = 2.7kg
berat sebulan=3.25kg
pertambahan berat = 550g je
.
baby firas ni paling sikit pertambahan berat dia compared to siblings yang 4 orang tu..paling sikit pun 0.9kg..paling banyak 1.5kg
.
sebabnya berat dia naik sikit jek, minggu2 awal kelahiran dia dulu...dia asek tidoooo manjang...kejut camne pun x bangun...ada kalanya sampai 4 jam dia tido straight, then bangun minum 2oz and sambung tido balik
.
lately ni baru dia kuat nyusu...ada masanya sampai tiap2 jam dia bangun nak susu...huhu...dia nak cover menyusu balik kut....moga2 by 2 months nanti, naik banyak le berat dia
berat dia sekarang ni umo sebulan, lagi kecik dari berat si Kakak Syafiqah waktu lahir = 3.3kg
takpelah baby...yang penting moga sihat dan cergas selalu...AMINNN

4 comments:

  1. ALhamdulillah..
    hez, bb firas dah pandai latch tak... or...

    ReplyDelete
  2. lia..

    aah kan :0

    bib..
    baru pandai..tu pun kekadang time tido bila nyusu sambil ngiring dia x latch bebetul..sakittt

    ReplyDelete
  3. lia..

    aah kan :0

    bib..
    baru pandai..tu pun kekadang time tido bila nyusu sambil ngiring dia x latch bebetul..sakittt

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages