Sunday, September 5, 2010

Day 14

Hari ni dah 14 hari usia baby Firas Zahin...Ummi pun dah 14 hari berpantang...pantang kali ni Ummi rasa biasa2 je...takde spesel pun sebab lom boleh berurut, bertungku,berbengkung bagai...Ummi baru beli girdle semalam dan dah mula pakai...hemmm..sedap sket perut rasanya...Datin Mimin gynae Ummi yang syorkan waktu checkup seminggu aritu

Harini juga baby dah selamat dibotakkan oleh Ayah...baru le nampak cerah sket muka baby...kalo tak, berserabut ngan rambut dia jek...itupun Ayah amik dekat sejam gak nak botakkan rambut dia...dahle rambut lebat...panjang...duduk tak diam lak tuh waktu Ayah tengah cukur...huhu

Ummi tengah diserang batuk berkahak sekarang ni...sakitnya tiap kali batuk...terasa jahitan dalaman tu berdenyut sakit tiap kali batuk...baby pun dah berjangkit batuk...nak buat camne..dah satu rumah tak abih2 sakit...memula demam selsema...pastu Alysha & Adam kene chicken pox yang besar berair tu...now batuk pulak menyerang...banyak betul la dugaan kali ni

Ummi pun kekadang datang emo...rasa sedey nak nangis tak pasal2...cecepat le abih berpantang ni...Ummi rasa rimas sanagt...dah cepat le baik luka dalaman nih...seksa betul laaaa

menu Ummi time berpantang ni pun simple2 je sebab Ummi masak sendiri...antaranya:

  • awal2 haritu memang asek makan sup ikan haruan la
  • selain tu, haruan goreng, haruan bakar, haruan masak asam
  • tauhu goreng
  • tempe goreng
  • sup lobak putih+ikan bilis
  • ikan bilis goreng+bawang
  • ikan talang kering masak asam
  • ayam bakar
  • sup kucai
  • sawi goreng
  • ayam goreng

itu je la kot...lupa dah

pepagi Ummi makan roti sekeping dua atau biskut weetameal atau biskut jacobs hi fibre+segelas milo panas+pati ikan haruan polleney

kol 10am camtu Ummi minum segelas air suam atau milo panas

kol 12-1pm baru makan nasi+air suam+vitamin C

kol 4pm minum milo panas+biskut tadi

kol 6-7pm, makan nasi+ air suam

kol 8-9pm, minum air suam+pil calcium, obimin, phytonatal,tablet ikan haruan plus

camtula rutin Ummi...hmmm...Jumaat ni dah nak raya...tapi hati Ummi rasa cam tak raya jek...Ayah tanya na balik kampung ke tidak...Ummi tak tahula..kalo ikutkan Ummi baik duduk kat sini je...sama je takde bea...tapi sian lak kat bebudak...bukannya apa...nanti balik kampung susah lak Ummi nak masak makan berpantang nih especially kalo kat umah maktok Ayah...orang ramai penuh umah...camne Ummi ngan baby nak berpantang nanti...hemmm

10 comments:

  1. nak tgk foto bb firas yg sudah botak.. mesti encem... kejap aje dah 2 minggu...

    ReplyDelete
  2. alahai kak, itulah yg saya duk ckp2 ngan ray..kat mana akak beraya kali ni..ialah dalam keadaan berpantang kan...
    tp dengan keadaan akak yg begitu mcm tidak sesuai berada dalam keadaan orang ramai2...kan
    at list klu akak di rumah tronoh tu..akak leh lebih berehat....

    harap akak cepat sihat...amin amin...
    dugaan yea kak...

    banyakkan bersabar kak...lagipun mmg tgh pantang kita mudah emo kan...
    akak jgn terlalu banyak berfikir yea...
    pelan2...

    menu makanan tu da sodap da tu...

    take care..my sis

    ReplyDelete
  3. kak, csect mmg side effectnya batuk berkahak tak sudah.. saya tanya gynae, dia cakap tu effect ubat pelali masa kita bersalin. kalau pakai full anastethic (pengsan terus) macam saya, mmg lagi teruk batuknya.

    cubalah makan kicap + perah asam limau. kurang skit kahak. ni tukang masak masa saya pergi haji ajar, sebab kat mekah & madinah banyak kes batuk tak sudah

    ReplyDelete
  4. banyak dugaan kesihatan kak Ina sekeluarga...baby saya pun baru baik demam campak..insyaAllah..moga semuanya cepat sembuh..

    ReplyDelete
  5. bib,
    usb cable hp tinggal kt perak..payah sket..nti pas raya ye

    lin,
    tula pasal...mmg rimas berpantang dgn manusia penuh satu umah..isk

    aida,
    yeke...seksanya nak batuk..terasa organ dalam perut sumer sakit bila batuk...kicap+air asam limau tu petua bibik akak yg jaga adam dulu...tp akak jarang lak pakai petua tu..thanks

    Dayah,
    tulah pasal...lambat benor rasanya naj betul2 baik badan ni bila bersalin csect nih

    ReplyDelete
  6. kak ina;
    jgn layan sangat perasaan emo tu, takut meroyan pulak. masa sy bersalin dulu, my asben ada bertekak skit ngan my dear aunt. padahnye saya susah hati dan asyik menangis je masa tu. mak marah sangat,tapi dengan diaorang la sebab buat saya susah hati. so bawak2 la meng 'hepi' kan diri ye kak. Selamat Hari Raya.

    ReplyDelete
  7. kak ina jgn nanes nanes tau...bykkan sabar ye...

    ReplyDelete
  8. kak ina,

    faham sgt perasaan akak..
    ayu pun sama..tak suke betul time pantang..ada je benda yg blh buat kita sedih...lagi2 ngan keadaaan akak mcm tu..akak, sabar ye..

    ReplyDelete
  9. my aqeelah,
    hehe..dah x emo dah...dah hepi...dpt baju raya baruuu huhu

    waheeda,
    insyaallah..badan dah makin sihat ni,kurang sket emo

    ayu,
    tula kan...

    ReplyDelete
  10. salam,byk btul dugaan kak ina yea..pantang sendiri je ye,kne msk lg,jga ank2 lg,sakit lg..mmg memerlukan kesabaran yg tinggi utk melaluinya..smoge dpt harunginya dgn tabah k!!

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages