Saturday, September 25, 2010

Sedapnyaaaa berurut....

Finally, Ummi mula diurut semalam...lega rasanya
.
Memula tu pening gak kepala nak cari tukang urut..yela..Ummi bukannya berasal dari sini...pastu duk umah pulak, kalo kat opis boleh le tny member2...tapi Ummi sms a few colleagues yang penah bersalin dekat area sini dan dapatla 2 no hp tkg urut...setelah ditimbang2, Ummi pilih tukang urut bernama Kak Timah...dia ni nurse kat klinik desa tak jauh dari sini & at the same time memang mewarisi skil mengurut ni dari nenek dia
.
lepas few times dia postpone urut sebab asek hujan je petang2(dia urut petang on weekdays sbb paginya dia keje), maka sesi mengurut dimulakan semalam (Jumaat) pada jam 6 petang..first time tengok muka dia tu Ummi cuak lak sebab muka serius + garang...kita senyum pun dia buat dek jek..huhu...tapi bila mula mengurut, ramah amat rupanya...
.
sebelum diurut Ummi remind dia lagi yang Ummi bersalin secara caesar...tetiba, 1st thing dia cakap ' meh saya nak check perut dulu'......gulp!risau lak Ummi...isk..boleh ke diurut kat perut
then dia pun mula mengurut perut..eh eh...tak sakit rupanya...sambil urut tu dia ada bgtau le, kalau Ummi rasa sakit cecepat bagitau dia...then dia check jahitan luar lak...huwaa..dia cakap jahitan doc tak kemas dan tak cantik sebab parut tu timbul...parut tu memang dari asalnya memang gitu..mana le Ummi tau rupanya parut tu sepatutnya tak timbul...huwaaa...tambah hodoh perutku
.
sejam gak dia mengurut sambil mulut potpet bersembang...Ummi punbest pulak layan dia menyembang...best dia urut....dari ujung rambut sampai ujung kaki le kekdahnya...last kali dia tanya 'susu banyak ke tak?'...Ummi cakap 'ntahle tapi baby macam tak puas nyusu kekadang tu'...dia pun check le dan bagitau susu Ummi cair...erk...camne lak nak kasi pekat susu eh?...tapi pastu dia pun urut urat2 susu...lega rasanya
.
harini dia datang urut pagi sebab dia x keje...esok pun pagi gak...yang peliknya kan, tiap kali diurut mesti ada letdown susu w/pun b4 urut tu Ummi memang dah pam siap2 susu buat bekalan Firas in case dia lapar time Ummi diurut...lepas diurut semalam, baby Firas tido pulak...so Ummi pun pam le lagi susu...wallaaa...terus dapat 3oz padahal biasanya dapat 2oz je
.
esok hari terakhir diurut...insyaAllah...pasni Ummi nak ulang urut lagi b4 naik keje ngan kak Timah ni...call aje dan dia drive datang sendiri ke rumah...alhamdulillahhh

11 comments:

  1. bestnyee ngurut..rasa macam nak p urut lagi la..mesti kak Ina rasa ringan badan kan pas urut..segar la skit..

    ReplyDelete
  2. Dayah

    hari pertama diurut rasa segar...hari kedua diurut rasa sakit sana sini...hari ketiga arini tgkla camne

    ReplyDelete
  3. bagus lah begitu hez.. Insya ALlah, semoga semakin sihat lepas ni..

    ReplyDelete
  4. bib...

    harap2 gitu ler...minggu depan dah habis pantang...cepatnyaaaa masa berlalu

    ReplyDelete
  5. same as me.. kalau ngurut kan, banyak betul la letdown, menitis-nitis susu, tension betul jadiknya kalau tak tadah, hehehehe

    ReplyDelete
  6. aida

    tula kan...mana sempat nak tadah sbb tgh berbaring..huhu

    ReplyDelete
  7. bes nya kena urut.kak kiranya akak tu pandai la mengurut..mungkin agaknya dia urut urut tu kena urat utk susu sekali kan..tu yg dpt rasa letdown

    ReplyDelete
  8. shima..
    tulah...sakit tapi best...maybe kut kene urat susu

    ReplyDelete
  9. bila baca entry ni terus je capai supplement n ngap.. hehehhehe.. kita jenis malas mkn ubat2. dah lama tak sentuh obimin n neurogain tuuu...

    kita pun kalu kena urut mesti dapat letdown.. tapi kalau g kursus2 breastfeeding dia ada ajar cara2 urut belakang n ketiak yang boleh increase milk production sbb urat2 kat belakang, tengkuk n ketiak boleh increase hormon prolactin secreation.

    ReplyDelete
  10. wawi,

    haippp...doc pun mls mkn ubat ke?hehe

    ooo...akak x reti cari urat tu

    ReplyDelete
  11. blh bg no k.timah tu?

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages