Thursday, December 1, 2011

HFMD - how to detect


Susulan HFMD yang dijangkiti oleh Firas and later to Alysha

the chronology:


Monday -daytime okay


night - Firas bangun untuk menyusu tapi cranky tak pasal2....kasi susu taknak, kasi kain 'busuk' kesayangan dia pun taknak....nangis tak tentu arah.....the solution: tido meniarap atas badan Ummi


Tuesday -daytime okay



tapi before tido perasan ada blisters banyak kat kaki dia.......Ummi marahkan Ayah sebab Ayah kasi dia main kat luar berkaki ayam the day before....Ummi sangkakan dia kene gigit ngan semut apai....bila Ayah tengok,Ayah pun mengiyakan jugak sangkaan Ummi.......tapi.........kalo kene gigit semut api sebanyak itu, takkan le waktu main tu dia tak menjerit sakit???? pelik...



Ummi check kat bahagian badan yang lain kut2 ada lagi tapi takde......kat neseri dia waktu tu tengah menular chicken pox.....b4 tido Ummi rasa badan dia dedar sikit, kasi ubat demam then tido



night - mula cranky balik.....badan tak panas tapi meragam...solution: baring atas badan Ummi again and again




Wednesday - jam 2pm camtuh dapat sms dari pengasuh kat neseri bertanyakan if Firas kene chicken pox due to blisters kat kaki dia......Ummi cakap pendapat & pengalaman Ummi, tak mungkin chicken pox......



sebab:



-naik kat kaki aje...klu chicken pox akan bermula dari bahagian muka atau badan kemudian turun ke kaki....bukan naik dari kaki dulu


-blister dia tak memerah macam chicken pox



waktu amik Firas kat neseri, nampak both kaki dah ada blisters pastu ada sikit kat bahagian bawah lutut dia....'Aduh...takkan chicken pox pulak?' tapi naluri Ummi tetap menidakkan ianya chicken pox walaupun pengasuh beriya2 cakap Firas kene chicken pox.....bawak Firas terus ke klinik,





doc - sakit apa ?

Ummi - saya nak confirmkan ngan doc ni sakit apa?(sambil tunjuk both kaki Firas)

doc -belek2 kaki dia, pegang tangan dia, selak baju dia.....ini HFMD nih!

doc - amik torchlight suluh dalam mulut dia 'ha ni...dah banyak ulcer kat dalam' air liur pun meleleh je nih




ya Allah! cemana Ummi leh tak perasan bende ni HFMD?padahal Alysha penah kene sekali time kecik dulu.....patutla Firas cranky memalam sebab dia xleh nak minum susu, mulut dia sakit

siannya dia....lega sikit hati Ummi bila tau dia kene HFMD sebab lagi cepat sembuh compared to chicken pox.....dan Ummi tahu apa remedy untuk HFMD nih



remedy dari pembacaan dan dari nasihat kawan seorang doktor:



-beri makan yogurt sejuk sebanyak yang dia mahu

-beri makan aiskrim lembut bersusu (bukan aiskrim jenis keras macam aiskrim malaysia tu ye)

-beri minum banyak air supaya badan tak terhidrat

-beri makan bubur lembut berair supaya dia tak perlu mengunyah sebaliknya hanya perlu menelan

-beri buah-buahan lembut seperti betik, pisang dan sebagainya

-elakkan makanan pedas dan panas kerana boleh menambahkan sakit ulcer tersebut



Alhamdulillah....Firas sembuh sepenuhnya pada hari Sabtu......sehari 2-3 tab yogurt Ummi kasi dia makan dan dia pun sukaaa sangat makan yogurt.....selain tu, dia mau makan nestum cair2 dan bubur cair2



tapi....seperti yang kami jangka, Alysha pulak berjagkit dari Firas mulai hari Jumaat.....;.blisters Alysha tak banyak di kaki dan tangan tapi banyakkkk dalam mulut.....kesian sangat....asek taknak makan dan minum jek sampai kurus....bercakap pun taknak sebab sakit katanya


Ummi paksa jugak dia makan yogurt & aiskrim....dan minum air banyak2.....pegi klinik lagi amik ubat untuk Alysha......dan dia amik masa hampir seminggu nak baik sebab sangat susah nak kasi dia minum or makan compared to Firas


Apa-apa pun, bersyukur kepada Allah, anak2 Ummi dah kembali ceria cergas seperti biasa.....dan Firas sekarang dan makin booolat badannya selepas sakit HFMD haritu....pengasuh2 pun selalu tegur badan dia dah naik :D







love you all...semoga Allah sentiasa berikan kesihatan terbaik buat kita semua..Amin





5 comments:

  1. yalah kan kak...

    yus masa pertama kali Arif kena dulu pun takut sangat. Sebab tak pernah terjadi pada yang lain. Tp doc mmg pesan suruh minum air banyak..:)

    ReplyDelete
  2. yus,

    akak pun takut sgt wktu 1st time Alysha kene dulu...sbb kan dedolu teruk penyakit ni kt S'wak dulu2

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah sudah sihat semuanya.
    tq kak berkongsi tips psal sakit ni.

    ReplyDelete
  4. lin

    alhamdulillah...lega rasanya anak2 dah sihat

    ReplyDelete
  5. mujur lah umminya dah ade pengalaman..

    len kali boleh la beri anak2 makan yogurt jika terjadi blister dlm mulut..

    Fikri ari tu kena luaran jer.. tu pun memang doktor pesan beri dia minum air masak byk2 & cuci tgn & kaki bersih2 selepas main..

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages