Friday, December 2, 2011

Jalan2 ke Zoo Taiping- Part 1







Since cuti sekolah ni tak kemana2, Ummi suggest pada Ayah bawak anak2 ke Zoo Taiping......memang kami kept it as a surprise sbb. kekununnya nak ke Teluk Batik which dapat response 'ala......tak best' ....'dekat sangat, jomla gi zoo taiping pulak'...aik......macam tau2 je memang kami nak bawak diorang ke sana


awal pagi lepas bekfes nasi goreng (Ayah masak), kami bertolak.......Ummi ajak ikut hiway tapi Ayah cakap ikut jalan lama lagi dekat.....so follow ajela......lalu ikut Parit......singgah kejap beli kuih kat pekan Parit



budak encem isap jari sementara Ayah turun beli kuih




pekan Parit......bila sampai ke sini terus teringatkan umah 'kakakku' yg. baru balik dari haji itew kak Lima







cantik sangat deretan kedai kat pekan Parit nih....so colorful....seeeeeeeeeeee!!!!!!!!!









pekan Parit yang aman damai



jam mercu tanda


sejukkkk mata memandang




Ummi tak penah ke Taiping.......sekadar lalu aje pernahlah....ini pertama kali lah kiranya menjejakkan kaki ke Taiping.........jauh pulak perjalanan rasanya....hampir 2 jam baru tiba ke Zoo Taiping......Firas tak tido sepanjang perjalanan.......ada aje aksinya




dah sampai........kawasan sejuk dan lembap dek hujan lebat malam sebelumnya




orang beratur nak beli tiket....belum ramai pengunjung....tiket pun murah compared to Zoo Negara Adult(lebih 12 tahun) : RM12 seorang kanak2 3-12 tahun: RM8 seorang




cuma yang peliknya waktu nak beli tiket tu, penjual tiket bertanya Ummi 'dari mana kak?'....Ummi jawab sejujurnya.....hemmm.....kalo orang Tepeng dapat rege tiket murah kut yek
cam Underwater World Langkawi,kalo org Lgkawi dapat rege murahhhh





adoyai....mandom je muka....seiring dengan cuaca yang lembap.....abang dan adik yang sama tinggi walau beza umur 2 tahun








bukan rimau tapi kucing batu....comel sangat....rasa nak peluk2 bawak balik umah



owl jenis apetah











ngeri okeyhhhh......


alala comey2 kuci2....come to momma.....haha...ni pun bukan rimau...kucing emas ke ape namanya



yg ni lagi comey...siap hulur tangan mintak makanan kat orang ramai...ada pengunjung kasi dia buah rambutan....di gigit kulit, makan isi...pastu luahkan bijinya

pastu, hulur tangan mintak lagi sambil duduk selambak tak bergerak.....



chimpanzee


budak sorang ni pada awalnya sangat2 Ummi risaukan

masa plan nak gi zoo

sebab dia nih mmg sangat aktif dan lasak

kalo g shopping,jgn harap dia nak duduk dlm stroller

kalo dlm shopping trolley tu bolehla kejap

sebelum dia melemparkan satu persatu barangan ke lantai....*lap peluh*

akan tetapi....

sepanjang perjalanan kami (read as berjalan kaki)

di dalam zoo Tepeng tu

budak kecik ni behaved sangattttttt

*clap3x*

sangat eksaited tenagok haiwan

takde nak bangun ke,nak kuar dari stroller ke

hulur tangan mintak didukung ke

takde langsung

muahsss to my boy

lenkali kita buleh la jejalan macam ni lagi


10 comments:

  1. Taiping


    tempat kami berbulan madu 16 tahun dahulu

    ReplyDelete
  2. pB

    yeke?fuhhh sungguh nostalgic ye

    ReplyDelete
  3. Tahun lepas pegi sana musim raya. Tak boleh masuk langsung. Terlalu ramai orang. Nasib baik la kami datang drp kuala kangsar je. Patah balik dgn perasaan hampa.

    ReplyDelete
  4. kami pernah singgah nak g Zoo Taiping (balik dr rumah kenduri).. sekali tutup lah pulak.. x larat la nak tunggu pukl 6 ke 7 petang... sudahnya pusing2 jer kat taman tasek tu..

    blog personal 1 dah tukor ke http://ibualiya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. kak Azie,

    fuhh dasat jugak attraction dia time raya ye?sygnya dah sampai tapi xleh masuk pulak..takpe, lenkali boleh pegi lagi...kak Azie org Kuale ke?

    ReplyDelete
  6. bib,

    yeke?adehhh sayangnya....memang zoo Tepeng nih bersih dan selesa compared to Zoo Negara

    ReplyDelete
  7. menarik, nanti nak masuk dlm list

    ReplyDelete
  8. yangyuyu,

    aah memang menarik...suasana persekitaran pun nyaman je

    ReplyDelete
  9. itulah da musim cuti sekolah. mesti x sedap hati kalu x bawa anak2 gi jalan2 kan kak.

    saya pun baru sekali pi taiping. masa tu zoo tu tgh renovated rasanya.
    sempat gi muzium je.

    ReplyDelete
  10. lin,

    aah akak ingat lin g taiping waktu kita sebilik dulu tu kan?

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages