Monday, July 30, 2012

Bila teringin nak makan, maka...

........rajinlah nak memasak
pagi² Sabtu dah utarakan keinginan kat hubby
teringin pulak nak makan kari kepala ikan
dah lama tak makan kari nih
cadangan diterima sebulat²nya
almaklumlah, mmg his all time favorite pun

so bergegas drive sendiri ke pasar tani cari kepala ikan
ada 3 stall je yg menjual
lain² sumer tutup
alhamdulillah stall jual ikan dibuka
dapat kepala ikan nyok² fresh & besar
beli 2 bahagian kepala ikan
memang besauuuu betul

dah balik ajak hubby ke Tesco pulak cari sayur 
dah settle beli sayur etc., terus zasss balik umah
tengok si Firas pulak macam mula wheezing
drive ke klinik panel and as usual amik neb

dah settle balik kletung-kletang mula memasak awal
Allah...! cemana nak masak kari bila serbuk karinya tak ada!
aduhh...ke kedai runcit dekat rumah membeli serbuk kari pulak
balik  umah sambung memasak
hadoyai...penatnya badan yang amat
maybe penangan minum air tebu bergelen waktu berbuka puasa malam sebelumnya
memang benarlah kata orang air tebu ni tak elok dan boleh melemahkan badan
huhu sendiri carik pasal
tak semena² beli air tebu

dah settle memasak around tengahari
baru je nak landing jap hilangkan keletihan
tup² dengar orang bagi salam kat luar
rupanya tuan rumah datang nak tengok rumah
and as usual nak amik buah mangga kat rumah kami(yg dia tanam le of course)
maka layan sembang kat luar rumah sambil anak lelaki dia panjat pokok mangga tuh

memang tak dapat rehatkan badan jugak sebab lepas asar tuh keluar pulak ke Batu Gajah
dan sampai semula ke rumah 10 minit lagi sebelum berbuka!!!
haha....memula ingatkan dah tak sempat berbuka kat rumah
alhamdulillah sempat lagi
jom layan apa yg dimasak




Cucur ikan bilis+jagung+kucai
Baru perasan yang cucur nih TERSENYUM GUMBIRA haha

Kangkung goreng belacan


Fresh watermelon yang manis

Kari kepala ikan

2 comments:

  1. gulai ikan..nyummeh... ros pun asben dh request dah ni :) tggu nak masak je..hahaha

    ReplyDelete
  2. ROS,

    haha...hsben pun suke ek kari ikan...haha..masak jgn x masak

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages