Friday, July 6, 2012

Umrah 2012 - Makkatul Mukarramah-Part 3

ini bilik hotel kami di Madinah...luas dan selesa...ada 5 katil tapi kami hanya berempat...so satu katil lagi tu port utk lepak2 le

ada satu ziarah terlupa nak mention...ziarah ke kilang percetakan Al Quran....as known, hanya jemaah lelaki je yg dibenarkan masuk melawat ke dalam kilang tu while jemaah ppuan boleh tunggu di dalam kawasan jualan alQuran di bangunan luarnya....bestnya para jemaah lelaki dihadiahkan dengan senaskhah alQuran setiap seorang....yang berumur akan dapat naskhah besar dan yang muda akan dapat yang kecil

Isnin 11 Jun 2012, ziarah wida' sebelum meninggalkan kota suci Madinah....walaupun sedih sangat...tapi perjalanan diteruskan ke Mekah pula...bertolak dari Madinah lepas Zohor....perjalanan ke Mekah ambil masa lebih kurang 6 jam
singgah dinner dan solat Maghrib di Wadi Kudaik kat RNR - Al Jazeera Restaurant.....
jeng3x.....nasi dulang....tak surelah nasi apa nih...beriani ke, mandy ke....tapi yang pastinya, sangat sangat sangat sedapppppppppppppsssssssss
semuanya diam khusyuk je makan .....nasi sedulang, ikan besar sekor digoreng, ayam dibakar 2 ketul besar...itu je...takde kuah2 or sos macam kit amakan kat restoran Arab kat Msia...tapi kenikmatan nasi ni tak terkata sedapnya...makan nasi aje dah sedappppp sangat



my portion...amik 2 sudu je memula tuh...pastu tambah dan tambah sebab sedap....ayam n ikan pun sedappppp

ntah ikan apa ni...kami pun belek2....pelik tengok bhg kepala n mulut dia biruuuuuuu

dah tinggal tulang dikerjakan...cili hijau tuh nampak cam cili hijau kat Msia tapi kepedasan dia kalah cili padi kita--menurut my biras yang makan cili tuh

kawasan RnR penuh lampu warna-warni...ruang kota2 tuh adalah ruang solat rupanya

kami sampai ke Mekah dalam jam 10malam....check in hotel,letak beg dan diorang terus pegi tunaikan umrah lepas bermiqat di Bir Ali...tak sabar dah hati nak join tapi terpaksalah bersabar sket ...alhamdulillah, dah boleh join diorang menunaikan umrah ke-2 pada hari Rabu dan bermiqat di Tana'im

muka keletihan lepas selesai umrah sy yg pertama...merah muka sbb bertawaf di bawah terik matahari di tengah hari.....klu refer gambar di atas, waktu di sana adalah jam 12.09 tengahari....sangat menakjubkan, walaupun matahari seolah berada betul2 di atas kepala dengan suhu 40 darjah celcius, namun, tak terasa bahangnya waktu bertawaf....waktu solat sunat di belakang maqam Ibrahim tu pun, terasa lantai tiles tuh sejuk je waktu bersujud...subhanallah.....

pertama kali kaki jejak ke dalam Masjidilharam adalah sebelum solat Subuh 13 Jun tu...suatu saat yang sukar digambarkan...cubit2 lengan nih sebab rasa macam tak percaya berada di dalamnya....lepas solat sunat tahiyatul masjid...terus bangun berjalan ke bahagian depan masjid nak tengok Kaabah...dada berdebar....macam2 perasaan yang ada

sebaik nampak Kaabah, airmata mengalir laju...ya Allah!!!! inilah rezeki yang terbaik yang Engkau berikan....tak lekang mata memandang Kaabah sambil airmata berjurai mengalir laju.....akhirnya, Kaabah berada betul2 di depan mata

tiap kali selesai bertawaf dan bersolat sunat di belakang maqam Ibrahim berhadapan dengan Multazam, hati sangat mudah tersentuh...berdoa sambil memandang Kaabah...satu perasaan yang sukar digambarkan...perasaan yang tulus berdoa....sangat tulus.......airmata dah jadi peneman tiap kali berdoa sama ada waktu solat sunat, sunat fardu, waktu bertawaf or bersaie.....tumpah air mata di sana sini...terasa kerdilnya diri ini bila berada di sana....terlalu banyak dosa tapi Allah masih menerima menjadi tetamuNYA...(stop jap...dah berjurai pulak airmata sambil menaip nih...nak g cari tisu japs)

(sambung) 
sy banyak bermuhasabah diri di sana.....dan banyak bersolat taubat tiap kali sebelum solat fardhu atau pada bila2 masa terluang...memohon Allah ampunkan dosa2 yang lalu, kini dan akan datang....mohon Allah bawa diri ini ke jalan yang benar dan diredhaiNYA.....semakin banyak solat taubat dibuat, semakin tenang dirasakan hati ini...seolah-olah semakin dekat dengan Allah......tidak ada satu perkara pun yang merunsingkan fikiran bila berada di sana.....hati jadi setenang-tenangnya......ingatan rindu pada anak atau ingatan pada kerja tidak terlintas sama sekali...hanya fokus untuk banyakkan beribadah dengan tulus ikhlas...

sepanjang di sana, alhamdulillah, tidak ada kejadian pelik atau dugaan² yang besar buat sy.....hati sentiasa diingati agar selalu bersabar.....selalu tenang....tak timbul rasa marah walau apapun yang orang lain lakukan...tak pernah rasanya hati setenang ini.......dapat melihat dugaan orang lain......diduga dari hari pertama sampai ke sana.....rakan sebilik....walaupun sy yang paling muda, tp tak terhalang untuk membantu menasihati  untuk tingkatkan kesabaran dan mengingatkan tentang dugaan masing²




paip zamzam

tempat memulakan saie di bukit Safa


Abraj AlBayt Zamzam Tower berhadapan dengan Masjidilharam



dapat melihatnya...satu perasaan yang tak dapat diungkap

20 rahmat Allah diberi setiap hari pada sesiapa hanya dengan melihat/merenung Kaabah

polis sedia berkhidmat....
tiap kali lepas selesai solat fardhu...mereka yang bertugas akan solat berjemaah bersama di satu ruang kecil di Masjidilharam....

usai solat Subuh
pandangan yang menginsafkan....betapa kerdilnya diri ini di sisi Allah


my feveret drink kat sana especially tong yg tengah tu
my feveret drink......'not cold' zamzam

3 comments:

  1. masyaALLAH.. serius, klu ada peluang tetiba nak pegi sana, rasa sgt gerun.. tp mesti laa nak pergi jugak kan..

    ReplyDelete
  2. Imaan,

    mmg macam2 perasaan sebelum pegi sbb selalu org citer yg bukan2 je kat sini...tapi bila dah berada kt sana...ya Allah...nikmat beribadah tu Allah aje yg tahu

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..saya minta izin save page akak utk rujukn umrah saya..sgt berguna..thx..nk nangis sbb x sabar nk menikmatiap yg akak dh rasa kt sana...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages