Tuesday, February 2, 2010

Alysha bikin gempar satu rumah



Bila tengok 2 pics Alysha kat atas tu, teringat tragedi yg berlaku lebih kurang 2 minggu lepas....horror sangat....isk...

kisahnya camni:

kejadian berlaku waktu malam Sabtu....kami sekeluarga baru lepas dinner....Ummi baru layan Alysha makan habis comot satu badan...Ummi angkat Alysha turun dari highchair & cakap dengan dia 'jom basuh tangan'...tapi Ummi tengok dia duk leka lagi kat tempat makan tu...Ummi terus je ke dapur nak basuh tangan...

tetiba, Ummi dengar macam bunyi benda jatuh tapi tak dengar pulak suara susulan...Ummi jenguk dekat dengan bilik air dan nampak Alysha tergolek jatuh atas lantai...Ya Allah!!! kelam-kabut Ummi angkat & dukung Alysha...dia still dalam keadaan nak menangis tapi x keluar suara...macam tertahan-tahan...Ummi angkat dan usap-usap badan & kepala dia sambil bertanya kat mana yg sakit....dia masih menangis tertahan tak bersuara...tetiba...

Alysha terus senyap dan macam kejang dalam dukungan Ummi...Ummi panik & berlari pegi kat Ayah...'Bang!!! Alysha kene sawan ke ni Bang????!!!' . Ayah terus ambil Alysha dan urut² sambil masukkan jari Ayah dalam mulut Alysha takut kalo dia kene fit @ kancing gigi...sampai luka lidah Alysha sebab Ayah duk korek mulut dia...Alysha berkeadaan macam tu lebih kurang 2-3 minit...pastu dia sedar...Ummi dalam keadaan panik memang takleh nak nangis...Ummi terkejut sekali lagi bila tengok lepas dia sedar, dari tepi batang hidung sampai ke mulut nampak urat macam hijau kehitaman...tak lama pastu, urat hitam tu hilang...Ya Allah!!!!! apa dah jadi kat anak Ummi ni?

lepas dia sedar tu, Ummi & Ayah duk test memori Alysha takut² kalo dia sedar betul²...alhamdulillah...semua dia ingat...tapi dia bercakap dalam nada yg sangat lemah, mata pun kuyu je...dia cakap 'ngantuk...nak sleep'....Ummi tidokan dia atas riba Ummi sambil Ummi check kalo ada benjol bekas jatuh etc...takde pulak benjol atau kesan jatuh...melihatkan dia tido aje, barulah Ummi menangis sampai bengkak² mata...Ummi terasa bersalah Alysha jatuh tu..kalaulah Ummi pimpin tangan dia pegi dapur elok², mungkin dia tak jatuh...jenuh menangis sampai Ayah tegur...Ummi tengah preggie, tak elok menangis banyak sangat....memang Ummi menangis memikirkan kalaulah terjadi apa² pada Alysha, Ummi tak tahu macam mana nak teruskan hidup Ummi....

walaupun,esoknya Alysha bangun bermain cergas macam biasa...Ummi bawak jugak dia pegi jumpa doktor...risau jugak...lepas doktor check, doktor cakap jangan risau 'she's ok'..tapi Ummi tak puas hati...Ummi tanya doktor kenapa Alysha jadi macam tu?

Doktor cakap ada 2 kemungkinan

(1) Breath holding- kanak² kadang² suka tahan nafas semata² nak seek attention...so mungkin waktu dia memula jatuh tu sbb takde orang perasan, so dia tahan nafas sbb nakkan perhatian

(2) Shock - dia terkejut sebab jatuh

walau apa pun kemungkinannya, Ummi takkan lupakan saat tu sampai bila²....


12 comments:

  1. haiyooo..kecut perut oo...

    mmg takut kalo budak gitu..

    ReplyDelete
  2. Adooii...boleh berhenti jantung kita klau jadi cam tu...ye la, anak,sapa tak sayang anak...

    ReplyDelete
  3. mama miya,

    memang kecut perut sgt...cam nak pingsan pon ader

    ReplyDelete
  4. helnie,

    dah beranak 4, ni la 1st time anak jadi camtu

    ReplyDelete
  5. Suspen bila baca, alhamdulillah alysha tak apa².

    ReplyDelete
  6. fiza,

    akak yg mengadap dia lagi saspen...dah pk macam2 perkara buruk

    ReplyDelete
  7. fuhh k ina....
    mesti panik yg amat sgt kan..nasib baik alyshaa ok...

    -kopmerah

    ReplyDelete
  8. adoiii risonya!! takutnya... huhu alysha shayang... naseb baik tak apa2!!!

    huhuhu....

    ReplyDelete
  9. kop,

    mmg akak panik..sib baik hubby ada..kalo tak, taktaula camne

    ReplyDelete
  10. ya allah...kak ina...nasib allysha tak apa2...paniknya baca citer akak.......

    ReplyDelete
  11. faiza,

    syukurrr sangat...akak dah pk mcm2 dah time tu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages