Thursday, October 6, 2011

Alysha's progress @ kindy






Ni progress Alysha selama 4 bulan masuk kindy baru tu
Alhamdulillah....Ummi memang tak harapkan banyak dari Alysha
Niat Ummi masukkan Alysha kat situ adalah supaya Alysha dapat bergaul dengan rakan sebaya


dari Google, Ummi dapat info tentang konsep Montessori nih:




  • Mixed age classrooms, with classrooms for children aged 2½ or 3 to 6 years old by far the most common


  • Student choice of activity from within a prescribed range of options


  • Uninterrupted blocks of work time


  • A Constructivism or "discovery" model, where students learn concepts from working with materials, rather than by direct instruction


  • Specialized educational materials developed by Montessori and her collaborators

Next 2 weeks ada graduation untuk budak2 yang umo 6 tahun......dah dapat invitation card dari teacher dia...memula ingatkan malas nak pegi sebab untuk budak 6 tahun....tapi tadi bila tanya teacher dia rupa2nya Alysha pun terlibat sama...kene nyanyi lagu nasyid....patutla teacher dia suruh hafal lagu nasyid kumpulan Raihan '25 Rasul' tu...hemm...kenalah attend jugak nampaknya...



10 comments:

  1. tumpang happy & bangga denga alysha....kiss dari auntie muahhh muaahhhh:)

    ReplyDelete
  2. gud girl alysha.. semoga terus berjaya.. amin..

    ReplyDelete
  3. Salam Yong,

    Hah dah hafal ke dia lagu '25 Rasul' tu?

    ReplyDelete
  4. Mieja,

    alhamdulillah,setakat ni takdela masalah...itu je yg akak harapkan...sbb cubaan pertama hantar dia kt another kindy awal jan aritu GAGAL

    ReplyDelete
  5. ct rahani,

    alhamdulillah...amin atas doa ct

    ReplyDelete
  6. kak yong Lima,

    dia hafal sebaris dua yang awal je...pastu dia humming je music tu sbb dah lupa nama sape pastuh

    ReplyDelete
  7. bagus la Alysha...

    I think semua ni depend pada cikgu & persekitaran jugak kan...

    in my case, I ralat betul dgn Fikri.. sbb bila dia tak nak ikut hafalan/bacaan 1 to 1 dgn cikgu.. cikgu biarkan jer benda tu berterusan sampai 2-3 bulan.. without inform me (parent).. so 2 bulan pergi sek main ajer.. x belajar..

    ReplyDelete
  8. Bib,

    mmg pengaruh guru dan persekitaran jugak....macam tmpt Alysha ni bukan strictly belajar...konsep Montessori ni more to practical life..jadi diorang learn in a fun way...
    Fikri kat Taski or Pasti ek?kalo kat area S.Iskndr ni, Pasti mmg sgt2 powerful pendidikannya...kalo buka pendaftaran,belum 1/2 dah dah full xleh nak register dah

    ReplyDelete
  9. alhamdulilah gitu.
    murah dengan senyuman kakak Alysha ni. baguih.

    ReplyDelete
  10. Lin..

    aah dia mmg terlebey friendly :D

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages