Friday, October 14, 2011

Budak pandai cakap sorang nih







dah lama tak bercerita pasal Alysha...asek2 Firas asek2 Firas...now nak cerita pasal Alysha pulak


Alysha ni attention seeker....sgt peramah n mesra ngan orang....cepat mesra ngan strangers...maaaacammmmm kakak Syafiqah dia dulu...huhu....agaknya anak gegirl memang macam tu kut ek...?




kalo berbual dengan Alysha ni kan, banyak kali buat Ummi terkujat kejap dengan soalan @ jawapan yang keluar dari budak yang belum pun genap umo 4 tahun ni (genap 4 tahun 4 Nov ni)




antara perbualan Ummi dengan dia:




soalan yang biasa Ummi tanyakan kat anak2 Ummi waktu diorang kecik2




Ummi : Alysha bila besar nanti nak keje apa?
Alysha : Emmm...


Ummi : Sha nak jadi doktor?


Alysha : Tak nak


Ummi : Habis tu, Sha nak keje apa?


Alysha : Haa.... Alysha nak jadi BOSS!!!


Ummi : terus terdiam


(tak penah lagi dengar jawapan ni dari kakak n abang2 dia dulu)






perbualan dia dengan Ayah pulak :



Alysha : Ayah, kenapa kita tak nampak Allah? Allah tu ada kat mana?



Ummi tak taulah apa yang Ayah jawab sebab Ummi tak berada bersama sewaktu perbualan tu berlangsung.......cuma, diceritakan semual oleh Ayah yang terkejut dengan soalan yang keluar dari mulut Alysha



banyak lagi perbualan yang menarik hati Ummi bila berbual dengan dia...tapi Ummi dah tak ingat sebab tak penah jot down kat mana2 pun...cuma apa yang ingat kat dalam kepala sekarang je dapat Ummi kongsikan



10 comments:

  1. skrg ni mmg advanced soklan anak2 ni kak...mungkin faktor persekitaran, sekolah atau media...kartun pun mcm2 dialog diorg

    ReplyDelete
  2. Salam Yong,

    Ok sekarang siapkan bank 'jawaban'!

    ReplyDelete
  3. Sz,

    tu la kan....sbb tu kene elakkan diorang dgn perkara2 negatif..klu tak diorang ni mudah terikut kan

    ReplyDelete
  4. kak Lima,

    hahaha....lagi senang nak buat answer scheme utk student dari buat answer scheme utk budak kecik sorang nih

    ReplyDelete
  5. wow,
    bagusnya Alysha.. bijak.. belum 4 tahun dah bertanya pasal Allah... semoga terus membesar dgn bijak & cerdas..

    ReplyDelete
  6. bib,

    dia mmg suka tny macam2....insyaAllah...Amin atas doa Bib

    ReplyDelete
  7. alhamdulilah Alysha aktif gitu.
    mmg kekadang tak terjawab kita dgn soalan cepu emas anak2 kan kak.

    ReplyDelete
  8. budak2 skang ni extra bijak hehehehe

    ReplyDelete
  9. lin,

    mmg lin....berpeluh gak memikir apa nak dijawab sblum perkataan tu kuar dari mulut kita

    ReplyDelete
  10. sweet,

    tulah kan....parent pulak le kene rajin cari jawapan supaya dapat bagi jawapan yg bernas

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages