Tuesday, January 10, 2012

#4 Terperangkap dalam lif

Dah dekat 40 tahun hidup di dunia ni
tak penah terlintas nak alami situasi mencemaskan sebegini
biasanya duk tengok citer2 kat TV jek
yang terperangkap dalam lif
citer2 seram dalam lif etc.

citer nih waktu kami balik KL ujung cuti sekolah lepas
bertolak dari sini, pas singgah TEMAN, terus ke KL
hubby cakap nak singgah PJ jap amik keta
sebab hubby parking keta hubby kat umah SIL kat PJ

bila dah sampai PJ (kuarters polis IPD PJ)
hubby ajak dinner kat Restoran Syed PJ tuh
kat umah SIL hanya ada niece hubby
sebab dia x ikut parents dia balik kg. sebab dia nak study utk final exam UiTM

plannya, naik umah SIL (tingkat 6) kejap nak mandikan budak2
then baru nak turun beramai2 makan
hubby dropkan kami kat tangga kuarters tu while hubby cari parking
biasanya, I'll wait for hubby sampai dulu then baru naik sesama
tapi, ntah kenapa, bila sampai ke lif je kebetulan lif dah terbuka
I just ajak semua naik dulu dan cakap 'takpelah, Ayah naik kejap lagi'

masuk dalam lif, tekan butang no. 6 untuk ke tingkat 6
kami baru je memuji2 keadaan dalam lif which were panel button lif tu dengan bumbung lif tu nampak cantik serba baru......sebab sebelum ni memang lif tu sangat buruk dan kotor.......tapi i heran jugak bila tengok lantai lif masih hitam kotor macam yang dulu

tak sampai seminit duk memuji
tetiba lif bergegar dan terus berhenti...
sepi
no. di panel sisi lif menunjukkan kami berada di tingkat 2

sudah
ape hal pulak nih

I just stayed calm je
I knew we're stuck!
We're stuck!!!
sama macam cerita2 yang sellau tengok kat TV
sama macam berita yg duk baca kat newspaper!!!!!!!!!

calm down
calm down

I explained everything to the kids
capai hp....isk....batt tinggal 1 bar je lagi
have to save the best for last
call hubby bgtau we're stuck





then dengar ada suara budak from the outside of the elevator
budak tu duk panggil 'makcik...makcik....tak boleh buka pintu ke?'
'makcik...lif rosak ke?'
I just jerit minta dia tolong bukakan pintu

then, i tried to open the door manually.......succeed......but
pintu luar masih utuh tertutup kuat...hanya pintu dalam yang berjaya dibuka

baca kat panel sisi lif tu, ada nombor maintenance untuk dihubungi waktu kecemasan
cuba call no. pertama-gagal
call no. ke 2- berjaya
bgtau situasi kami dan dia berjanji akan datang membantu

dengar suara hubby & few other adults kat luar
then dengar dorang cakap suruh stay jauh dari pintu sebab dorang nak umpil pintu luar guna kayu
bila pintu luar berjaya dibuka....sangat mengecewakan......
kenapa?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
sebab ni

see....we're not at hte same level of the 2nd floor...huwaaaaaaaaaaa....hanya ada lebih kurang 2 kaki bukaan untuk kami.....nampak kaki2 pak Polisi bersepatu iteww.....sib baik le kuarters polis.....so, ramaile polis datang menolong



so, Ummi dukung Firas & Alysha kuarkan ikut lubang lif tu dulu
yang lain2, tak berani amik risk
polis tu pun bgtau takut2 kami baru panjat dan kuar separuh badan, tetiba lif tu bergerak turun...cemana..isk.Nau'zubuillah
sabar menunggu....muka keletihan travel dari pagi dari Perak...last2 terperangkap dalam lif pulak




Adam emo.....asek nangis jek


Kakak & Abang habiskan masa main PSP


Finally, setelah sejam terperangkap....akhrnya lif tu turun perlahan2 ke groundfloor semula...setelah salah sorang polis tu did some manual settings as what told by the maintenance officert tu thru phone.....Alhamdulillah......

Nasib baik i takde pulak trauma.....cuma letihhhhh sangat

Moral of the story:

-Make sure you have your hp with you all the time
-Make sure your hp batt is always being fully charged
-Make sure other people always know where you are

I can't imagine if:

- I was stuck somewhere else alone
-My hp batt is zero
-I was stuck with a total stranger who looked like a convict
-I am a claustrophobia....mesti tak boleh nak handle the situation with the kids lagi around

Apa2pun, syukur Alhamdulillah selamat

17 comments:

  1. ya allah kak, sebaknya tgk lift tu ...huhuuhu syukur akak dan anak2 selamat....

    ReplyDelete
  2. Mieja....

    tula dear...memang ngeri wehhh...takleh bygkan kalo apa2 terjadi pada kami

    ReplyDelete
  3. Kalo saya pun mesti panik berhadapan situasi macam ni. huhu.. alhamdulillah semuanya selamat kak..

    ReplyDelete
  4. ya ALLAH sis..menakutkan.. yess, jgn expect kita xkan jd mcm ni kan.. sbb mmg possible je boleh jadi.. bayangkan klu bawak anak kecik, lagi laa panik..(masa ni bayang cemacam laa kan..haha)

    ReplyDelete
  5. ish saspen betul baca post kak ina kali ni

    ReplyDelete
  6. uuuuu, seram la...mizah dah 3kali terperangkap kat tmpt berlainan..kadang2 fobia dah..tp no choice, kena naik lift gak

    ReplyDelete
  7. ya ALLAH, dugaan akak dan anak-anak.
    cian kat Adam.
    alhamdulilah baby firas dan alysha dapat di kuarkan awal.
    saya mmg penakut dan juga fobia kalau naik lif. alhamdulilah tidak pernah kena begitu.

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah selamatt..if me mmg dah panik!!

    ReplyDelete
  9. Ya Allah.. siannya you & anak2.. 1 jam tu.. trauma jap..

    ReplyDelete
  10. ibuhebat,

    risau gak tapi pikir yg baik2 aje...alhamdulillah

    ReplyDelete
  11. Imaan,

    yela kan...siapa sangkat tetiba boleh terjadi pada kita

    ReplyDelete
  12. aida,


    mmg saspen those ticking 60 minutes tu

    ReplyDelete
  13. mizah,

    wallaaa...lagi hebat sampai 3x....akak sekali pun rasa dah serikkk

    ReplyDelete
  14. Farra....

    anak2 ada yg trauma....lepas kuar lif tu pun kami jalan kaki naik tingkat 6....leteih

    ReplyDelete
  15. sejam lama tu...huhu nasib baik semua selamat...lega

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages