Thursday, January 12, 2012

kisah my lil' 17mos old baby & toys


Frankly speaking, kami jarang belikan toys untuk Firas compared to Alysha.....sebabnya, Firas ni kurang suka dengan toys2 ni, minatnya sekejap aje....pastu beralih jadik engineer pulak.....bukak sana, bukak bateri, ketuk2 dan sudahnya.....................hancurrrrrrrrrrrrrr

Having 5 kids does not mean that all of them will behaved exactly the same between one and another at every stages of age.............contohnya lil' Firas nih..........entah apa le yang dimakan waktu preggie dulu......sebab lasak si Firas nih memang tiada tandingannnnnnnnnnnn..................lasakkkkkkk amatttttttttttt..............fuhhhhhhhhhh.....memang juara betul.........dahle lasak, sukaaaa sangat buli abang, kakak dia especially kak Yang dia le si Alysha......entah apa yang digeramkan dengan Alysha entah.........kejap dia tarik rambut Alysha....bila Alysha dah terjerit2 sakit, dia sengih je (maybe dia ingat Alysha seronok kut bila jerit camtu)...............kalo dapat mainan yang berbentuk panjang ke or dapat raket badminton ke, dipukul2 diketuk2 kakak abang dia sambil sengih2 kejar orang.......isk....apa le pe'el adik kecik nih

tapi....................kalau Alysha nangis (bukan disebabkan dia cth. nangis sebab Ummi marah ke etc).....kemain lagi pegi peluk cium kak Yang dia...siap tepuk2 dada kakYang dia dengan muka concern abis.......pandai pulak nak pujuk kakYang dia....

sekarang ni dah tak memerap Ummi sangat (kecuali time dia lapar or ngantuk nak tido)
dah pandai sebut 'Ayah' 'Abaaa(abang)' 'tatak (kakak)' 'iche (teacher)' 'tet (cat)' 'ish (fish)' 'nak' 'pesh (pampers)' 'tuto (tutup)' 'beh (bird)'

masih panggil Ummi as 'Ayah or yahhh'....huwaaaaaaa....nape la sumer anak2 memang lambatttt sangat nak buleh sebut Ummi nih? Aritu Ummi duk nyanyikan lagu 'Ummi' (nyanyian Haddad Alwi)....pastu dia pun ngikut jugak...cuma dia sebut 'Ummaaaa...Umaaaa' hemmmm.....memang payah agaknya nak sebut bunyi 'Mi' tuh,....takpe...takpe...bagi sikit masa lagi

sekarang lil Firas dah paham banyak instructions
contohnya : 'close the door' - dia pun g tutup pintu.....kalo cakap 'tutup pintu' pun dia g tutup pintu gak
'jom mandi' - cecepat angkat baju dia sambil berlari g bilik air
'buka baju' 'buka suar' 'buka pampers' --semua dia buat ikut arahan
'put it there' sambil tunjuk kat mana nak diletak --dia pun pegi letak kat mana yang kita suruh
'give this to kakak/abang/kakyang/ayah/ummi' --dia pun akan g bagi barang tu pada orang tersebut tapi weol kene guide dgn tunjukkan pada sape
banyak lagi basic instruction yang dia paham walaupun dia belum boleh bercakap secara zahirnya



Mula2 dapat mainan
pegang2
geget2...apa rasa mainan

Thomas pulak
picit2 mata Thomas
both nak dimain serentak

dah mula goncang2 mainan piano tuh



dah mula mem'proses' mainan....kuarkan bateri nak check bateri masih elok ke tak

penuh konsentrasi

tak lama lagi hancur le mainan nih kalo x diselamatkan

ape tengok2???
sampai meleleh air liur tuh mengerjakan mainan

6 comments:

  1. kak, my aufa pun lambat nak sebut ummi...1tahun1bulan, pandai appakk =bapak, tapi sebutan ummi jauh benar, jadi maaa pulak...susah kot nk sebut ek..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mizah,

      ye kan?anak2 akak semuanya payah benor nak sebut Ummi....memang agak lambat le berbanding perkataan lain

      Delete
  2. hehehe.
    comel bam bam pipi firas.

    p/s haifa pula klu mama dia ni panggil baba dia 'yang'. dia pun sama panggil baba dia 'yang'.

    ReplyDelete
  3. geram tgk pipinya tu...

    anak2 memang x sama pe'el nya..

    anak2 i pun semua lambat sebut 'ibu'... ayah lah yg paling cepat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lin,

      dia tgh demam n sakit mulut skrg...dah susut bambam pipi dier

      Delete
  4. bib,

    dah susut dah pipi dia tuh...tgh demam

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages