Friday, November 14, 2008

Tutorial on How To Change Your Template

Since Ummi tukar skin ni, quite a number jugak yang bertanya macam mana nak tukar template blog diorang jugak...Ummi paham..sebelum ni Ummi dah berpuluh kali cuba tukar tapi failed...jadi,Ummi amik kesempatan ini berkongsi secebis ilmu yang Ummi ada (berkat tunjuk ajar aida jugak)...
.
.

It's actually quite simple to change your template in blogger. Here's how to do it step by step!
.
1) Before you begin you need to install the Firefox web browser. (Internet explorer doesn't read my coding right and causes errors for installation)
.
2) Now using Firefox as your browser go to your Blogger Account dashboard and click on "Layout" it will bring you to your page elements page (you will only need firefox for installation- you will be able to use any browser to view your blog)
.
3) Now copy/paste all your page elements in notepad (or any work processing program). Your page elements are your Pictures, widgets, links, HTML, & Text- which are located in your sidebar.
.
4) Now go to your desired layout and Click on the "download" link below the picture.
.
5) Select & Copy the code (Ctrl+C)
.
6) Go to your Blogger Account dashboard and click on"Layout"
.
7) Then click the link at the top of your page named "Edit HTML"
.
8) In the code box "Right Click" and in the menu select the option to "Select All" (once all the code is selected it will all be highlighted)
.
9) Then paste the new code into the code box (Ctrl+V)
.
10) Then click "Save Template" and view blog and you will have a new layout!
.
11) Now you can re-add your page elements (copy and paste from notepad)
***credit to Lena
.
boley paham ke???
I'm not so sure about other template yg uols nak copy tapi semasa proses penukaran template berlangsung, my template yg I guna mmg kene buka dari mozzila firefox & my blog pon kene buka guna mozzila firefoz..kalo guna IE-internet explorer mmg tak jadi...bila dah settle tukar template, bolehla buka dari IE seperti biasa...SELAMAT MENCUBA!!!!
.

11 comments:

  1. saye bukak blog akak dr IE7..
    okey jerr, xde error... :p

    ReplyDelete
  2. arnie...
    wktu nak install tukar template tu je kene guna mozzila firefox..bila dah settle..buleh guna IE mcm biasa..in fact,skrg pon akak buka guna IE

    ReplyDelete
  3. arnie...
    wktu nak install tukar template tu je kene guna mozzila firefox..bila dah settle..buleh guna IE mcm biasa..in fact,skrg pon akak buka guna IE

    ReplyDelete
  4. salam singgah kak ina...canteq blog akak...good tutorial...

    ReplyDelete
  5. Ok kak. Thanks for the tutorial. Memang best dapat tukar template ni kan...hihihihi

    ReplyDelete
  6. Cikgu... saya pelajar baru nak melapor diri nih... ngeh ngeh ngeh...

    ReplyDelete
  7. sayang ibu,
    thanks..moga bermanafaat pada semua..selamat mencuba ya

    ReplyDelete
  8. ibu addin & nasa....
    tula kan..dulu sokmo tak jadi..bila dah menjadik nih..rasa best jek..rs mcm nak tukar hari2 :)

    ReplyDelete
  9. cikwawi...
    meh belajar ngan cikgi nih..hihi...esok jgn lupa bayor yuran tauuu

    ReplyDelete
  10. akak, thank ya... tp bila ya Aja nk tukar template..hua3x.. blog pon update ciput2 je..uhukss

    ReplyDelete
  11. aja,

    kalo dah tukar template..wajib hapdet blog selalu tawww

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages