Monday, April 5, 2010

Kisah Adam...Kisah Helikopter-Part 1

Kisah Adam Ikhwan
Adam ni anak Ummi yang ke 3...dia ni seorang yang independent dari kecik...maklumlah, sejak dalam perut lagi Ummi dah ke hulu hilir keje sambil study...siang keje, dari pukul 8-11pm pulak g study kat UKM...lepas bersalinkan Adam seminggu je Ummi dah masuk ke kelas semula...sian Adam selalu kene tinggal kat bibik Ani...Ayah pulak sokmo keje outstation...
.
Waktu dia kecik dulu sampailah umo dia 6 tahun, Ummi & Ayah selalu risau sebab percakapan dia tersekat-sekat macam 'gagap'...bila dia kalut nak bercakap, mula la gagap dia datang...so, Ummi guide dia suruh dia cakap pelan-pelan...Alhamdulillah...by the time dia naik darjah 1, gagap dia dah hilang
.
Waktu umo 5 tahun, Adam sekolah tadika kat Tadika Maria Semenyih...waktu ni Ummi duk sorang² kat Perak...naik umo 6 tahun, Adam ikut Ummi ke Perak...memula Ummi masukkan Adam ke Tadika Islam Pintas...tapi after 6 months kat situ, Ummi tak nampak progress apa² pun bagi Adam compared dia kat Tadika Maria dulu...then Ummi masukkan dia kat Tadika Montessori yang baru bukak pulak...caca merba jadinya sebab dia dah belajar 3 kaedah pembelajaran dalam masa 2 tahun...sian Adam, salah Ummi jugak...I wanted the best for him tapi end up Ummi buat dia confused sebab all the 3 kindy ada kaedah mengajar yg sangat berbeza...dan Ummi tetap prefer kaedah yang digunakan oleh Tadika Maria (Kakak & Abang belajar kat sana for 2 years)
.
So, bila Adam naik darjah 1...dia masih tak berapa tahu membaca...hati parent mana yang tak runsing bila anak dah naik ke sekolah rendah tapi masih belum tahu membaca...walaupun lepas placement test pada minggu pertama persekolahan, Adam ditempatkan di kelas ke 3 out of 7 kelas...selepas, ujian KIA3M akhir bulan pertama yang diadakan untuk mengesan kebolehan pelajar membaca, menulis dan mengira...resultnya, Adam kene masuk kelas pemulihan sebab memang dia tak boleh membaca...memula, memang Ummi sedih bila dia kene masuk kelas Pemulihan..tapi at the end of 1st month, Ummi bersyukur sangat sebab hanya dalam tempoh masa singkat tu, ADAM DAH BOLEH MEMBACA!!!...syukur...terima kasih bebanyak pada guru² kelas pemulihan yang memang bertungkus-lumus membantu pelajar² macam Adam ni...
.
So, Adam naik balik kelas biasa tapi tak dapat naik kelas ke 3 lagi dah...masuk kelas ke 4 aje...tapi bila result hujung tahun keluar..Adam kene turun kelas ke 5 pulak untuk darjah 2...Ummi memang susah sangat nak manage Adam...sebab dia budak yang sangat aktif...kejap je boleh bertahan kat meja belajar...lepas tuh terus lesap main kat luar...sangat berbeza dengan Haiqal (yg manja) dan Kakak (yg senang dengar kata)...Ummi memang tegas dengan anak-anak...rotan memang sentiasa ada kat rumah tapi jarang digunakan unless kalau dah perlu sangat...setegas-tegas Ummi, tegas lagi Ayah...hanya Ayah yang boleh menundukkan Adam untuk duduk belajar diam-diam kat kerusi selama mana yang Ayah nak....Ummi tak mampu buat camtu...sebab tu kalo Ayah balik pada weekend sebelum diorang exam, Ummi memang gembira sebab sekurang²nya weekend tu akan terisi dengan ulangkaji anak bertiga tu...
.
Ujian bulan Mac baru je berlalu...balik je sekolah masing² akan ditanyakan result tiap subjek yang diorang ambil...tanpa disangka² Adam berjaya dapat No. 1 dalam kelas dia...Ummi macam tak percaya je...Adam tersengih² lebar...Haiqal masam muka jeles sebab result Haiqal pulak menjunam especially paper BM Penulisan..isk...
.
Maka, sebagai hadiah buat Adam...Ayah belikan helicopter remote control dan Ummi belikan telescope untuk Adam meninjau bulan bintang pada malam hari....

1 comment:

  1. akhirnya adam boleh...hadiah mmg yg berbaloiii dengan usaha..

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages