Wednesday, April 21, 2010

Bila anak-anak tak sihat....

pic from here

Ayah masih di bumi Switz....tetiba, anak-anak Ummi silih berganti demam...macam dibuat-buat passing batonnya...isk...

Mula-mula sekali, si Alysha badan dedar-dedar panas last Wednesday...demam takla tinggi sangat...Ummi kasi ubat demam dia yg ada kat umah tu je...the next day, dah baik...Alhamdulillah...

Petang tu, si Adam balik sekolah mengadu pening kepala...I knew the sign...kalo dia ngadu pening tu, petanda dia nak demam...and it's true...malam tu body temperature dia dah naik...bagi ubat demam & tido...hari Jumaat dah kurang sikit panas tapi still demam

Petang tu, Ummi balik keje je Kakak suruh rasa dahi dia...emm..panassss...Adam dah baik demam & now berjangkit kat Kakak pulak...adeh...Kakak nih dahle yang paling susah nak makan ubat...baik le Alysha lagi senang nak suruh makan ubat...tapi, dia makan jugak sebab Ummi cakap kalo dia still x baik demam on Saturday, Ummi taknak bawak dia g jejalan kat Tesco...and again, the next day dah baik demamnya

Pelik sungguh....sehari je semua dah baik demam...

Hari Isnin malam, Ummi rasa badan Alysha tetiba panasss sangat...isk...demam pulak ke? ummi cecepat kasi ubat n pastu dia tido awal...si Haiqal pulak lepas Maghrib tu mengadu letih & mengantuk...Ummi pun dah tau sign dia nih kalo nak demam...memang iye pun...panasss dahi dia...kasi ubat & dia pun tido jugak

Hari Selasa siang, Alysha dah surut demamnya...Haiqal still panas...tapi bila petang Ummi balik keje, Haiqal pulak dah kebah berpeluh & si Alysha terasa panas pulak...Ummi kasi ubat & dia melepek je nak berpeluk dengan Ummi...lepas 1/2 jam, suhu badan dia dah turun...tetiba, kemain menyanyi menari bagai...hehehe...dah rasa lega la tuh...terus nak main-main ngan toys dia...Alhamdulillah...

Pagi ni si Alysha memang dah tak demam...tapi....si Haiqal makin panas pulak badannya...so, Ummi bawak Haiqal g klinik sbb Ummi tau, si Haiqal kalo demam mmg lambat baik sbb tonsilitis dia tu...dan betul tekaan Ummi, tonsil dia dah memerah...doc kasi 3 jenis ubat and Alhamdulillah, bila Ummi balik tengahari tadi, dia dah kebah...tengah layan game kat PC...

"Ya Allah....ku selalu diuji dengan berbagai ujian ketika suamiku tiada di sisi...Kau kuatkanlah diriku mental & fizikal untuk mengharungi ujian-ujianmu ini ya Allah..."

8 comments:

  1. saya doakan anak2 kak Ina cepat lega...rindu ayahnya kot..

    ReplyDelete
  2. rindu ayah leee kot ekk..semoga akak tabah..time ngandung mmg byk dugaan...wahhh cam saya dah 3-4 kali ngandung punya ayat..

    siyess...staff sayaa...ngandung anak no 5...ya allah...cuti n mc jek semedang....sampai saya soh dia stop ngandung dah....sbb tiap2 thn beranak!!! aduyaiii

    ReplyDelete
  3. ya allah kak..besarnyer dugaan allah bagi..saya doakan akak sihat hendaknya dan juga anak2 begitu juga..semoga allah permudahkan semuanyer buat akak...amin

    ReplyDelete
  4. Dayah...

    thanks for the doa...nak kata rindukan ayahnya...mmg diorg dh biasa jmp hubby on weekends jek

    ReplyDelete
  5. nuds,

    ntahla kan...maybe la kot...mmg byk ujian...kekadang rasa cam tak tertanggung dah...huwaaaaaaa

    ReplyDelete
  6. lin,

    thanks for the doa...moga akak diberi kekuatan untuk menempuh segala ujian dariNYA

    ReplyDelete
  7. Salam sis, minta izin lalu, bloghopping!:D
    anyway,pasal anak2 selalu demam2 tu, skang tengah musim..tapi nak kena jaga juga, my sons gitu juga..asal petang je, demam..asal petang je, demam..DR cnfmkan kena laryngitis..so kena hati2...
    apa2 pun semoga anak2,sis sihat sentiasa..

    ReplyDelete
  8. Scorpio Girl,

    tengs sudi singgah...mmg musim sekarang ni kan...semoga anak2 kita sentiasa dilindungiNYA

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages