Monday, April 26, 2010

Alysha at 29++ months

her 1st tricycle (lihatlah kualiti pic di saat² nazak camera Ummi)

menayang basikal baru

berbasikal pakai CD jek..huhu...maloo la cayang


Dah lamaaaa Ummi tak bercerita tentang Alysha...

Tengoklah gaya dia dalam pics kat atas nun...bukan main sonok naik her 1st tricycle...actually, pics tuh diambil bulan Jan dulu sebelum camera Ummi terus kong...memula naik basikal tuh, asek ngundur ke belakang jek tolak guna kaki...dia tak pandai guna pedal tu lagi
lepas tu, bila dah pandai kayuh guna pedah, asek kayuh ke belakang gak
baru seminggu dua nih baru pandai kayuh ke depan
heheh

Mulut pulak sekarang becok bertanya itu ini

antara soalan lazim:

asal switch ON je TV
dia akan tanya

'Ummi...citer apa tu Ummi?'

then bila Ummi jawab

cth. 'Majalah 3'

cepat pulak dia respond.

'Owhhhh'

then, waktu Ummi tgh drive
dia tanya

'Ummi...pokok apa tu Ummi?'

erk...terkedu jap Ummi
mana le Ummi nak kenal pokok² yg diorang tanam kat tepi jalan tuh
Ummi jawab je lah

' Pokok hijau'

ngeeee...bantai jelah labooo
Alysha as usual akan respond

' Owhhh'

kalo kat dapur lak,
dia tanya

'Ummi....masak apa tu Ummi?'

Ummi jawab,

'Masak kari'

dia respond

'Owhhh...Alisa(pelat) pun nak masak jugak'

sambil tangan dah mencapai bawang besar
masukkan dalam lesung batu untuk ditumbuk
bersama-sama kulitnya
erk...!

cakap pasal pelat nih
anak² Ummi yang lain tak penah pelat waktu kecik dulu
Alysha sorang jek pelat
dia takleh nak sebut huruf 'S'
bila sebut gak dah jadik bunyi 'TH' or 'T'

cth.
Alysha = aliTHa
sibuk = THibuk

sayang = Tayang
satu = Tatu or kekadang THatu

puas Ummi ajar dia sebut sebutan 'S' betul²
tapi tak dapat-dapat gak
hemmm....
takpelah sayang
nanti harapnya
bila Alysha besar sket bolehla sebut betul² ye




12 comments:

  1. Cantik basikal alysha. Iman klo naik basikal dia bukannya nak kayuh, tapi di tolak pakai kaki.

    Samalah kak ina, iman pon pelat gak, ada sebutan yg jelas...ada yg tak.

    ReplyDelete
  2. fiza,

    alysha memula dulu pun tolak pakai kaki...puas diajar baru pandai kayuh

    iman pun pelat gak ye?heheh...kekadang dengar dia sebut tuh kiut gak kan

    ReplyDelete
  3. aduhai..mesti seronok sgt dpt basikal..kan...

    itulah kak..budak2 kan..letih layan soalan2 diaorang...tak jawab nanti x berenti tanya lagi dan lagi...

    ReplyDelete
  4. hahaha.....rindu aa k ina..lama tak berporum,busy giler....

    ohh alysha sgt excited dgn new gadget...

    ReplyDelete
  5. lin,

    memula dapat tuh x brp eksaited sgt sbb dia tatau nak pakai...dh lelama, pantang le org lain sentuh beskal dia hehe

    aah...mmg mulut tanya itu ini...nak tak nak kene jawab...sbb time ni lah otak dorang tgh berkembang kan

    ReplyDelete
  6. kop,

    tulah...apesal menyepi dari porem...dah sunyi jek umah porem kita tu huhu

    ReplyDelete
  7. ku mmg nak msk porum tu...tp aku nih once dah start berporum..confirm tak buat ebnda lain dah....tp aku selalu gak bukak tp SR je

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages