Friday, April 9, 2010

Here It Comes Again...Ouch!!!


credit to this site

During expecting Alysha, Ummi kene Pelvic Pain (sakit di pangkal peha)bermula dari usia kandungan 4 bulan..memang seksa...nak melangkah naik turun tangga pun sakit..nak angkat kaki pakai suar pun sakit..dari position duduk bersimpuh ke bersila pun sakit...

Bila tanya gynae Ummi time tuh, Doc Fazlina, jawapannya...'nanti dah bersalin, hilanglah sakitnya'........adeh...memang seksa

Preggie kali ni, Ummi harap sangat tak kene lagi pelvic pain nih...tapi...tup-tup kene lagi since last 2 weeks...cumanya, dah beralih tempat..kalo dulu kat bhg pangkal peha depan...sekarang, kat bahagian tulang tongkeng kat belakang...klu tengok Fig. 1(ecececeh) kat atas nun, bahagian yang sakit sekarang tu kat bahagian 'sacrum'....

Kali ni lagi seksa rasanya...tengah duduk atas kerusi, then angkat kaki kanan nak menguit sikit pun dah terasa ngilu sakitnya...ya Allah!!! memang besar dugaan ibu mengandung nih...memang setimpal dengan pahala yang dijanjikan...

Bila tanya gynae sekarang, Datin Mimin, pun sama jugak..memang takde ubatnya..katanya sebab ligamen² melembut plus Ummi dah banyak kali beranak...sebab tu waktu the 1st three pregnancies dulu takde masalah pelvic pain nih....

Nak kata apa kan...Ummi redha ajelah walau hakikatnya...sakit Tuhan aje yang tahu...tak semua orang diberi rasa sakit nih...Ummi antara orang yang terpilih banyak dosa gamaknya..huhu

Ummi takleh bayangkan macam mana nak harungi lagi 4 1/2 bulan dengan pelvic pain ni...kalo dulu sakit pun Ummi takyah nak dukung sesape sbb Adam pun dah umo 5 tahun...tapi sekarang, si Alysha tu asek nak berdukung jek...terpaksa lah layan...dia bukannya tahu pape

Syukurlah semester tinggal less than 1 month je lagik...
so, takyah le berdiri lelama time dah sarat nnti...
sem depan pun insyaAllah takyah ngajar sebab tak lama lepas tu
dah nak amik maternity leave pulak...Alhamdulillah syukur
some info on pelvic pain from here:
Pregnancy Pelvic Pain

Posterior pelvic pain (in the back of the pelvis) is four times more prevalent than lumbar pain in pregnancy. It is a deep pain felt below and to the side at the waistline, and/or below the waistline on either side across the tailbone (sacrum). Such pregnancy pelvic pain may be experienced on one or both sides.

Posterior pelvic pain in pregnancy can extend down into the buttock and upper portion of the posterior (in back of) thighs, and does not usually radiate below the knees. It can be associated with pubic pain. The pain does not quickly resolve with rest, and morning stiffness may also be present.

Posterior pelvic pain during pregnancy can be brought on or exacerbated by the following activities:

Rolling in bed
Climbing stairs
Sitting and rising from a seated position (such as getting in and out of cars, bathtubs, bed)
Lifting, twisting, bending forward
Running and walking.

A job that involves prolonged postures at extreme ranges (such as sitting at a computer and leaning forward, standing and leaning over a desk or workstation) increases the risk of developing pregnancy pelvic pain.

Unlike many other forms of lower back pain in pregnancy, a previous high level of fitness does not necessarily prevent posterior pelvic pain while pregnant.

9 comments:

  1. bersabar jer lah ubatnya Hez.. i dulu pun seksa juga masa mengandungkan aliya.. tp bila dah hri2 melayan sakit tu, tak terasa.. kita akan feel ianya part of diri kita.. (berbelit punya ayat..)..

    cuma kdg2 tu jd sedey & sayu, bila suami kata sajer2 nak mengada sakit.. sbb masa anak no1 & no2, ok jer... huhuuu...

    ReplyDelete
  2. i feeeeeeeel u.

    dah terasa2 dah sakit tu...adoi....

    ReplyDelete
  3. Mama Miya,

    I thought orang yg dah beranak ramai baru kene pain nih...huhu

    seksa kan?tapi I try to think in a +ve way la kan...tiap kesakitan tu menghapuskan dosa kecil...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. kakyong BIB,

    sian Bib...macam tulah...tak semua hubby ni paham kepayahan isteri waktu mengandung nih

    sy memang dah terbiasa gak ngan pain ni....cuma pergerakan jadi terbatas...sbb sy nih mmg jenis nak cepattt jek...so, bila sakit tu datang..sumer keje jadik selowww

    ReplyDelete
  6. aduhai..cian akak..mungkin org2 yg ramai anak ada tips utk kurangkan sakit tu kan kak...

    ReplyDelete
  7. saya kak anak k2 aritu memang sakit kang kelengkang. itu kira pelvic pain k erk. jalan mengengkang. dulu saya x paham ngaper org ngandung jalan kengkang, sbb anak pertama x rasa. bila yg k2 rasa tu yg paham kenapa bleh kengkang time jalan. hehehhe

    ReplyDelete
  8. lin,

    tak tahulah apa tipsnya...dh tny ramai org tapi sumer takde solution pun huhu

    ReplyDelete
  9. puan punyer,

    aah...area tulang pelvic jugak tu kan

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages