Monday, April 5, 2010

1st pregnancy checkup at Pantai Hosp.

Last Saturday, Ummi ada appoinment dengan Datin Dr Mimin kat Hosp. Pantai Ipoh...actually, this was the 2nd checkup sbb bulan Feb dulu dah buat checkup dengan Dr Rasliza kat KPJ Kajang...tapi bila dipikirkan bukan selalu Ummi nak balik KL, Ummi tukar tempat checkup ke sini...senang sikit sebab dekat...
From previous experiences bila nak checkup mesti pepagi dah bertolak sebab taknak dapat giliran yang lambat (dulu bila checkup kat AzZahra Bangi..perghhh...berasap montot menunggu)...kami sampai ke Pantai jam 8.40am...just nice...terus bagi GL kat clerk Dr & tunggu Dr sampai...sambil menunggu di ruang yang sangat cozy tuh...dapat gak belek² parenting magazines & buku² ilmiah tentang kehamilan...budak² tu pulak tunggu kat ruang menunggu kat depan tu yang ada 2 big LCD TV sets...memang dioarang tak kaco Ummi & Ayah tengah tunggu Dr kat dalam tu...tak sampai 10 minit menunggu Dr dah sampai...kecik molek je orangnya...dan to my surprise, kami adalah patient yang PERTAMA!!!...wah...memang hari ini dalam sejarah le...dah 5 kali mengandung, ini le kali pertama dapat jadi patient pertama untuk pregnancy checkup
Alhamdulillah...Datin Mimin memang sangat friendly & humble...then, bila scan tengok baby...baby aktif sangat...asyik bergerak² bila Dr nak ambil ukuran kepala, body dia...ukuran kepala & EDD pun hampir tepat...tapi lupa pulak nak mintak Dr print kan scan pic tuh...takpelah...insyaAllah, bulan depan Ummi mintak..plus bulan depan Dr cakap dah leh tengok sama ada baby girl or boy...berdebar pulak rasanya...
few details on the checkup:
  • berat hanya naik 0.9kg berbanding 2 bulan lepas (it's normal for previously overweight mom untuk naik berat yang sedikit waktu preggie...huhu)
  • blood pressure low 90/50 je (Ummi mmg sokmo kene low BP bila preggie)

then, kene amik darah...yang bestnya, staff bertugas untuk inject tuh memang terror betul la...Ummi tak rasa sakit langsung...tau² dah nampak darah Ummi masuk dalam syringe tuh...Ummi memang dah jadi habit, kalo orang nak jab amik darah..Ummi mesti tengok from A-Z prosesnya...kalo tak tengok, Ummi takut nanti rasa terkejut pulak bila jarum tu masuk dalam kulit...huhu

8 comments:

  1. kite sukaaaa ahhhhhhhh dgr citer org check up sana sini...kita tumpang gembira ajaa...

    ReplyDelete
  2. lau hajar dulu sampai sekarang takut betul time kene ambil darah...

    ReplyDelete
  3. mommy anis,

    insyaAllah...akak doakan moga ada rezeki anis dapat adik lagi

    ReplyDelete
  4. hajar,

    mmg selalunya org takut bab nak amik darah ni kan...ngeri je tgk syringe tuh

    ReplyDelete
  5. alhamdulilah baby sihat...klu part amek darah sy tak tgk pun..penakut..tp mmg klu amek darah mmg kat belakang tapak tangan..situ jea ada urat...
    tp x sakit pun bg sy klu compare amek kat lengan...

    ReplyDelete
  6. lin,

    amik darah kat belakang tapak tangan?lagi seriau akak...akak biasa kalo preggie nih amik kat lengan jek

    ReplyDelete
  7. kak... rendahnya BP
    sama cam daku! hahaha

    mesti selalu rasa cam piong piong nak pitam kan? huhu tak suka tak suka..

    nak solat pon kena duduk lama2 dulu, minum air banyak2... baru leh solat tanpa tumbang time rukuk huhu apa daaa....

    akak pon camtu ke?

    ReplyDelete
  8. ena,

    mmg rendah...dan mmg selalu nak pitam...esp kat rumah...sbb kat umah takdela asek duduk je cam kat opis nih...klu kat opis, ku akan pening time ngajar sbb asek berdiri je kan

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages