Friday, March 23, 2012

Alysha + penjara


Nak cerita alkisah budak ni pulak yg berumur 4thn 4 bulan nih
sekarang ni amatla kuat merajuk
sikit2 nak merajuk
sikit2 nak menangis
adoyaila anak
mana le nak melayan dia lagi, nak emlayan lil Firas lagi

pepagi paling haru-biru
bangun tido liat
nak mandi pulak, nak Ummi mandikan
nak Ummi lapkan
nak Ummi pakaikan baju
serba-serbi nak Ummi pakaikan

dan siap question Ummi balik bila Ummi suruh bangun n siap ke sekolah
'kenapa Firas boleh tido lagi, tak payah bangun mandi macam Alysha?Alysha pun nak tido lagi macam Firas'
dah nak kene explain pulak kat dia

semalam lepas amik dia dari tadika
nak menyinggah ke kedai runcit kejap
elok je parking, dia cakap
'tengok tu Ummi....bird!'
Ummi buat tak endah jela sebab kat situ memang banyak burung2 terbang sana sini pun
bila dah turun pun,
dia still duk eksaited asek duk tunjuk
'bird...bird'
Ummi jenguk jugak mencari
tapi tak nampak kat mana birdnya sebab dia tunjuk arah di kedai

tanya lagi, 'mana birdnya Alysha?Ummi tak nampak pun?'
'itu la Ummi' jawab dia lagi
'mana?'
tanya Ummi sambil mata meliar cari bird yang dimaksudkan tuh
'tu la Ummi...BIRD YANG DUDUK DALAM PENJARA DIA TUUUUU'
'
'haaa?'
'oooohhhhhhhhhh'
terus Ummi tergelak kat situ

mana tak gelaknya
rupanya patung burung kat dalam sangkar kayu

'tu bukannya penjara Alysha...itu sangkar dia'

'Ummi tepuk2 la tangan.....nanti mesti dia bunyi kokokok macam ayam kat TF tu'
hahahahah...tergelak lagik
kat TF sana dulu ada patung ayam berbateri, yang mana kalo kita tepuk tangan kuat2, dia akan bunyi dan bergerak 2 kepalanya

hadoyai


4 comments:

  1. Salam Yong,

    never take kids' feelings and view for granted. Sensitif deme nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. AKAK,

      INA MMG SETUJU AMAT DGN STETMEN AKAK NIH

      Delete
  2. alisya dah besar kak (banding ngn pic kat profile)..comell..rambut dia dah panjang..curly lagi...tak nafi..ayat budak2 nih memang kadang tersurat dan tersirat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyzal...

      aah dorang dah besar...sama le cam Afham...dah besar....hehe makin curly bila panjang nih

      Delete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages