Tuesday, March 6, 2012

Kursus kahwin

*pic credit to Google

Semalam waktu tengah driving balik dari kerja, terdengar di radio Era ke Hot.fm yang ada yang ternampak Ella menghadiri kursus kahwin...ehem2....tahniah ye Ella yang cantik ayu dari dulu tuh

Terkenang semula kursus kahwin yang diambil in 1996....it's a one-day course....sekarang ni berapa hari ye? Banyak juga informasi berguna yang tak dipelajari di sekolah bab munakahat ni kan?

Pegi ke kursus tu bersama hubby(waktu tu tunangan la kan)...tapi bila masuk ke kelas, kene duduk asing2 lelaki di depan dan perempuan di belakang....so, tercari2 tempat kosong since kelas hampir penuh dengan peserta....yang ada kosong pun nun di belakang....elok duduk je, disapa oleh adik cantik di sebelah....memang rupa parasnya sangat cantik....kulit putih melepak, rambut perang(dia berselendang) dan mata pasak, kata orang Kedah, atau dalam bahasa Melayu, matanya perang cair....memang cantik.....orangnya kelihatan masih muda

Agaknya, dia memang tercari2 orang untuk lepaskan perasaan yang terbuku di hati....diceritakan yang dia dipaksa kahwin oleh keluarga dengan pemandu lori, sedangkan dia bercinta dengan orang lain tapi boifren dia keje kilang je katanya...umur adik tu baru 18 tahun tak lulus SPM.....dari personal viewpoint, kelihatan macam budak bermasalah....mengalir airmatanya bila bercerita...katanya, dia nak lari dari rumah dan kahwin dengan boifren dia...adusssss.....cemana nih....

Kepala ligat memikir cemana nak nasihatkan adik cantik nih...sian dia....dipaksa kahwin tanpa rela....dia cakap family dia memang tak nak dengar pendapat dia....terus je terima pinangan tunangan(tunangan paksa) dia tanpa persetujuan dia.....ya Allah...masih ada lagi kes kahwin paksa ni ye? dia cakap lagi, datang kursus ni pun dihantar dan dijemput oleh ayahnya dan once settle kursus kahwin, dia akan dikahwinkan dalam bulan itu jugak......dia tak berani nak melawan sebab ayahnya sangat garang orangnya....terpaksa menurut walaupun hatinya memberontak...katanya, dia nak menyusup keluar lari dari rumah waktu malam....

Pujuk2 dia....suruh dia buat solat istikharah minta ditunjukkan jalan yang benar.....minta dia kenal dulu dengan tunangan dia....mungkin beliau adalah calon suami terbaik buat dia......pesan sangat kat dia, jangan sekali2 lari dari rumah....kita belum tentu pasti apa yang akan terjadi seterusnya....restu orang tua tu penting.....

selesai kursus tu sampai sekarang, dah tak pernah berjumpa ddengan dia lagi.....dah terlupa pun sape namanya adik cantik tu.....zaman tu mana ada lagi henfon2 nih....sape yg pakai hpenfon tuh memang anak orang kaya jela......entah apalah nasibnya sekarang...didoakan semoga beliau gembira bersama suami yang dikahwininya....Amin

4 comments:

  1. Syukur dgn perjalanan diri sendiri. Berdoa untuk kesejahteraan mereka. Moga semuanya menuju kejayaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Kak Azie....kekadang kita fikir masalah kita berat...tapi lebih berat dan besar lagi masalah orang lain...syukur Alhamdulillah atas apa yang Allah kurniakan pada kita

      Delete
  2. dulu kursus kawen kat zura akademik bangsar tu..best sebab penceramah best..kalau tidak,tertidurlah nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ila,

      penceramah kursus kawen ni biasnaya ustaznya kelakar2 kan?hehe baru x ngantuk

      Delete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages