Friday, December 12, 2008

Asthma attack

Dah lama rasanya tak kene asthma attack nih...nak dijadikan cerita...bermula dengan sakit tekak last 2 weeks sebelum balik KL...dah amik ubat..biasalah..doc kasi lozenge biasa je...tapi Ummi makan tak ikut time pon...
.
.
pastuh, dah mula batuk-batuk kosong...xde kahak...
.
lepas seminggu,makin teruk batuk...
.
g jumpa doc lagi, rupanya tekak makin teruk...dapat ubat batuk + antibiotik...tapi dalam kesibukan nak sambut aidil adha...Ummi asyik skip antibiotik je...ubat batuk pon dah habis sebotol..
.
batuk makin teruk
.
nak tido malam punyala seksa..batuk macam nak terhambur sume isi perut...
.
balik sini hari rabu...batuk sampai tulang rusuk pun sakit...
.
hari khamis, Ummi dah rasa mengah semacam...nak bercakap, nak makan pon rasa sesak dada sangat...pegi jmp doc lagi..rupanya, lung sebelah kiri ada bunyi dah..doc ckp ' you kene amik neb sekarang jugak'....lepas amik 1st neb, doc check tak okey lagi...
.
cuak lak bila tgk muka doc..sbb muka dia macam risau je, tak semanis selalu...
.
dia suruh dtg lagi tengahari utk amik 2nd neb...
.
dia kasi MC dan tulis kat situ 'Acute Bronchiol Asthma'
.
pas amik 2nd neb, doc ckp lung dah clear
.
tapi dia suruh amik 3rd neb lak petang to ensure betul2 okey
.
alhamdulillah...i'm getting better
.
tapi each time lepas amik neb or makan ubat asthma, satu badan menggigil
.
sekarang nih macam nak kene selsema pulak
.
maybe ofis nih sejuk sangat kot...
.

5 comments:

  1. Salam, K.Ina. Kesiannya, tak sihat...Sekarang dah ok ke? Kerja kuat sangat ni, sampai kena asma'. Kalah sejuk kat UK...:D (gurau2 jer, ya?). Harap akak cepat sembuh. Jaga diri akak elok2 (hehehe, pandai jer saya nasihatkan kat orang). Doakan kat saya jugak, biar sihat2 selalu. Sekarang dah start sejuk kat sini. Ok, akak. Take care tau! Salam
    (Syikin UK)

    ReplyDelete
  2. Salam Syikin...baru duk tingat kat Syikin semalam..sini pon 'winter' gak hihi..musim hujan...bestnya dah mula winter..bila nak update FP...akak buka asek pic2 lama je...update tauuuuuuu

    ReplyDelete
  3. Wa'alaykummussalam. K.Ina, rindu nak tengok gambar2 Syikin kat sini, ya? Hehehe...Syikin dah update gambar2 baru kat fp. Khas untuk K.Ina, untuk penuhi permintaan K.Ina...;) Kat sana 'winter' jugak, ya? Kat sini sejuk betullah akak. Kadang-kadang malas nak keluar rumah. Tapi, still rajin nak merayap. Weekand lepas, 2 hari tak lekat kat rumah...hehehe...:D (Syikin UK)

    ReplyDelete
  4. salam kak

    selama saya membaca buku kesihatan
    ada juga doktor yang mencadangkan bg org asma makan omega 3 untuk avoid sejuk dalam. setakat ni kekwn yg ada masalah tu mula nmpk good sign. cubalah.

    ReplyDelete
  5. N,

    omega 3 ye...aritu ada gak duk amalkan mkn salmon oil(ada omega 3)
    tapi sejak alysha dah cecah setahun ni,otomatik jd malas nak amik suplemen..isk..kene amik balik all the suplemen camni..thanks ye

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages