Monday, December 15, 2008

Hari raya haji 2008




Raya haji tahun ni tak berapa best sangat..sebabnya...cuti Ummi dah habis...last kopek...dapatla dua hari - Selasa & Rabu, Khamis dah keje...uwaaaa...tak best betol laaaaaaaaaaa......
.
Kami balik SP hari Jumaat malam...kat rumah maktok kelam-kabut semua orang sibuk...sebab kaklong Ila nak buat kenduri akikah untuk baby baru dia Nur Damia Izzati...sembelih kambing seekor...
.
Kelam-kabutnya sebab masak sendiri plus preparation untuk raya lagi..riuh rendah la dapur maktok...kambing disembelih hari Ahad pagi...tengahari tu dah mula siapkan apa yang patut...menu untuk kenduri akikah tu : nasi tomato, korma daging kambing, sambal udang, ayam goreng serai (ehem..ehem...ini Ummi solely masakkan ye tuan tuan dan puan puan!), acar timun, kek coklat kukus & puding belang.
.
Alhamdulillah, Isnin pagi tuh cuma perlu masak nasi tomato, goreng ayam, masukkan santan dalam masak korma & masak sambal udang. Penat badan memasak dari hari Ahad to Isnin...tapi puas hati la kan..dapat gak contribute serba sedikit...

.
hari Selasa pagi, balik rumah Tok pulak...tahun ni Tok masuk satu bhg korban untuk Ayie & Ibu (adik Ummi) pun masuk satu bhg...sesampainya Ummi kat rumah Tok, tukar baju terus bersila kerjakan daging korban...
.
tengokla pic kat atas..bila sumer bebudak berkumpul, gamat dibuatnya..itu baru 8 orang cucu Tok & Wan..kalo le lagi ramai, ntah camne la agaknya...eva natasha azwa tuh anak PakcikMi(the only adik lelaki Ummi)...lahir 11/8/2007...tua 3 bulan dari Alysha...tapi badan dari kecik sampai sekarang semangat betul..bila dukung,lenguh tangan dibuatnya...camne la mommy dia yg kecik molek tuh duk dukung eva ke hulu ke hilir...penat woo...nampak je badan cenggitu tapi tak kuat makan solid food...kuat minum susu jek...
.
Alysha ada 2 cousins yang lahir sama tahun...lagi sorang anak PakcikMi(sebelah Ayah..panggilan sama gak)...Nur Hasya Husna..lahir 7/8/2007...kecik2 dulu memang debab...peha berketul2..tapi dah besar ni badan dah susut sikit...yang bestnya, Alysha dah sama tinggi dgn dia even muda 3 bulan dari hasya...
.

6 comments:

  1. kak ina tanyer sikit leh tak??mcmmaner yer nak bubuh folder gambar tu..cantikla

    ReplyDelete
  2. kak ina tanyer sikit leh tak??mcmmaner yer nak bubuh folder gambar tu..cantikla

    ReplyDelete
  3. kak ina tanyer sikit leh tak??mcmmaner yer nak bubuh folder gambar tu..cantikla

    ReplyDelete
  4. meriah nyer raya haji kat umah akak..kuali besar tu..

    ReplyDelete
  5. kekekek lin

    goreng daging dlm kuali besar,masak sup dalam piyok besar..heheh..nak jamu anak cucu makan je

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages