Wednesday, May 18, 2011

Nursery....hatiku terguris













Wujudkah seorang ibu di dunia ini

yang mahukan anaknya sakit?

Wujudkah seorang ibu di dunia ini

yang gembira bila anaknya sentiasa tak sihat?

Wujudkah.......................................................???


ceritanya begini:


last couple of days, owner nursery Firas call Ummi

katanya nak tanya sesuatu & mintak Ummi jawab dengan ikhlas


soalan 1:

betul ke Ina hantar Firas ke nursery sekarang(nursery #2) adalah 2nd option.... hanya selepas another nursery(nursery #1) takmo terima Firas?


jawapan :

ya betul. Sebab waktu tu Ummi memang desperado lepas hantar maid balik on the spot..takde masa nak survey2...hanya tanya kawan baik kat opis..dia yg suggest hantar kat nursery #1
sebab 3 orang anak dia dihantar ke sana...unfortunately, bila Ummi pegi tanya nursery #1, kuota baby dah cukup which is ratio 1:3 pengasuh:baby. katanya if Ummi nak jugak letak Firas kat situ,kene bagi masa kat diorang cari another pengasuh...tapi Ummi dah takde masa nak tunggu...lepas tu bila balik rumah, si Adam yang bagitau suruh hantar kat nursery #2 where the owner is guru KAFA si Adam...time tu Ummi memang tak teringat langsung pasal nursery #1 tu.


fine.


soalan no 2:


Ada suara yang mengatakan yang Firas tak diterima di nursery #1 sebab dia berpenyakit, selalu sakit. Bila dah sakit², barulah nak hantar ke sini (nursery #2)...kiter²lah kene terima dia.



jawapan Ummi :


Memang tak betul sama sekali. Boleh call nursery #1 n tanya sebab kenapa diorang takleh terima Firas. In fact, Firas waktu kat umah(ada maid) jarang jatuh sakit...tapi since masuk nursery #2, terlalu kerap jatuh sakit....



HATI SAKIT...HATI SEDEY...bila kita ikhlas dengan orang, tak berkira (walau macam2 demand nursery tu)...ini pulak balasannya


adakah nursery hanya nak terima budak yang sentiasa sihat...tak penah demam,selsema,batuk etc?


Budak² lain yang sebilik dengan Firas tu pun tak berhenti² demam,batuk,selsema,lelah...in fact, 2 of them kene admit ke hospital lagi dalam tempoh sebulan dua lepas sebab asma & batuk berkahak + infection kat tekak or something.



Terus rasa hilang mood...terus rasa xde feel nak beramah mesra ngan pengasuh2 2 orang tu macam biasa. Pagi tadi Ummi dah confront dengan salah sorang pengasuh yang more senior sebab another caretaker tu baru je join in sebulan dua lepas.And as expected, dia tak mengaku cakap macam tu pada owner...ntahla..Ummi dah terasa hati & takde mood dah.



Allah Maha Kuasa.,.. telah digerakkan hati Ummi untuk call ejen maid last 3 days(sehari sebelum owner call Ummi) dan mintak dia carikan maid semula untuk Ummi. 2 minggu takde maid terasa nak luruh segala anggota badan...dengan Firas dah seminggu x berapa sihat & meragam malam². Mula², ejen cakap dia akan usahakan dan mintak Ummi bersabar dalam seminggu dua nih. Dan rezeki Ummi lagi, pagi semalam dia call bagitau dah ada sorang calon untuk Ummi.....


dan dia akan hantar maid pada Ummi hari ini :)


syukur ya Allah...sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui ...Ummi berdoa semoga maid kali ni adalah yang TERBAEKKK buat kami sekeluarga....AMINNN






















20 comments:

  1. alahaii..kesiannye ummi ngan Firas..dah cakap tanak ngaku pulak..harap2 dapat maid yang ok..

    ReplyDelete
  2. kalau saya pun, mesti berfikiran macam akak.
    suka2 hati diaorang je cakap2 gitu.

    moga maid kali ini 'the best'.
    amin

    ReplyDelete
  3. sian ngan masalah ibu2 beranak kecil. ginilah yg maksu pernah rasai. tpi maksu dulu antar kat umah orang, bukan kat nursery

    ReplyDelete
  4. mcm mcmc lak nurseri tu ek...sabar lah kak..hrp maid akak kali ni ok yer

    ReplyDelete
  5. salam.

    sabar kak ina. kita ni hanya merancang, yg menentukan Allah S.W.T. Nik pon tersiat terasa dgn apa yg dikata tu. Wajib la tak ngaku kan. sapa lak nak ngaku kalo dah berak tgh jalan!

    apa pon harap maid kali ni takdak masalah. amin. :)

    ReplyDelete
  6. sedihhhhhnyaaaaa...
    huhuhuhu
    speechless...

    bila kena hal ehwal kesihatan anak2/budak2 ni mmg tak boleh nak jangka la...
    jgn la suka2 kata anak kita berpenyakit plak...huhuhuh

    semoga maid terbaru ni bagus orangnya ye kak..

    ReplyDelete
  7. la ade ke pulak nursery camtu..ko tu buat bisnes patut kena jaga hati customer

    ok byk sabar ada hikmahnya tu

    ReplyDelete
  8. puan nina,

    sob sob....tula...harapnya maid kali ni dapatle keje ngan baik selama 2 thn or more

    ReplyDelete
  9. lin,

    amin....moga yg ini the best

    ReplyDelete
  10. mak su,

    tulah...tapi susah nk cari bbsitter kt sini

    ReplyDelete
  11. nik,

    tapi tulah kan..we can read it from the face...muka bersalah ke tidak

    ReplyDelete
  12. Sz,

    tulah...kalo ikhlas jaga anak org,mesti x kuar stetmen tu dari mulut dia...anak2 orang tu satu amanah yg perlu dipikul

    ReplyDelete
  13. yangyuyu,

    tulah...kita letak anak kat situ bukannya FOC...bayar kan

    ReplyDelete
  14. sesama nursery pon ada gosip2 liar jugak? memandai2 je diorg ni kan. tapi yang bagusnya ada yang mintak clarify betul ke cerita tu. org macam tu saya suka. dia tak dengar cerita dari sebelah pihak je.
    tapi kesian kat firas la kan, asik sakit je duduk nursery. better amik maid.

    ReplyDelete
  15. alahai kesiannya Firas...isk diorang ni main suka hati lak nak tanya macam tu ekk...

    semoga awak mendapat maid yg baik ye...

    ReplyDelete
  16. isk from the first time akak citer kt porem ku dah gerammmm.grrrr!
    sampai ati dorang cakap firas cmtuh selalu sakit.dh nama pon bby biasela selalu tak sihat antibodi tak bape kuat.mak sy cakap selagi umo lom setahun cmtu lah demam la sesema lah.
    pehtu xnak ngaku lak yer..cili molot tu baru tau.

    ReplyDelete
  17. wawi

    sib baik owner tu clarify...maklumla dia kan ustazah...xleh dgr sebelah pihak je..tapi sedey la nursery pun leh bergoosip x tentu arah gini...

    ReplyDelete
  18. fisa

    tula...sedeyyyy sgttttttttt

    ReplyDelete
  19. shila

    tula kan...nak jadi citer...lps tu je, baby2 n toddler2 kat situ x henti2 pas sorang2 jatuh sakit...tulah kan...bila dah ramai2 sakit,dorang jugak yg susah kan?

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages