Tuesday, May 24, 2011

Ummi sakit...

Baru balik dari Pantai Hospital Ipoh (Monday)
syukur sangat sebab tak perlu any surgeries nor admit ke ward
alhamdulillah

sebabnya:
sebulan yg lalu nip belah kanan cracked
sapu krim Bepanthen
okla boleh bertahan

last week si Firas tak sihat
memula muntah tgh2 malam 3-4 kali
pastu demam
pastu meragam2 serba tak kena
waktu dia tak sihat ni
memang dia nyusu malam macam x puas2
tiap kali pas nyusu memang makin perit B
sebab ditarik2 B tuh
makin lama makin sakit
bukan setakat cracked tapi mengelupas kulit2 di sekeliling tu
hujung minggu lepas
tengok2 B kiri pulak dah berjangkit
dah cracked
pastu Ummi pulak mula dedar2 badan
kejap demam...kejap elok
sampailah yang paling tak tahan malam tadi
seluruh B kanan sakit
tersentuh pun sakit
maka malam tadi terpaksalah Firas menyusu botol sepenuhnya
meragam2 dia sebab tak puas nak mengempeng
semalaman Ummi takleh tido
sebab sedey sangat
mengenangkan adakah perjalanan BF akan berakhir di sini

bila cakap kat Ayah
Ayah lak suruh stop BF terus
kasi FM je kata Ayah
sebab Ayah risau takut melarat sakit tu

semalaman Ummi menangis tiap kali Firas terjaga nakkan susu
bila suap puting botol,dia isap kejap je pastu taknak
n nangis2 lagi
huwaaaaaa
macam2 dugaan Ummi nak BF Firas nih

pagi ni Ummi nekad ke panel klinik terdekat
mintak refer letter nak jumpa specialist
sebab panel doctor kat sini semuanya LELAKI
seganlah Ummi

jam 10am bertolak ke Pantai Hosp seorang diri
jumpa dengan Datin Mimin lagi
dia masih ingat Ummi
bila dia check
dia cakap takde nampak any visible abcess
cuma takut kalo ada abcess kat dalam
sbb if ada abcess,mmg kene surgery
*nak pitam kejap dengar perkataan surgery*
walaupun minor surgery
tapi penah baca pengalaman orang yg ada breast abcess nih
bila dressing tuh mmg meraung la sakittt

so Ummi kene g buat ultrasound check kat groundfloor
1/2 jam menunggu baru dipanggil masuk room2
kene tukar baju macam baju operation kaler ijau tu
lama Ummi menunggu sorangf2 dalam room 2 tu
Ummi takde pulak request apa2
tapi sorang MO ni masuk n bagitau suruh Ummi rehat lama sikit
dia cakap 'nak doctor ppuan kan?kejap ye,dia tengah scan kat bilik sebelah'
alhamdulillah...takleh bygkan kalo doc lelaki yg buat scanning ultrasound tu
sbb tiap inci B discan nak cari abcess
syukurrrr sgt takde any abcess
doc cakap early infection
if dibiarkan lama sikit ada kemungkinan jadi abcess

naik tkt 3 jumpa Datin Mimin semula
so dia prescribe antibiotik,ubat demam,ubat sapu daktacort dan ubat oral thrush utk Firas
Doc kasi MC 3 hari
Ummi tak digalakkan BF Firas dalam masa seminggu ni
pam susu pun disuruh buang
sebab takut ada efek antibiotik tu
tapi Datin masih beri harapan
katanya, if B dah sembuh bebetul nanti boleh sambung BF semula
harapan Ummi menggunung tinggi nak BF Firas mcm biasa
sian sangat tiap kali tgk muka dia
Ummi rinduuuukan sangat nak BF dia macam biasa
tanpa perlu menanggung sakit mcm sekarang

18 comments:

  1. kesian ummi ngan firas
    rest byk2 yer kak ina

    ReplyDelete
  2. aduiii..
    terasa plak B sakit bila baca citer k ina nih...
    sedangkan kalo bengkak susu tu pun dah rasa nak meraung..
    ni kan plak kena infection ...huhuhu

    take care ye kak!

    ReplyDelete
  3. memang dugaan sungguh nie...harap semuanya akan okey nanti...

    ReplyDelete
  4. Kak...ngilunya bila saya baca. Sian Firas, kena tunggu ummi sembuh baru bley direct BF. Get well soon kak ☺☺

    ReplyDelete
  5. mama shifa...

    tula doc kasi 3 hari MC...soh rest bebetul

    ReplyDelete
  6. sZ,

    mmg sakit amats xtau nk bygkan....:(

    ReplyDelete
  7. Lynn....memang dugaan...Firas baru 9 bulan..jauh lagi perjalanan BFkan dia

    ReplyDelete
  8. fiza....hanya org yg penah melalui je boleh tau betapa siksanya...last few days,tiap kali akak nyusu mmg berlinang airmata tahan sakit...macam dihiris2 ngan pisau rasanya

    ReplyDelete
  9. Kak ina kene thrush ke? Alooo kesiannya. huk huk... wajib la sedey kan tak le BF ni. InsyaAllah dah sembuh nnt BF la balik firas. Amin. :) semoga kak ina cepat sembuh.

    To firas, tunggu ummi sembuh ye. Bole la main tarik2 lagi. hehe... :)

    ReplyDelete
  10. Sima,

    aah kene thrush...pastu dah jadi infection pulak...seksa woo sbb both B kene sekali

    ReplyDelete
  11. erkkk...ciannya akak dan firas..semoga cepat sembuh dan dipermudahkan segalanya untuk akak..

    ReplyDelete
  12. take care...
    jaga diri & kesihatan yer:-)

    ReplyDelete
  13. Besar betul dugaan akak nak BF firas. Macam2 ye...Apa pun moga akak cepat sembuh dah boleh bf firas semula seperti selalunya...

    ReplyDelete
  14. yus,

    mmg byk sgt dugaan..kekadang rasa dah giveup...tapi tak sanggup bila tgk muka dia

    ReplyDelete
  15. baca dan dgr je dah rasa sakittt... kak ina. sabar la ye. insyaAllah ada la hikmah disebalik semua ni. Amin. semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages