Monday, August 8, 2011

Bila dah memasak.....haaaaaaaaaaaaa

Biasanya weekdays Ummi masak mana yang sempat je kalau Ayah ada....if not, beli je senang....cumanya, kalau lauk beli ni either jarang le kene dengan tekak Ummi ni...or......Ummi salah mix matchkan lauk....sudahnya, bila berbuka puasa rasa cam tak kene je gandingan lauk2 tu......maka, bila weekend kenelah gigihkan diri memasak


menu hari Sabtu


-masak lemak cili api ikan tongkol

-butter prawn

-sayur

-ikan goreng

-sambal belacan

-cucur udang+kucai

-air jus oren+epal+celery -made by Ayah

-air oren+ribena


hari Ahad pulak, Ummi plan nak masak something special untuk family.....tapi kene minta pendapat dulu.........Ummi panggil semua dan tanya.................nak makan nasi minyak ke, nasi tomato ke, nasi ayam ke.........kelakarnya, Ayah yang pertama menjawab 'NASI MINYAK'.......dan anak2 pun ikut sama cakap nak nasi minyak......hemmmm....dah lamaaaaaaa betul tak buat nasi minyak nih.........so, zasss ke kedai kejap beli bahan2 yang takde macam minyak sapi, susu cair etc.


Maka menu hari Ahad adalah :


-nasi minyak

-ayam masak merah

-daging masak blackpepper

-ayam bakar

-kari dalca

-air milo ais

-air jus oren

-kuih dari jiran (yang Ummi tak tahu nama kuih tu)


nasi minyak yang siap lepas 5 minit azan Maghrib berkumandang




blackpepper beef resepi suka-suki Ummi






kari dalca last minute masak sebab 2-3 kali Ayah duk ulang tanya 'takde kari dalca ke nak lawan dengan nasi minyak?'




ayam masak merah

ayam bakar yang diperap bersama bahan2 selama 2 jam







kuih pemberian jiran....apa nama kuih ni ye yang ada inti gula di dalamnya????

Letihnya memasak....dahle siangnya buat sejenis kuih raya....entry pasal kuih raya ni dalam entry lainlah ye


18 comments:

  1. Mieja....


    alhamdulillah...weekend bolehla masak sedap2 camnih..kalo hari biasa mmg x mampooo

    ReplyDelete
  2. menggoda btul tgk tghari cmni..hehe.

    ReplyDelete
  3. kuih cek mek molek kot kak ina..bestnyer main masak2..byk lak tu lauk. sy ni 2 org je mkn..teringin nk msak mcm tu..tp nnt sape lak nk mkn..hihi

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaaaaaaaaaaaaaa akak ....

    ReplyDelete
  5. wahh.. meriah lauk.. memang patut, u anak2 dah besor2... I ni masih masak simple2 jer..

    tu nama nya kuih che mek molek..

    ReplyDelete
  6. Mama Hanim...

    haah kan...kalo time tengahari paling menggugat iman

    ReplyDelete
  7. Ana,

    Selamat berpuasa jugak...lama x jengah sini :D

    ReplyDelete
  8. AIDA,

    aah...kuih cek mek molek..baru ingat...:D
    makan berdua yg simple2 ajela kan

    ReplyDelete
  9. Nieja,

    mehlaaaa sini kalo nak rasaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  10. Bib,

    aah anak2 dah besor pandai request nak makan sedaps2 jekkk

    ReplyDelete
  11. besttt...siap meeting dulu tanya persetujuan ramai ye kak...bagus2..
    waahhh akak dah buat kuih raya? semangat gak la nak buat ni..heheeh

    ReplyDelete
  12. sedapnya.. nasib baik jenguk time malam.. byknya masak.. hehehhe

    ReplyDelete
  13. sekali sekala masak banyak betul lauk ek..tentu anak-anak dan suami makan bertambah-tambah

    ReplyDelete
  14. Sz,

    aah...kene gakle tny selera anak2...:D

    ReplyDelete
  15. rizaros,

    haha....qadha masak sbb weekdays jarang dapat masak sesempurnanya

    ReplyDelete
  16. kak ina,

    haaa tula pasal...sekali datang mood masak,takleh nak stop masak pulak hihi

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages