Friday, February 17, 2012

A.G.E



Gempar seketika satu Malaya bila dikejutkan dengan wabak AGE (Acute Gastroenterisis) yang melanda kawasan hilir Perak dan Batang Padang. Bila ternampak aje berita tu kat TV, terus Ummi teringat pengalaman Ummi menjaga lil Firas yang warded due to the same virus ie. AGE. Boleh tengok kisahnya kat entry INI Berkampung selama 4 hari 3 malam di KPJ Hospital Ipoh.....alhamdulillah...cepat amik treatment, cepatlah sembuh

Dari pengalaman Ummi, kalau ada anak2 yang diserang AGE nih:

  • jangan biarkan anak dehydrated, bagi dia minum air kerap2
  • jika anak tengah muntah2, pemberian susu HARUSLAH dihentikan sama sekali kerana laktosa dalam susu akan lebih menyumbang kepada muntah2 tersebut
  • digalakkan beri anak minum air seperti 100 Plus (dibuka dan dibiarkan seketika supaya gasnya hilang) atau air glukos untuk menggantikan tenaga yang hilang
  • sentiasa perhatikan air kencing dan najis anak anda......adakah diapersnya berat atau ringan selepas beberapa jam?jika ringan, ia petanda dehydration.................untuk najis pula, perhatikan jika ada bercampur sedikit darah...ia petanda bloody diarrhoea-->terus ke hospital
  • jangan tunggu kalau muntah2 berterusan--->terus ke hospital
  • sekiranya muntah2 dan diarrhoea diikuti dengan demam--->sila ke hospital
  • jika anak kelihatan lesu tidak bermaya, tidak aktif seperti biasa--->sila ke hospital

Bila anak sudah mula pulih dari muntah2, bolehla mula memberi makanan lembut kepadanya. Contoh terbaik adalah bubur nasi yang dikisar kasar.....kerapkan pemberian bubur nasi kerana anak anda masih berpantang dari minum susu dan dia akan selalu rasa lapar

Itulah yang Ummi lakukan (atas nasihat Dr.)....Ummi diberi keistimewaan untuk request bubur nasi walaupun tengah2 malam or pagi2 buta...tekan je buzzer dan minta bubur nasi dari diorang sebab Dr. dah arahkan free flow of bubur nasi khas untuk Firas....owhhh.....sungguh baik hati...tapi biasanya kalu Firas bangun malam dan lapar, Ummi suapkan roti ban yang dibeli kat bakeri kat tingkat bawah KPJ....memang dia suka roti pada waktu tu...maklumlah, perut lapar kan

Ini ada gambar waktu dia kene warded due to AGE Sept last year......

again,
jangan dipandang ringan jika anak anda
mengalami cirit-birit dan muntah2 berterusan
segeralah ke hospital berhampiran
untuk rawatan lanjut


6 comments:

  1. kak ina, kita dengar pon seram.....jauhkanlah anak2 kita anak2 seluruh rakyat m'sia dari dijangkiti AGE nie.....amin.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mieja,

      tulah...kene pastikan air minuman x tercemar....dan lebih mudah jangkit budak2 yg duk taska sbb share toilet yg sama

      Delete
  2. tq for sharing.. at least blh di jadikan panduan.. takut gak kan.. skarang ,mcm2 wabak ada...sbg ibubapa kt msti prihatin dgn prubahan ank2 kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lya,

      aah dear...macam2 le penyakit skrg ni...kene lebih aware kan

      Delete
  3. Terima kasih untuk tips yang berguna nih

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages