Friday, February 10, 2012

I survived a year without a ............................

............maid....................
and with 5 kids around
.....................and being a weekend wife.....................

At first, I did not see how I could go through handling everything on my own without a maid (and a husband around)..................but time goes by, whether I like it or not, I have my own way in managing things.

Ramai cakap I nih SUPERMOM

and I did not agree and am not qualified for that title.....
I guess, any mom who were in my shoes will survive as I do.......

mmg dear hubby dah suruh try call & tanya on new maid once the MOU dah signed bet. our govt. n Indo. govt. haritu....kat web Jab. Tenaga Kerja dah ada listing on the agencies yang agree dengan MOU tu.....but somehow or rather, awkwardly, it's me who felt reluctant to have one

I just don't understand myself.......I admit of being soooo tired since takde maid......but I am also soooo tired of ragam n kerenah the 3 maids yang I cuba hire during May/hune last year.....hati terasa dah serik sangat......unless kalau ada anyone yang boleh assure me any maid yang confirm akan keje dengan ikhlas, takde ngelat2 for 2 years, then only I will consider

Ramai jugak yang bertanya, how do I manage my life here....
well, banyak perkara terpaksa dikorbankan sebenarnya......
antara perkara yang dibuat since xde maid nih:

  • anak2 akan ada tugas masing2 tiap hari untuk membantu ummi diorang yang dah fenatt....contohnya. tugas Kakak - cuci pinggan , Haiqal - sapu lantai ruang makan & tamu and Adam - buang sampah & kemas meja....itu sebagai contoh ajela

  • biasanya, once in a week akan ada 1 load of baju kotor terpaksa hantar ke dobi.....sebabnya: bukan sebab tak sempat nak cuci....tapi, yang sedia ada pun tak sempat nak dilipat....so, hantar dobi terus dilipat sekali

  • memasak hanya during weekends....ini satu pengorbanan yang tak best sebenarnya...tapi I'm not a superwoman......memang tak sempat nak buat semua kerja at one time.....terpaksalah anak2 asyik makan makanan kedai aje

  • Sabtu & Ahad adalah hari gotong-royong sedunia serumah......bersihkan rumah luar dan dalam

  • beli baju sekolah dalam kuantiti cukup untuk seminggu....so that, kalau sempat on weekend I'll iron baju sekolah diorang siap2 untuk seminggu...tapi Kakak iron baju sekolah dia sendiri....dah kene ajar dia berdikari....I dulu dah duk sorang2 kat boarding school at her age

  • most of the time when I'm doing the house chores macam basuh baju ke, sidai baju ke etc.......Kakak will take over to babysit Firas

Kadang2, timbul jugak perasaan kesian kat anak2 sebab kene kerah buat itu ini....
but, bila dipikirkan balik, it's good for them to learn on how to help around doing the housechores actually.....
unlike me dulu, memang tak reti sangat buat keje rumah ni....
maybe sebab my mom is a fulltime housewife and my auntie(my mom's sister) was staying with us since I was born(she's 12 at that time) until I was in Form 3, when she got married. So, mom got help from her in doing the housechores
.......and I banyak tolong my dad keje2 di luar rumah
macam sapu sampah di kawasan luar rumah.
.....cat pagar(my feveret at that time) etc
......nak tolong memasak pun my mom tak kasi,
asek-asek disuruh potong sayur jelah sampai dah naik sek. menengah
dah kawen baru le hagak2 nak belajar memasak huhu

okey....dah melalut
anyone who have the same experience of maidless with many kids to take care after and want to share their experience or tips or anything, please feel free to do so....manalah tau kut I can adapt and adopt any of your tips tu...hihi


4 comments:

  1. i've been maidless for what? 8 months. in 2 yrs ada 3 maids. luckily we only took a lived-in maid after 9 yrs kawin so i kinda dah biasa nak uruskan rumah. my comment? my house lagi bersih dan kemas bila takde maid. but then again i have 3 anak only and my husband stays with us.. bukan PJJ cam k ina. sama cam k ina, rasa reluctant sbb letih melayan peel maid seberang. if i really need to maybe nak cari filipino or cari aborigine kat malaysia ni. my fren has one, kat Perak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummi,

      yeah...have had the same experience kan......mmg dah letih dgn org Indo nih...tak tahulah nape payah benor nak cari yg jujur nak bekerja...

      ur fren has one in Perak?meh2 contact akak

      Delete
  2. Assalamualaikum Supermom,

    Alhamdulillah, sibuk2 tu pun Yong masih buleh handle banyak roles, tahniah. Mmg baguıh ajor anak2 sesikit koje rumoh supaya deme lebih faham kepayahan mak bapak dan deme nanti buleh berdikari bila dewasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam Kak Lima yg superwoman jugak,

      Alhamdulillah diberikan kekuatan fizikal dan minda nak uruskan semuanya....memang dah latih deme buat keje rumah..tapi kekadang timbul lak rasa kesian..isk

      Delete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages