Laksa Sarawak
Dah lama citer nih tapi disebabkan ke bizian melanda plus musim2 tak sihat kami sekeluarga
maka citer nih dah diperam sekian lama hampir sebulan
alkisahnya hubby bawak balik pes laksa Sarawak Haji Manan
seumur hidup baru sekali penah merasa laksa Sarawak
waktu keje kat Ikram dulu n kak Bibi n geng masak laksa S'wak
dan jamu kawan2 makan
memang kene dgn my tekak
so bila this time hubby mintak masakkan laksa Sarawak
jenuh google sana sini mencari resepi paling umphhh nak masak laksa nih
tak ingatlah resepi mana satu yg digunakan
tapi it ended up tasted very very sedapppppssss
nak membuatnya renyah jugakla
sama le macam nak buat laksa2 lain
renyah kat bahagian preparation bahan2 sampingan tu
bab kuah tu pun tak semudah buat laksa utara yg super duper simple
(except tang part nak mengasingkan isi ikan yg dah rebus tuh)
anyhow, sedap snap2 piccas Laksa Sarawak nih
baru perasan rupanya takde pulak pic Laksa Sarawak yg dah ready untuk dimakan in a bowl
hmmmmm
layan jelah bahan2 n kuah laksa Sarawak yg i buat di bawah ni
isi udang digoreng sket |
bihun dicelur |
kuah mantopssss laksa S'wak |
sambal belacan |
telur dadar dihiris |
isi ayam yg digoreng dulu sebelum disiat/carik2kan |
taugeh |
assalamualaikum...
ReplyDeletesedapnya.. tak penah makan laksa sarawak.. tapi bila tengok sini mcm sedap je.. kena try gak ni.. tapi saya tak makan belacan.. kalau buat laksa pun saya tak letak belacan.. apa2 masakan saya w/o belacan..
Jassnani,
ReplyDeleteaah mmg sedap laksa sarawak nih....
ooo takpe klu x mkn belacan boleh je buat sambal w/out belacan :D
sedapnyaaaaa kak ina. lama tak mkn laksa sarawak. susah betul nak cari. :)
ReplyDeleteSima,
ReplyDeletehaah la mmg jarang dijual...masak sndiri jela tapi ada paste laksa Hj Manan sangat2 membantu :D
hehehe, biasakan kak ina. klu kita da ramai di rumah. lupakan sahaja part amek full picture.
ReplyDeleteSODAPPP...