Tuesday, November 27, 2012

Sekolah baru Alysha tahun 2013



Setelah lama berfikir panjang mengenangkan kondisi dan perlakuan Alysha
setiap hari hampir selama 2 tahun di tadika Montessorri
akhirnya, kata sepakat telah dicapai well, it's more to my decision being supported by hubby

Alysha akan masuk ke kelas Prasekolah di sekolah yang sama
dia akan habiskan masa selama 6 tahun bersekolah rendah nanti
I'm not saying tadika Montessori tak elok
in fact, nampak sangat impak dia pada Alysha
she can read books in B. Melayu now
at her age yang baru masuk 5 tahun
and sad to say, me myself do not have the time to guide her myself kat rumah
I guess that's the cons of not having a housemaid
where you have to spend more time on the housechores

However, back to the point yang Alysha dah boleh membaca
dengan dorongan dan didikan para guru di tadika Montessori
sedangkan my other 3 older kids pun belum boleh membaca seperti Alysha at her age

The only drawback is that Alysha ni budak manja
sangat manja....dan dimanjakan guru2 kat Montessori
Sila imejin.....tiap hari bila hantar dia ke tadika
pasti akan ada drama airmata at least 3 kali dalam 5 hari bersekolah dalam seminggu
hadoyai......jenuh nak melayan drama dia
tapi bila time amik dari tadika bukan main riang-ria hepi melompat2

so, memikirkan masalah lebih berat yang akan dihadapi kat sekolah kebangsaan later
we decided nak terus biasakan dia dengan environment kat sekolah kebangsaan dia
hence terus daftarkan dia kat prasekolah kat situ
borang prasekolah dah dihantar just before pegi umrah bulan Jun haritu
Alhamdulillah...dah dapat surat tawaran diterima bersekolah di situ
harapnya with a new environment at a 'real' school
takde lagilah drama airmata dia pagi2 tiap hari

My drama queen

10 comments:

  1. sebagai parent mmg kita sahaja yg tahu mana yg terbaek utk anak-anak kan kak.

    p/s haziq pun sama kak, pergi tadika nangis. bila balik happy jea.

    ReplyDelete
  2. lin,

    akak ingatkan Alysha aje yg mcm tu sbb bdk2 lain kat tadika tu rilek je...even yg baru umo 3 thn pun elok je...huhu

    ReplyDelete
  3. eh k ina. i tot susah nak masuk prasekolah yg kat sekolah ni.. mcm byk syarat. tak betul eh?

    ReplyDelete
  4. ummi akak Tie,

    takdela dear....I think as long as your address is within the school area, there should be no problem

    ReplyDelete
  5. Faeeza,

    I was expecting her in my tummy waktu ngajar uols dulu *wink*....

    comey ke?dah ngajar student pun semuanya comey2...ini ler hasilnya hihi

    ReplyDelete
  6. bagusnya alysha dah pandai membaca di usia 5 tahun...anak lynn sebaya alysha juga tapi x mahir sangat membaca...kena selalu training...

    ReplyDelete
  7. Lynn,

    akak pun x sgka tetiba je dia boleh baca despite drama airmata dia pagi2 tuh...i guess it's the teaching method yg diorang guna which is phonic....bdk2 cepat belajar cara tu

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah she'll adapt & she'll be fine. good luck Alysa, jgn notti notti & make new friends ok :-)

    ReplyDelete
  9. Mama kembar 3...

    Amin....tenkiu sgt2 atas kata2 perangsang tu....also hoping she'll have lot of fun there :D

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages