Thursday, August 13, 2009

Worst nightmare ever -Part 2

Sampai je kat klinik, I rushed in to find about 20++ students tgh tunggu treatment ( and I suspected must be the ILI kind of thing)...just in time, ada patient kuar dari bilik doc..I rushed Kakak in without doing the registration etc...Dr Jefri(part time doc) tny 'kenapa ni?'..dgn tangan yang menggigil dan terketar-ketar...I dun know how to explain to him....i just said ' kepala dia doc...xleh nak tegak...jadi senget ke atas...lidah dia pon dah kebas,xleh cakap'...Dr Jefri calmly tny few Qs to investigate...luckily I brought the medicines she has taken and gave to the doc...dia buka satu-satu ubat tuh and he directly pointed to 'MAXOLON'....he said 'this is the reaction towards the intake of Maxolon...which normally will not be prescribed to children'....i was like...'what?!!!!then, kenapa pulak Doc S pagi tadi boleh prescribe this thing to my daughter?????!!!!....

Then, Dr Jefri explained calmly to me...bhw this reaction is not harmful..but it will indeed make Syafiqah to be in pain...so, he said that there's a medicine to reverse the effect but not available in the clinic...so, he referred me to go to Hosp. Cangkat Melintang which is the nearest available...I was like...where is that hosp?My fault, I have not even bothered before to seek information on the location of the nearby hospitals in case of emergencies...I managed to call dear hubby who has just arrived KL from JB that evening telling a bit on what happened to Syafiqah...the nice and kind Dr Jefri offered his wife to show me the way as he claimed that she's familiar with the hosp....so, off me+Syafiqah+Adam+Faridah(doc's wifey) and 2 year-old Sarah(doc's lil one) rushed to find the hosp. and we departed at about 9.58pm...

Nak dijadikan cerita, rupanya si Faridah tu pun x berapa cam sangat jalannya sebab dia biasa pegi hosp tu waktu siang aje and that was actually around 2 YEARS AGO!!!...I was like...ughhh....takpelah...jadi peneman pon jadilah...and as expected...kami sesat di sana sini sampailah hampir-hampir tiba di Setiawan (punyalah jauh sesatnya)...patah balik...Kaklong pun rupanya rush ke hosp cangkat melintang jugak lps diberitahu dear hubby....and finally, we arrived at the hosp. at about 11.20pm....Syafiqah was rushed into the Emergency Room and was asked to lie down...sempat le sorang doc dtg tgk2kan dia...then bgtau dia penah ada another patient( a boy) pon kene attack yg sama sbb Maxolon...then, ada pulak kes sorang nenek kene stroke..so all the docs+assistants attended nenek tu dulu...alhamdulillah,berjaya...after that, barulah sorang doc ppuan dtg dan bgtau ubat to reverse the effect takde kat hosp tu pulak..hanya ada kat GH Ipoh...I was like....what???again????dalam duk berpikir-pikir tuh....suddenly, my HERO arrived.....

to be continued to Part 3



15 comments:

  1. adoiiiiiiiiiii kak ina,

    bikin suspen.....

    tp mesti kak ina dah tak tentu arah kan ?? sian akak .. dah la husband jauh.

    ReplyDelete
  2. nieja

    mmg dalam hati nih dah taktau nk cakap...

    ReplyDelete
  3. what the.... fuhhhh... lau saya dah ngamuk lu dh... gila ke.. mmg la tak harm tapi sian ke syafiqah....

    ReplyDelete
  4. uuu saya yg baca blog ni pun panik semacam je rasa, kalau terjadi kat saya agaknya lagilah. tak boleh drive dah agaknya.

    ReplyDelete
  5. bayangkanla kekalutan akak time tuh...all on my own...huhu

    ReplyDelete
  6. tergenang2 air mataku baca part I n II, tapi ending part II ni buat ku tersenyumm. siap ada superhero to the rescue tuu...:-)

    ReplyDelete
  7. aduh jauh tu kak ina sesat sampai sitiawan. macam mana lah klinik tu bleh bagi ubat yg tak sesuwei kat budak2? isk sian kak ina, musti rasa panik dan bengang gak time tu.

    ReplyDelete
  8. cikwawi...
    kene ada gimmick sikit

    ReplyDelete
  9. My Aqeelah

    mmg jauh...perjalanan 15 minit leh jasik 1 jam lebey

    ReplyDelete
  10. My Aqeelah

    mmg jauh...perjalanan 15 minit leh jasik 1 jam lebey

    ReplyDelete
  11. SABAR JEA LAH... ishh geramnya kat doc nie.. main-main kerja..sukati jea prescribe takan tak tau..
    Sure gelabah...

    ReplyDelete
  12. isk.. apesal x doc x bg awal2 supaya terus ke GH Ipoh je.. pastu k ina? pastu? isk, k ina bikin ku panik sama la..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. nadnye

    tulah..kita nih mana le tau pape psl ubat nih

    ReplyDelete
  15. Ira

    sbb doc tuh ingat kat hosp tuh ada ubat reverse tu huhu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages